Rozvod a rozdělení dluhu

Anonymní
11.5.25 06:49

Rozvod a rozdělení dluhu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda nemá někdo zkušenost s rozdělením úvěru po rozvodu. Úvěr je psaný na manžela, většina šla na jeho věci, takže jsme domluvený, že 30% zaplatím já a 70% on.. s tím, že by se u rozvodu v majetkovém vyrovnání napsal úvěr, že zaplatí on sám celý a ja mu posílala měsíčně poměrnou část.. jde mi o to, když to budu posílat jemu, aby to platil a nevím zda by šlo, aby do banky posílal svoji část a já zase svoji? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2517
11.5.25 06:54

Tipuju. Ty to pošleš jemu a on si to nechá a nic platit nebude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2019
11.5.25 06:58

Za mě by bylo nejlepší, že bys mu zaplatila těch 30% ze zbytku půjčky (třeba si na to pujcit) a nebudeš to muset řešit přes něj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37206
11.5.25 07:19

Platila bych to bance a ne jemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41972
11.5.25 07:27
@Anonymní píše: Více

jen přemýšlím…pokud je úvěr na něj a u majetkového vypořádání od soudu bude, že je jeho povinností ho splatit on, proč myslíš, že by jsi měla nějaký problém, když by to nesplatil? o to ti jde, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.5.25 07:27

Když to je jeho úvěr na jeho věci a není to na společné bydlení, auto, tak proč mu to chceš platit? To si bral v manželství? Nikde uvedena nejsi?

• Citovat
  • Upravit
21069
11.5.25 07:34

Proč to řešíš tak složitě? Prostě on při rozvodu vezme celý dluh na sebe s tím, že mu dáš nějakou konkrétní částku na to. To si vezmeš svůj úvěr a budeš si to platit sama a co bude dělat on ti může být úplně ukradený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vodnář-u-Topolu
11.5.25 07:47

Ať už to uděláte jakkoliv, zvolil bych cestu úřední mocí. Osobně bych se chtěl vyhnout posílání peněz někomu a doufat, že je použije k tomu, k čemu jsou určené. Pro banku by neměl být problém úvěr rozdělit na poměrné části a každý nechť zaplatí tu svou část. Bylo by však lepší, aby to banka provedla na základě úřední moci, sepsané třeba u notáře. Dohoda je sice fajn, ale nikde není psáno, že bude dodržována. Kdežto rozhodnutí úřední mocí může být patřičně sankciováno.

• Citovat
  • Upravit
17021
11.5.25 08:01

Jak se zde píše. Prostě bych zaplatila svoji domluvenou část a nazdar. Vezmi si na to půjčku, pokud nemáš a ať to dá jako mimořádný vklad. Ty budeš mít splněno a on ti dá důkaz, že ty peníze tam šly :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.5.25 08:07

Zakladatelko taky bych raději volila možnost platit přímo do banky.
Ať to máš podložené. A hlavně ať se dluh opravdu splácí.

Kolegyně takhle splácela a splácí exekuci za manžela. Nežijí spolu mnoho let.
On si s placením hlavu neláme.
Přestože o půjčkách nevěděla jde to i za ní.
Protože v té době byli manželé a žili spolu.

• Citovat
  • Upravit
9387
11.5.25 08:39

Chraň se - plať to raději bance než jemu. Vyhneš se případným problémům a budeš mít klidné spaní, protože fakt nikdy nevíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4166
11.5.25 09:28

Dluh vznikl pred manzelstvim nebo za manzelstvi? To je zasadni, protoze pokud za manzelstvi, tak je to dluh obou. Precti si smlouvu, bude tam napsano, ze prohlasuje, ze manzel o uveru vi. A za manzelstvi take neni zadne „na jeho veci“, leda ze by treba rekonstruoval svou vylucnou nemovitost. Musite jednat s bankou. Vase dohoda, i kdyby se sepsana advokatem, notarem nebo rozsudek soudu, nejsou ohledne zavazku pro banku zavazne. Banka vzdy muze jit na oba, neni-li placeno (je li to zavazek za manzelstvi).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartaProchajda
11.5.25 10:57

Chtěl bych to platit bance přímo bance, ne jemu, že to pak bude platit. Nebo mu to zaplatit teď jako vypořádání.

MM

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.5.25 13:20

Úvěr je braný v manželství na jeho jméno, ani nepotřeboval můj souhlas, takže tam vedená nejsem. Četla jsem, že pokud by neplatil svoji část, bohužel můžou i na mě po rozvodu. Tak přemýšlím jak nejlépe to udělat. Zkusim si najít právníka alespoň na konzultaci, případně tedy dohodu těch 70% a 30% nechat potvrdit u notáře.

• Citovat
  • Upravit
1500
24.5.25 14:11

Klidne napis do sz a muzem to probrat po pravni strance…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna