Ruční pletení deky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ruční pletení deky
Ahoj holky, chystám se uplést deku z objemné příze/gigantické vlny.
Chtěla jsem se zeptat, jestli s tím nemáte některá zkušenosti? Jakou koupit vlnu nebo přízi a kolik metrů budu asi potřebovat na větší deku?
Moc děkuji za každou radu🤗
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Plstnatí to, většinou se to nevejde do pračky, spotřeba je obří. Vím, že to ženské ve skupinkách o háčkování objednávali na Ali a pak psaly, že ti je k ničemu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já myslím, ze zrovna deka se dá uplest úplně z čehokoli
Stejně se to pak dává většinou někam na ozdobu, jako prehoz apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pletla jsem deku rozměrově 100×180 cm, jehlice vel. 8.
Spotřeba přes 1 000 metrů, vlna Brushed fleece od Rowanu, celá legrace mě vyšla asi na 3 tisíce. Tato vlna se v ČR neprodává.
Deka je úžasná, lehká jako pírko, příjemně hřejivá, člověk ji ze sebe nechce sundat.
Šlo to vcelku rychle, jenže:
- při práci na velkých pleteninách šíleně bolí záda, ramena, předloktí a prsty. A to jsem měla kvalitní kruhové jehlice, které lépe rozloží váhu. Myslím, že máš na mysli mnohem silnější vlnu a tím pádem i jehlice. Ta váha bude hrozná, při pletení i používání. I proto se většina dek plete po čtvercích, které se pak sešívají.
- velmi silné vlny jsou velmi drahé. Sice pleteš na vel. 20 a jde to super rychle, ale za 115 metrů dáš klidně 3 tisíce (třeba Loopy mango od Big loop yarn). Celá deka by pak vycházela dejme tomu na 30 tisíc jen za vlnu.
- náročné na údržbu. Vlna je samočistící, ale když už se pere, tak jen ve vaně s lanolinem, pak se musí několikrát vymáchat, lehce vyždímat jen do ručníku a pak několik dnů schne ve vodorovné poloze. Strašná akce.
- vlna plstnatí, je to její přirozenost. Počítaš s tím? Pokud ne a budeš plést z uměliny, tak to pak podle mě nestojí za tu námahu. Takových dek najdeš všude dvanáct do tuctu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@demian
https://andexnite.cz/…m-bila-25-m/
Měla jsem na mysli spíš něco takového ![]()
Jinak na jehlicích to plést určitě nebudu
protože to neumím a ani by mě to asi nebavilo a jde spíš o to, zkusit to ruční pletení ( https://youtube.com/watch?… ) a mít z toho pak radost… Tak možná jich najdu x, ale nebudou mnou dělané😜 Kdybych si ji chtěla koupit v obchodě, tak se takhle blbě neptám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Market249 Na rukou plést neumím zase já. Záleží, jaký chceš rozměr, ale tipla bych si, že i u pletení na rukou platí, co jsem psala: bude to těžké, bude se s tím špatně manipulovat a u pletení na rukou bych se víc bála, že se mi to rozmotá/uteče oko (???), bude tě bolet celý člověk a navíc to bude pekelně drahé. V tom odkazu je 650 Kč jen za 25 m vlny.
EDIT: A navíc u přízi v odkazu chybí složení, takže ve finále deka ani nemusí být pocitově příjemná.
Pokud si ale rozhodnutá to zkusit, směle do toho!
Možná si to nejdřív osahej na nákrčníku a pak se až pouštěj do velké akce typu „deka“
Příspěvek upraven 03.12.21 v 11:14
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A že mám teď prokrastinační náladu, schválně jsem se podívala na spotřebu těchto velkých dek a přepočítala jsem to. Spotřeba vlny u ručního pletení a pletení na jehlicích bude obdobná.
https://www.garnstudio.com/pattern.php?…
Deka 90×150 cm, jehlice vel. 20, spotřeba 13 klubíček, 468 metrů.
U Tebou zvolené příze (25 metrů za 650 Kč) pak cena materiálu vychází přes 12 tisíc. A to není žádná extra velká deka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Market249 Dobrý den, pletla jste nakonec deku? Dcera to viděla někde na internetu a hrozně se jí to líbilo. Že bych ji koupila přízi pod stromeček. Díky za info
- načítám...
- Citovat
- Zmínit