Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, potřebovala bych poradit, jestli nemáte někdo stejnou zkušenost. Dcerka 11.let má poslední dobou (hlavně večer) úplně rudé rozžhavené tváře. Nemocná není ani na ní nic neleze. Místnost je chladná (nepřetopená). Udělá se ji to vždy hlavně večer a je jí to nepříjemné, protože ty tváře má opravdu hodně rozpálené. Zbytek těla horký není. Doktorka mi řekla, že by to mohla být alergická reakce. Takže nám asi nezbyde než vyrazit na alergokologii. Nemáte někdo stejnou zkušenost a nevíte čím by to mohlo být způsobeno?
Alergie to být může. Může být na potraviny, na krém či jinou kosmetiku, kterou používá večer (jen večer, pokud to ráno nemá). Syn při nedodržení diety má takto zarudlé tváře (jako Marfuša v Mrazíkovi), jen na dotyk je cítit jakoby krupička na nich, nebo má vyloženě vyrážku.
Na začátku bych zkusila vyměnit kosmetiku a vyřadit ze stravy základní (nejčastější) alergeny. Může to pomoci, ale nemusí.
Jedno naše dítě to tak má. Pokud sní něco, co mu vadí, zčervenají mu tváře. A někdy je má červené i několik dní.
@elen-ka Kosmetiku žádnou na obličej zatím nepoužívá. Obličej myje ve sprše jen vodou. Jídlo má stejné jako jí už spoustu let. Nic nového co by dříve nejedla jsme do jídelničku nezařadili. Její otec (jsme rozvedeni) ji straší, že má určitě alergickou reakci na našeho psa, ale toho taky už máme doma 3 roky a ty tváře ji rudnou zhruba cca max. měsíc.
Taky se to u dcery stalo, měla to po meruňkové přesnídávce (zřejmě) je to jak popisujete rudý rožhavený tváře a uši, po zyrteku to pozvolna zmizelo a pak suchá kůže. Jdeme na alergo.
@Laya Tak to mě zajímá, na co vám přijdou. My tam asi taky budeme muset. Ještě mě napadlo, jestli to nemá po antibiotikách. Měla od ledna do března těžký zápal plic. Ale antibiotika (hodně silná) dobrala 19.3. tak to by asi tak dlouho reakce v těle mít už nemělo ne? ![]()
Alergie se může rozjet kdykoliv. Mně začalo po těžké angíně v cca 24 letech. Zpočátku naprosto zlehka, nyní po letech už toho mám nabaleného hodně.
A jak se dělají testy na alergie někdo víte?
U nás v rodině nikdo nebyl, tak netuším. ![]()
@Adnil78 píše:
@Laya Tak to mě zajímá, na co vám přijdou. My tam asi taky budeme muset. Ještě mě napadlo, jestli to nemá po antibiotikách. Měla od ledna do března těžký zápal plic. Ale antibiotika (hodně silná) dobrala 19.3. tak to by asi tak dlouho reakce v těle mít už nemělo ne?
Vypadá to na alergii. ATB jí mohla změnit imunitní systém a může teď blbě reagovat na něco, na co před tím nereagovala (nevím zda jste z města či venkova, ale teď jsou nesmírně aktivní první jarní pyly, ty bych také nevylučovala). Mně se rozjela alergie také cca v 11 a fest se mě držela 13 let.
Ještě bych taky prověřila kvalitu vody.
@Adnil78 píše:
@elen-ka Kosmetiku žádnou na obličej zatím nepoužívá. Obličej myje ve sprše jen vodou. Jídlo má stejné jako jí už spoustu let. Nic nového co by dříve nejedla jsme do jídelničku nezařadili. Její otec (jsme rozvedeni) ji straší, že má určitě alergickou reakci na našeho psa, ale toho taky už máme doma 3 roky a ty tváře ji rudnou zhruba cca max. měsíc.
A jak to má ráno? V pořádku? Používá někajý krém na obličej? Protože já si umýt obličej vodou a nenatřít si ho krémem, tak do hodiny mám tváře jak žhavé kamna. Píšeš, že je jí 11 let. Jak je je na tom s hormonální aktivitou. Organismus se může změnit s postupním nastoupením ženských hormonů.
@Adnil78 píše:
A jak se dělají testy na alergie někdo víte?U nás v rodině nikdo nebyl, tak netuším.
Já jsem vždy měla testy jen kožní - alergen se dal na kůži, která se lehce promáčkla. Pak se čekalo 20 min. na reakci.
@elen-ka ne, krémy nepoužívá. Pleť má v pohodě až na akné na čele. Dělá se ji jen na čele a to si čistí pleťovou vodou. Ale na tváře to nedává. Hormony s ní cloumají. Stává se z ní už žena. Nemyslím mens. ale ty ostatní věci, prsa a tak. Ale podle mě mens. taky brzy dorazí ![]()
@elen-ka píše:
A jak to má ráno? V pořádku? Používá někajý krém na obličej? Protože já si umýt obličej vodou a nenatřít si ho krémem, tak do hodiny mám tváře jak žhavé kamna. Píšeš, že je jí 11 let. Jak je je na tom s hormonální aktivitou. Organismus se může změnit s postupním nastoupením ženských hormonů.
na toto odpovídat nemusíš, je to dost citlivý údaj o tvé dceři a ode mě je to jen připomínka k zamyšlení.
@Adnil78 píše:
@elen-ka ne, krémy nepoužívá. Pleť má v pohodě až na akné na čele. Dělá se ji jen na čele a to si čistí pleťovou vodou. Ale na tváře to nedává. Hormony s ní cloumají. Stává se z ní už žena. Nemyslím mens. ale ty ostatní věci, prsa a tak. Ale podle mě mens. taky brzy dorazí
Já bych zkusila jako první zda by si byla ochotna natřít obličej nějakým i třeba lehčím krémem, zda to pomůže. Pokud ne, tak bych pátrala dál i v potravinách.
@elen-ka tak zkusit můžeme všechno. Mě se s ní nechce zase letět k dr. Od ledna do března jsme byly pořád po doktorech. Dokonce s tím zápalem 2× ležela v nemocnici. Ale asi nám nic jiného nezbyde.