Ruské dítě ve školce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14
11.2.22 22:44

Ruske dite ve skolce

Dobry den,
jsme Rusove, bydlime v Cesku uz 7 let a mame 2 leteho syna.
Na podzim bych ho chtela dat do skolky a mam trochu strach, ze zatim neumi cesky a kvuli tomu bude mit problemy s ucitelkami a ostatnimi deti.
Doma mluvime jen rusky, ale cesky umime samozrejme taky.
Mate, prosim, podobnou zkusenost nebo mozna Vase deti chodily do skolky s detmi, ktere na zacatku neumely cesky?
Predem mockrat dekuju! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21593
11.2.22 22:50

Male deti se tu rec nauci velmi rychle. Budu urimna, problemy s ucitelkou byt muzou. Je to o stesti. Treba to bude normalni zenska se srdcem na spravnem miste a pak bude vsechno OK, nebo taky ne. Zazila jsem sama na vlastni kuzi, jak zle dokazou byt ucitelky ve skolce. Vyrustala jsem totiz cast detstvi na Slovensku a do skolky jsem zacala chodit tam. Ucitelka ve skolce nemela rada cechy a hned co se zaklaply za moji mamou dvere, dala detem jasne dala najevo, ze me muzou tyrat a pak jenom prihlizela a pri kazde prilezitosti ponizovala.

Nicmene, pokud sama cesky mluvis, tak je asi nejvyssi cas tve dite cestinu naucit. Nebo v cem vidis problem? Hop sup, reci si jsou podobne, to pujde rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1637
11.2.22 22:51

Myslim si, ze vse je o domluve s ucitelkami. Mozna by nebylo na skodu pripravit pro zacatek takovy rusko-cesky slovnicek (misto azbuky napsat v cestine).
S mym mladsim synkem chodi chlapecek z Ciny a hodne rychle se prizpusobil a naucil. Dost odkoukaval od deti. Ted je mu 5 let a ted, kdyz pro nej prijde babicka, ktera neumi ani slovo cesky, tak chlapecek normalne preklada…
Mame teda soukromou skolku a prave pani ucitelky mely pro zacatek vypsana na papiru nejaka slovicka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
11.2.22 22:55

@Petája dekuju Vam za zpravu! Jste mi uklidnila:)) a jak ten chlapecek z Ciny vychazel s ostatnimi deti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577

Obratila bych se na konkretni skolku, kam ho chces dat. Jestli maji zkusenosti a pripadne, co byste ho mohli do nastupu naucit…
U nas bylo v kazde tride dite vietnamske narodnosti bez znalosti cestiny, nemelo kamarady, i kdyz je ucitelky zapojovali. Mimo rizene aktivity s nimi nebylo jak si hrat a mluvit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5116
@warita píše:
Male deti se tu rec nauci velmi rychle. Budu urimna, problemy s ucitelkou byt muzou. Je to o stesti. Treba to bude normalni zenska se srdcem na spravnem miste a pak bude vsechno OK, nebo taky ne. Zazila jsem sama na vlastni kuzi, jak zle dokazou byt ucitelky ve skolce. Vyrustala jsem totiz cast detstvi na Slovensku a do skolky jsem zacala chodit tam. Ucitelka ve skolce nemela rada cechy a hned co se zaklaply za moji mamou dvere, dala detem jasne dala najevo, ze me muzou tyrat a pak jenom prihlizela a pri kazde prilezitosti ponizovala.Nicmene, pokud sama cesky mluvis, tak je asi nejvyssi cas tve dite cestinu naucit. Nebo v cem vidis problem? Hop sup, reci si jsou podobne, to pujde rychle.

Asi na dite cesky mluvit nechce, stejne jako spousta Cechu v zahranici na svoje deti mluvi jen cesky a ne tou reci, kde ziji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Excessif1212
11.2.22 22:57

Neuvádíte město nebo kraj, pokud jde o Prahu a Brno, tam snad můžou být ve hře i nějaké ruské školky nebo ruská třída nějaké školky. Možná by nejchytřejší bylo komunikovat s jinými Rusy v ČR. Třeba by mělo smysl, kdyby kluk chodil do školky, ve které je třeba několik (3-5?) ruských dětí ve třídě. Takové třídy nebo shluky ruských dětí nutně musí být i v dalších městech ČR.

• Citovat
  • Upravit
21593
11.2.22 22:59
@hani28 píše:
Asi na dite cesky mluvit nechce, stejne jakospousta Cechu v zahranici na svoje deti mluvi jen cesky a ne tou reci, kde ziji.

coz by samozrejme delat nemeli. Pak se divi, ze dite ma ve skolce problemy. Ale tak kazdy at si dela veci po svem. Ja byt v takove situaci, tak rozhodne naucim dite mistni reci a nebudu muset pak resit takovehle problemy. Moje sestra zije v Anglii a na dite mluvi vic anglicky nez cesky. Myslim, ze mala snad ani cesky nemluvi, ale rozumi. Pokud v te zemi navic mas v planu zustat, tak ti je cestina na dve veci.

Ja zila dlouhe roky v Rakousku. Kdybych tam byvala zustala a mela deti tam, asi se na cestinu taky vyprdnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
11.2.22 23:00

@warita dekuju za odpoved'! :kytka:
Doma mluvime rusky, tak mi prislo, ze to bude prirozene, kdyz rustina bude jeho prvim jazykem a cesky se nauci v ceskem prostredi:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
11.2.22 23:01
@AAtaraxia píše:
@warita dekuju za odpoved'! :kytka:
Doma mluvime rusky, tak mi prislo, ze to bude prirozene, kdyz rustina bude jeho prvim jazykem a cesky se nauci v ceskem prostredi:)

neboj, nauci se to rychle, to bych nemela strach :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5116
11.2.22 23:03

@warita jj ja taky ziju v Anglii a na deti skoro cesky nemluvim, ale manzel je Anglican… pokud jsou to oba Rusove tak zas chapu ze doma mluvi rusky… ale asi bych aspon poustela hodne ceskych pohadek a brala dite ven nekde mezi ceske deti, at si zvyka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
11.2.22 23:04

Tak podle toho, jak píšeš, umíš slušně. Začala bych okamžitě mluvit doma i česky, něco pochytí do září.
Upřímně co si budeme povídat, kolik tříletých děti mluví dobře, kolikrát ani Čechům není rozumět, horší bude, jestli třeba nebude rozumět učitelkam, co má dělat, aby z toho nebyl zbytečně ve stresu.
U nás ve školce jsou asi tři cizinci, jedna holčička fakt neumí ani slovo. Učitelky jsou z ní trochu zoufalý, protože prostě vůbec nerozumí, co se od ní chce. Ale rodiče neumí taky, domlouvají se rukama nohama, někdy je to v ty šatně vtipný.

Příspěvek upraven 11.02.22 v 23:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.22 23:04

@AAtaraxia
Já nechápu, proč když mluvíte česky a jste v Čechách a chcete dát dítě do české školky, tak proč ho neučíte i česky. Jestli tu chcete žít napořád, bude pro něj mnohem jednodušší, když se to naučí už jako malé, než později- tohle bude těžké pro dítě i pro ostatní děti i pro učitelky- řešila bych to hned při přihlášení- zkusila bych zařídit asistentku, která by rusky uměla, aby to bylo pro všechny co nejjednodušší.

• Citovat
  • Upravit
7021
11.2.22 23:05

Do podzimu je daleko, rozhodně bych zkusila aspoň základ aby uměl. Pokud je kontaktní a bude si chtít s dětmi hrát, asi by měl umět řeč kde žije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1637
11.2.22 23:06
@AAtaraxia píše:
@Petája dekuju Vam za zpravu! Jste mi uklidnila:)) a jak ten chlapecek z Ciny vychazel s ostatnimi deti?

Uplne normalne, zapojoval se do her a pani ucitelka rikala, ze si deti povidaly mezi sebou a rozumely si a ona jemu nekdy ne…
A on se opravdu rychle naucil cesky….
Vzdyt kolik i triletych ceskych deti velmi spatne, nebo velmi malo, mluvi dobre cesky a teprve se nauci pozdeji…
Dulezite je vybrat dobrou skolku a domluvit se s ucitelkami. Vubec se nebojte, uvidite, ze si maly poradi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí