Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak vám dopadly výsledky prvního screeningu. Dnes jsem byla na prvním screeningu těhotenství a vyšlo mi vyšší riziko preeklampsie 1 z 9 a taky riziko růstové restrikce plodů 1 z 4. Bylo mi předepsáno užívání Anopyrinu 1,5 tbl na noc. Měla jste některá podobné hodnoty? A projevilo se u vás tyto nemoci při takovýchto hodnotách? Přijdou mi ty hodnoty hodně vysoké riziko. Mám z toho obavy.
Děkuji za odpověď.
@Moonikacxi no, to ti jen neprijde, ty hodnoty vysoky jsou. Na prevod proste - růstová restrikce potka 1 ze 4. Rady nemám, léky si dostala, predpokladam, ze s tou hodnotou budes vic hlidana ke konci. Hodne stesti. ![]()
Hlavně klid! Stresem ničemu nepomůžeš. Ty hodnoty ukazují jen vyšší riziko, pravděpodobně budeš více sledovaná. Já jsem třeba vysoce riziková rodička a v průběhu těhotenství se u mě vystřídalo obrovské množství lékařů. Je zajímavé, že každý má úplně jiný názor, nejsou úplně v jednotě. Takže jestli tě teď vyděsili, je opravdu brzy. Mysli na to, že vše bude v pořádku a choď svědomitě na kontroly. Držím palce. ![]()
@Moonikacxi píše: Více
Ja jsem ve 2. trimestru a vysla mi taky preeklamsie a rustova restrikce plodu. Riziko sice o neco mensi, nez ty, ale je tam. Preeklamsii mam 1:90 a rustovou restrikci 1:150.
Na preeklamsii jsem dostala hned leky a na rustovou restrikci pry nic neni. Jen to hlidat
Zatim u me nehlidaji nic, ale pry to bude potreba az ve 3.trimestru.
Taky jsem z toho takova rozladena. O preeklamsii je vsude plno info, ale o te rustove restrikci toho moc nevim. Oboji by ale melo souviset s placentou.
Já měla rustovou restrikcí ale myslím nějakých 1:30. Dostala jsem Anopyrin a dcera se narodila zdravá.
Nic jiného se s tím asi ani dělat nedá. Navíc obojí se dá včas podchytit a zasáhnout. Jsou daleko horší věci.
Akorát vím, že ve 3 trimestru pak Koukal doktor víc na průtoky a orgány prcka.. ale vše bylo vždy v pořádku. Aj velikost a vahovy odhad. Narodila se 39tt a měla 3300g.
Sice ta restrikce neznamená malé miminko, ale nedovyvinutí orgánů… ale i to se dá potom případně řešit ![]()
Takže klid a hlavně se nestresovat.
Držím palce! 🍀
@zuzanka320 píše: Více
Prosim te a od kdy ti hlidali tu rustovou restrikci?
Jinak jsi si jista, ze ta rustova restrikce znamena riziko nedovyvinuti organu? Ja mela za to, ze jde celkovy rust. Ta rustova restrikce se pry muze ukazat po 32 tydnu, to jsem si myslela, ze uz jsou vsechny organy vyvinute. V papirech mam totiz primo napsano riziko rustove restrikce po 32tt.
Ještě větší sranda je, když výjde vyšší riziko růstové restrikce a zároveň těhotenská cukrovka. Protože u těhotenské cukrovky je vyšší riziko, že plod bude větší a u růstové restrikce je zase riziko, že plod bude menší. Ale stejně je potřeba u těhotenské cukrovky dodržovat dietu a dělat měření… ![]()
@Anonymní píše: Více
Promiň, napsala jsem to špatně.
Nejde jen o to, že je miminko malé… ale jde k němu málo živin, dítě s nimi šetří (kyslíkem) a tak ho nejde dostatek do mozku, nadledvin a srdci, plic (takže se nemusí dovyvinout a pak jsou různé chrom. Onemocnění)
Méně se hýbe, močí,… doktor na UZ uvidí i min plodové vody…
No a po porodu krom toho že je miminko malé, tak muže mít poruchy trávení, vyprazdňování, psychomotorického vývoje, poruchy růstu,… nižší cukr atd…
Ale jak říkám Dr to docela hlídal (aspoň u mě) a vždy vše bylo v pořádku a dcera už má 2 roky a je naprosto zdravá.
Ale tohle by ti měl vysvětlit doktor a hlavně uklidnit, že v dnešní době se to dá včas podchytit a léčit. Indikace k brzkému porodu a podání léku apod… ![]()
Neboj! 🍀
@Petr-33 píše: Více
Tak ono nejde jen i váhu ale o další zdravotní komplikace….
Kdyby šlo jen o váhu, lékaři to tak neřeší ![]()
@zuzanka320 píše: Více
Ok, dekuju moc. A prosim te, od jakeho tydne ti to zacali hlidat? Mne rekli, ze to staci hlidat az ve 3.trimestru. Tak nevim, jestli je to dostacujici.
@Anonymní píše: Více
Až ke konci no. Takže bych řekla 3 trimestr…. Ale vážně bych se toho tolik nebala a snažila se byt v klidu.
Brala jsem Anopyrin… doktor hlídal průtoky, malá rostla….
Držím palce a věřím že vše dobře dopadne! 🍀