Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, jdu za Vami s dotazem. Dcera 23 mesicu chytla od nasi starsi nestovice ktere se ukazkove projevily presne po 14 dnech. Dnes je ma jiz 6.den. Celkem asi 22 pupinku ktere jsou dnes zaschle a loupaji se. ![]()
Co mne ale trapi. Meli jsme zaplacenou dovolenou na 14.6. na osm dni. Podarilo se nam odsunout na 24.6. a tak mne zajima vas nazor, zda jet s tou malinkou nebo zustat doma? Nemyslim na oenize a ze se mi vrati sotva pulka, ale na zdravi. Jeli byste? Vysela se do deuheho dne od te doby ustupuji. Ale rada bych rady od zkusenych maminek. Dekuji a preji prijemne leto. ![]()
@Netymeli Já bych jela, takového prcka člověk udrží / neudrří v klid a ve stínu úplně stejně doma jako na dovče.
Příspěvek upraven 20.06.17 v 10:47
To bude mít asi 10. den od vzniku nemoci? Pokud je měla takto slabé, jela bych. Možná opatrně se sluníčkem.
Naše prostřední měla si 7 pupínků a nic víc. Takže jsme asi od 3. dne normálně chodily ven. Sami nebo se sousedovýma dětma, co už je měly.
Kdyby je neměla 14 dní před tím starší, ani si jich nevšimnu ![]()
@Aries6 A sakra, tak že by ty 3 pupínky, co měla holka byly fakt neštovice
časově po bráchovi by to odpovídalo, ale přišlo mi to extrémně málo a ještě se skoro nenalily.
@j.a.n.i1 píše:
@Netymeli Já bych jela, takového prcka člověk udrží / neudrří v klid a ve stínu úplně stejně doma jako na dovče.Příspěvek upraven 20.06.17 v 10:47
Přesně tak a infekční už určitě nebude.
24.6 už je to 10 den nemoci, to už bych jela…a jestli jedete k moři tak se jí ta kůžička krásně uzdraví. Ale na to sluníčko bych dávala ještě pozor
@j.a.n.i1 píše:
@Aries6 A sakra, tak že by ty 3 pupínky, co měla holka byly fakt neštovicečasově po bráchovi by to odpovídalo, ale přišlo mi to extrémně málo a ještě se skoro nenalily.
Možné to je ![]()
Nejmladší je pak měla sama (když měly ty dvě, byla jsem těhotná) a ta prostřední už je znova nechytla.
To samé, jako nám teď doznívá pusa-ruka-noha. Nemít nejmladší horší průběh, tak bych afty, co měly starší nemoci nepříčitala a každá měla asi 4 pupínky, kterých bych si ani nevšimla. A dávala bych je normálně do školky.
Jela bych, chránila před sluncem oblečením a mazáním. Dcerka měla taky velmi lehký průběh, 6. den po objevení pupínků měla všechny už zaschlé a hodně úplně pryč. Ven jsme chodily v podstatě už od 3. dne, teda jen na zahradu u nás, mezi lidi ne. Doma jsem ji nemohla udržet, prostě jsem jí dala dlouhý rukáv a legíny. Na obličeji neměla skoro nic.
A jeste musim podotknout ze zaschle pupinky jsem starsi mazala excipialem a do druheho dne razantni zhojeni. Stroupky opadaly a jsou jen svetle flicky oproti mirne opalene kuzi kolem.
Tak asi by bylo vhodne se zeptat jejího osetrujiciho pediatra nez tady ne? Mimochodem nevim jestli na dovcu letite, ale kamarádce se stalo, ze ji dite se zaschlyma nestovicema nepustili do letadla…
argumentovali ohledne sireni infekcni choroby… ![]()
Jo, jo. K mori. Egypt. Urcite pujdeme k dr. Ale ta nam u nasi prvni rekla ze po 10 dnech klidne muze odletet. Takze ocekavam stejnou odpoved. Hlavne mne zajimaly nazory a zkusenosti jinych maminek. Tak nechapu proc se vzdycky musi najit rypna. ![]()
@Slečna Ferka píše:
Asi bych riskla. Ale pořádně hlídat na sluníčku!
Ja prave moc mechci riskovat. Kazdopadne bych byla rada ze aspon vypadneme a budeme treba jen v hotelu za ty prachy
a pak treba v podvecer k mori pocakat. Pry je to dobre na stroupky?