Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@melounek00 píše:
@monulda no já právě chvíli si říkám, že jo a pak že ne..pořád se nějak nemůžu rozhoupat…napadlo mě, že bych s ní třeba nešla někam trajdat, ale dala bych jí jen v kočárku spinkat…že by jí to třeba udělalo dobře vyspinkat se na čerstvém vzduchu zakuklená v kočárku…
Tak pokud by měla jen rýmu a zvýšenou teplotu už ne, tak by jí to spinkání třeba pomohlo, přece jenom čerstvý vzduch je lepší. Ale dnes to počasí vypadá všelijak, u nás se to pěkně honí, ráno tu bylo krásně a teď je pěkně zataženo, tak jsem zvědavá, jestli dojde ten sníh.
Malá dostala první rýmu v 9 týdnech a rada dr. byla - být co nejvíc na čerstvém vzduchu. Samozřejmě odsávat vysavačem, vyvýšit postýlku, nám pomáhala i ručník namočený ve vodě s eukalyptovým olejem a na noc jsem ho dávala na topení. Stříkala jsem libenar a stérimar.
@monulda no u nás právě před chvílí pršelo a vypadalo to, že do toho padají takový malý krupky… no pokud bude pršet nebo padat sníh tak to asi radši dneska nechám bejt a zůstaneme doma…uvidím jak na tom bude s tou teplotkou jak bude venku a pak se uvidí…Ale asi to tedy radši nebudu pokoušet přeci jen nějaká nemoc by se nám teď ani náhodou nehodila…tak děkuju za radu…:)
S teplotou bych už ven nechodila.
Jinak řeším to samé, malý 9m má zánět nosohrtanu, tj. bílou rýmu a kašel, ale nemá teploty.
@micelinka já volala paní doktorce…ta mi poradila nasivin a vincentku…odsávám také vysavačem jen nevím jak můžu často, jestli to třeba 8 krát denně nevadí…
no taky mi radila přizvednout hlavičku, ale u nás se rozpršelo a začal do toho trochu padat sníh takže ven se asi dneska nepůjde… ![]()
@melounek00 Jestli bydlíte v paneláku, tak teď jak se začalo topit, tak při rýmě dráždí i ten suchý vzduch z topení. My jsme kvůli tomu pořídili zvlhčovač vzduchu a je to bezva, malému se pak lépe dýchá. Často trpí na rýmu, tak to pro nás byla skoro nezbytnost.
@melounek00 já dala nasivin (nebo něco na té bázi) jen jednou a to se mi vyloženě dusila, jinak se tomuto typu kapek vyhýbám. Já odsávala i několikrát do hodiny, ve dne v noci, dr. říkala, že musí vše ven, jinak se to mlůže dát do uší nebo na průdušky. My chodíme ven za každého počasí, v lijácích, chumelenicích…jsem ráda, když se malé na čerstvém vzduchu uleví a já se holt pořádně obleču ![]()
@monulda no bydlíme…asi si dám mokrou plenku přes topení ať to tu krapet zvlhčí…
@micelinka jj já taky chodím normálně ven za každého počasí, ale teď mám hrozný strach aby nám nemuseli kvůli nemoci operaci odkládat…chceme to mít co nejdřív za sebou…
a ještě bych se chtěla zeptat teď jsem malé měřila teplotku v zadečku a měla 38, mám už to nějak řešit nebo při kolika stupních jí mám dát nějaký čípeček nebo sirup??
Děkuju moc ale nemocná malá ještě nebyla tak v tom nějak tápu…
@melounek00 já teplotu srážím od 38,5 (39 v zadečku), když je to před nocí, přes den od 39(od 39,5 v zadečku). Jsem nevěděla, že jdete na operaci, tak to pak chápu, že jsi dost opatrná.
Pokud má v zadečku 38, tak to má po odečtení 37,5 a na to sirup nebo čípek určitě nedávej, já dávám čípek nebo sirup až když má po odečtení víc jak 38.
@micelinka no právě, že jdeme jinak bych to asi moc neřešila…teď mi hlavně jde o to aby se jí to nějak nerozjelo a nemuseli jsme to odkládat…tak snad to bude dobrý…děkuju za radu ohledně teplotky…tak já jí zatím budu hlídat a uvidím…
@monulda děkuju moc za radu…vůbec se v tomhle nevyznám jak jsme ještě nemarodili…asi jsem podcenila přípravu i na takovouhle situaci…myslela jsem si asi, že nás snad nikdy žádná nemoc nečeká…Zrovna teď by se nám ale opravdu vůbec nehodila…tak snad se to nerozjede…
Chtěla jsem se zeptat ještě na jednu věc k tématu a to, když má malý (téměř 7 měsíců) teď rýmu, tak do kolika stupňů jít ven. Vím, že normálně se může tak do -5°C, ale při rýmě? Ať mu spíš neublížím, že by mu to někam sedlo… ![]()
@jájaana já na to taky jaksi vůbec nekoukala, jestli jsou venku 4 stupně nebo pět. Pokud nemá teplotu, a venku není inverze, tak proč nejít aspoň na chvilku ven
Pokud má jen rýmu a je bez kašle a teplot, nemusíš brát na teplotu venkovní ohled. Jen teple obléct a vyvětrání na čerstvém vzduchu mu jen prospěje. Rýma sama o sobě není nemoc, při lehké rýmě je možno dokonce i očkovat.