Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já tedy rýmu u mimča úplně nenávidím..používám i jako prevenci quixx soft, ale když už na rýmu fakt dojde, tak quixx dávám i na zvlhčení a líp se pak odsává…a kapky případně vydrží až půl roku, takže super
Nevíte, jak se zbavit „zadní rýmy“? Cítím ji jakoby v čele, při smrkání mi tam praská a když si lehnu, ucpe se mi nos, ale přitom Olynth, Nasivin, Mořská sůl nepomáhá. Když sedím, nebo chodím, nos mám průchozí, ale cítím, jak mě to v prostředku čela a mezi očima tlačí. A inhalování páry (vařicí voda, sůl, heřmánek) mi nos ucpe úplně, jak kdyby mi to tam celé oteklo - nic mi neteče, že by se snad spustilo to ucpané tam. Rýmu jsem měla před týdnem a půl, ale do pár dní bylo po ní a toto mi zůstalo. Máte nějaké osvědčené kapky, co by mi to uvolnilo nos i nahoře? Už jsem zkoušela kapat kapky i tak, že jsem měla hlavu vzhůru, aby mi to tam steklo, ale neuvolnilo se mi nic a o to víc mě to v čele pak tlačilo.
Děkuji.
Obrý večer, potřebuju prosím poradit můj syn 4.5 měsíce, dostal v pondělí rýmu, volala jsem naši dr a řekla at odsávám a dávám mořskou vodu. To vše dělám 3× denně dostává nasivin pro kojence a jinač mořskou vodu, jenže bohužel se nám nedaří rýmu odsát
.. a v noci chrape a budi se nemůže dýchat i při jídle si dělá pauzu aby se mohl nadechnout… k dr máme jít 28.11 prosím poraďte co mám dělat, zvlhucuju i vzduch a větrám, dnes jsem byla sním i chvilku venku… děkuji za radu
@brondule2704 píše:
Obrý večer, potřebuju prosím poradit můj syn 4.5 měsíce, dostal v pondělí rýmu, volala jsem naši dr a řekla at odsávám a dávám mořskou vodu. To vše dělám 3× denně dostává nasivin pro kojence a jinač mořskou vodu, jenže bohužel se nám nedaří rýmu odsát.. a v noci chrape a budi se nemůže dýchat i při jídle si dělá pauzu aby se mohl nadechnout… k dr máme jít 28.11 prosím poraďte co mám dělat, zvlhucuju i vzduch a větrám, dnes jsem byla sním i chvilku venku… děkuji za radu
Co dělat? Třeba nečekat a jít k doktorovi? Je třeba udělat poslech atd. U tak malého dítěte není na co čekat. Může být zahleněný a tím mít nějaké závažnější onemocnění, které si žádá už i nějaké léky. Držím se jedné zásady. Jakmile mi onemocní dítě v PO, ÚT, ST a nezlepší se to do pátku, tak v pátek klušu k doktorce, i kdybych měla jít 100× zbytečně.
Třeba takový malý mimin potřebuje antibiotika. Rýma je rýma, ale když má tak dlouho problémy s dýcháním, chrápe, je evidentně zahleněný, nenechala bych to jen tak.
Zkus třeba i sledovat, jak dýchá - jestli si pomáhá bříškem, kolik má nádechů za minutu. To jsou celkem relevantní údaje u rýmy, která trvá tak dlouho a spíše se zhoršuje. ![]()
@brondule2704 Klikni TADY jsou tady poměrně podstatné informace ohledně dýchání dítěte - počet za minutu. Mimčo může být klidně i dušné kvůli zahlenění. ![]()
Možná pro někoho budu znít jako hysterka, ale mi se u syna měření počtu dýchání za minutu osvědčilo - věděla jsem, že musíme na pohotovost. ![]()
Ahoj maminky jsem tady nová a zoufalá. Moje holčička 10 měsíců od narození trpíme na rýmu, máme minimálně každý 3 týden. Doktorka to nejlépe řeší antibiotiky a ja odmítám. Odsavame, strikame mořskou vodou s mědi,nasivin,olint a i ručníky dávám kolem postýlky přemýšlím na inhalatorem. Prosím o radu děkujeme
@Karolina Hoblova
Nemáš doma suchý vzduch? ![]()
Jinak, pediatra, co rýmu řeší atb, bych z fleku vyměnila.. ![]()
Taky dcerce večer stříknu mořskou vodu, odsaju případný binec odsávačkou (když je co) a jinak si hlídám větrání, případně zvlhčování vzduchu a na noc také chladněji a zatím se nám rýma nevrátila.. Je to už skoro 2 měsíce, malou rýma a zahlenění držela skoro měsíc.. ![]()
moje první měla rýmu snad půl roku v kuse, pomohlo až když jsem jí přestala dávat tu mořskou vodu, má to po mě, taky kdovíproč nemůžu nic do nosu
a mám i pocit, že moc odsávání může vysušovat a pak se rýma zhorší… jediný, co se mi osvědčilo u rýmy u mimin bylo přes den lehce odsávat, a na pár nocí jsem si je brala k sobě do postele a spala s nima víceméně vsedě, sice jsem se nevyspala, ale ony se na mě hezky prohřály a prospaly ![]()
@Karolina Hoblova zkousela jsi treba alergologii? Nemusi to byt ryma rymova, ale treba mozna alergie na neco
navic strikani kazdodenne tech sajrajtu krom morske vody taky neni dobre, sliznice to odnasi. Nevim jak detske pripravky, ale dospele se pouzivaji max tyden, muze vznikat zavislost. A v detskych asi nejake mensi mnozstvi te ucinne latky taky bude. Neres to uz s pediatrem a res to sama. Sla bych na ORL popripade na alergo ![]()
Je kojená? Není možné, že by byla zahleněná skrz nějakou alergii? Já od mala trpěla na chronickou rýmu a nakonec se zjistilo, že mám intoleranci na kravské mléko. Po vysazení rýma zmizela.
@Karolina Hoblova píše:
Ahoj maminky jsem tady nová a zoufalá. Moje holčička 10 měsíců od narození trpíme na rýmu, máme minimálně každý 3 týden. Doktorka to nejlépe řeší antibiotiky a ja odmítám. Odsavame, strikame mořskou vodou s mědi,nasivin,olint a i ručníky dávám kolem postýlky přemýšlím na inhalatorem. Prosím o radu děkujeme
Holka 5,5r má rýmu tz. celorocne… v prosinci dobrala ATB a včera jsem sni byla na ORL kde nás poslali na rtg snímek… Myslela jsem že mě klepne…má rozahly zánět nosni dutiny a skoro až neprůchozí…
tak máme opět amoksiklav. Začla jsem vysilovat. Měla jen trochu zadní rýmu, žádné teploty, bolesti hlavy, ucha nic…
Když jsem slyšela jaký hrozí u toho komplikace tak jsem začla mít i z obyčejné rýmy hruzu
Dobrý je zvlhčovač vzduchu… Taky pomaha. Kdo ví jak by to dopadlo kdyby jsme nešli
protože v pátek jsme byly na alergologii a ta Dr chcetela ORL…kvůli podezření na reflux…a pak zjistili tohle ![]()
@Kukacka123 jj, obsahují. Minulý tyden jsem měla po několika letech rýmu, ucpaný nos. Nic jiného, než miminkovský Olynth jsme doma neměli. Celý den jsem se pak proklínala a zařekla se, že to už nikdy dětem nedám. Měla jsem pocit, že mám nos zevnitř úplně vypálený, fuj.
Kdysi se nám celkem osvědčila tymyanova mast od Justu, ale nevím, jestli ji ještě dělají. Případně co zkusit rýmovník?
A teda asi i alergologii.
@katyna1984 píše:
@Kukacka123 jj, obsahují. Minulý tyden jsem měla po několika letech rýmu, ucpaný nos. Nic jiného, než miminkovský Olynth jsme doma neměli. Celý den jsem se pak proklínala a zařekla se, že to už nikdy dětem nedám. Měla jsem pocit, že mám nos zevnitř úplně vypálený, fuj.Kdysi se nám celkem osvědčila tymyanova mast od Justu, ale nevím, jestli ji ještě dělají. Případně co zkusit rýmovník?
A teda asi i alergologii.
Děkuji moc všem za radu. Vyzkouším vše
@katyna1984 ja si prave myslim, ze kdyz je to tak ucinne, tak to neco mit musi. A pokud to palilo i tebe, to dite to musi zakonite palit taky ![]()
@Karolina Hoblova tak snad na neco prijdete a vyresi se to ![]()
Pokud se rýmy nemůžete zbavit, tak bych sáhla po protizánětlivých kapkách do nosu :/ ty by měly zabrat určitě