Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, mohu se zeptat, jak u vašich batolátek probíhá rýma? Náš malej (14 m) má rýmu cca co 2 - 3 měsíce… vždy doprovázenou dávivým kašlem z hlenů, někdy zvrací, ale spíše se mu např. 10 x denně vrací obsah žaludku do pusinky a on to spolyká a dáví a dáví a lapá po dechu, je vždy bez teplot, odsát se nám to nedaří (zadní rýma?).. přijde mi to vždy docela drsné na tak malého špuntíka, co s ním rýma dělá, delší dobu mám podezření na reflux (často se mu vrací jídlo do pusinky a zakucká se… a velmi často škytá)… proto jsem se chtěla zeptat, zda u vás rýma probíhá stejně, abych se kdyžtak hodila do klidu
díky za vaše zkušenosti a postřehy…
Ahoj, ja te tedy moc neuklidnim, takhle ryma neprobihala ani u jednoho z mych 3 deti. Kasel pri zadni ryme to jo, ale to vraceni jidla urcite neni z rymy ![]()
Nech mu vyšetřit ten reflux… ať se netrápí.
Jinak na zadní rýmu nám pomáhaj fenistil kapky, splasknou sliznice a rýma může ven.
Dcerka má také často rýmu, syn to tahá ze školky. Jí nejvíc pomáhá aspoň 2× denně odsát vysavačem, před tím ale nastříkám Sterimar. Po odsání nakapu Nasivin. Navíc dávám Stoptussin a Fenistil kapky 3 x denně dle návodu. S tím zvracením nevím.
Jednou jsme s tim byli u Dr., ze zvraci pri ryme.. a kdyz jsem rekla, ze ma rymu, tak se usmala a rekla, ze to bude ono, ale pak se koukla do nosiku a rekla ze zadnou rymu nevidi, coz mi prislo divny.. nase Dr. nad vsim mavne rukou, jen jsem nechtela k Dr. jit se zbytecnosti, ale jak to vidim, radej tam zajdem…
Naše holky při rýmě taky zvrací, jak zalehnou, tak začnou polykat hleny a pak to vyhodí. Většinou první dny. Nebo pak kašlou tak, až se z toho taky ![]()
Co používáte za kapičky, když už má dítě ten soplík do žluta?
Do doby co jsem kojila mivaly decka lehoucky prubeh, jestli vubec neco chytily. Kdyz jsem se ja nachladila, davala jsem jim o to casteji, at maji dost protilatek. Tyhle stavy teda neznam vubec, ani kdyz uz byly starsi. Spis se mu zhorsi rymou reflux, ne? ![]()