Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chci se zeptat, jak to řešíte vy pejskaři, když máte malé dítě (já roční) a pes donese z venku klíště? Máme velkého chlupatého, kapku za krk jsem mu dala, co když si toho nevšimnu a klíště se přepije odpadne a dítě ho třeba najde na zemi a sní?? Je to pro mě noční můra co mám dělat ![]()
díky za odpovědi
Já se toho taky bála. A je pravda, že jsme asi 2× našli nenapité klíště v posteli a doma na podlaze několikrát napité. Ale vždy dřív než malá. Řešili jsme to tak, že jsme dávali kapku za krk, obojek proti klíšťatům a po každé vycházce a sem tam během dne jsme ho prohlíželi. Teď máme obojek od foresta a od té doby bez klíšťat, ale i tak jsme opatrní. A máte psa doma?
@Ga Briela taky jsem měla chlupáče a klíště občas odpadlo, protože prostě nešlo najít v tý srsti…
Než děti vstaly, tak jsem to zkontrolovala, to prostě vidíš, takž průběžně koukej, uklízej a uvidíš. Vždy jsem to našla dříve než děti.
Známé syn si klíště takhle strčil do pusy. Hned ale bylo vytaženo, naštěstí to maminka viděla. Zašli k dr a nic se nestalo, dítě zdravé.
Taky jsme se toho bála
@Bobule151 děkuju za odpověd, právěže v byte. Dost se toho bojím a může mit pes ten obojek ikdyž mám doma roční dítě? Nekde sem zaslechla ze nesmí, nevím…
@Ga Briela A co máte za rasu? Nešel by na léto trošku přistřihnout. My máme jorkšíra, tak je v létě úplně chudák oholený. U našich máme pyrenejského horského a to se fakt nedá najít. Ale zase je venku. Ale i tak letmo kontroluju třeba chodník, když vím, že se tam malá bude batolit, protože ona sebere kde co.
@Ga Briela může, já teda dávám pipetu. Jen by ho neměl po aplikaci tak dva dny olizovat - dítě psa ![]()
@Ga Briela Myslím, že foresto je právě dobré k dětem, že mi to říkala paní ve zverimexu, můžou ho i kočky. Vůbec z něj nic nepadá. Holky ho hladí, mazlí se a žádnou reakci jsem nezaznamenala.
@Bobule151 to je úžasný nápad! Hned zitra ju vyholím. ![]()
Budu teda víc čistit a sledovat podlahu. A po každé procházce řádně skontroluju psa i malou. ![]()
To už větší problém může podle mě natropit ta kapka za krk, já na některé měla slušnou alergii. Proti klíšťatům používám tablety Bravecto, pes to sní a klíšťata když už se přisajou, tak odpadnou mrtvá. A taky je to jediný přípravek který se může bezpečně dát březí feně a štěňatům pod dva měsíce ( samozřejmě při nějakém problému jako je silné zablešení a ne jen tak). Jinak až na to syn bude mít věk, nechám ho očkovat proti klíšťové encefalitidě.
Mě se to stalo. Dcera mi dokonce rozkousla nacucaný klíště, který odpadlo z venkovního psa
NO, šílela jsem, hned jsem jí vypláchla pusu a pak jsem jí hlídala jak oko v hlavě asi půl roku. To jí bylo tak rok a půl. Letos jsme poprvé dali psu (kokr) prášek proti klíšťatům a blechám. Klíště by se sice mělo zakousnout, ale hned chcípnout, takže se nenacucá. A pes byl taková sběrna klíšťat a po 14ti dnech, co má v sobě prášek, občas vidím po něm klíště lozit, ale ani se většina nezahryzne. A to jich měl před měsícem na hlavě zakouslých asi 10
Naši tohle praktikují už druhý rok na jezevčicích, co mají doma. Předtím jsme je stříkali frontlinem, a to celkem taky zabíralo. Na tý krátkosrstý jezevčici se to klíště našlo hned, ta dlouhosrstá byla taky taková sběrna, ale většinou jsme klíště našli dřív, než stačili odpadnout. Stačilo čtyřnohé dámy hladit a česat ![]()
@Ga Briela Sousedi takto oholili vlkodava a jaký to byl pak fešák ![]()
To je risk no, jako když ho dítě najde venku. Synátor mi teda jednou ukazoval „borůvku“ na zemi, ale naštěstí ho nenapadlo ji sníst Psa máme chlupatého a stalo se to jednou. Nejsme teď v klíšťové oblasti ![]()