Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, asi se potřebuju vypovídat. Mám batole a jsem ráda, že ho mám - rok a půl, milujícího muže, a přesto mám pocit, že nemám skoro žádný čas pro sebe. Přes den jsem s dítětem, děláme různé aktivity a čas pro sebe mám pouze, když spí. V tento čas dělám něco do domácnosti, což mě nebaví, ale taky jsem třeba chtěla dělat, co mě baví. Jsem z toho docela smutná, jak řešíte čas pro sebe Vy?
Příspěvek upraven 30.12.25 v 16:29
@Kimbo Když je muž doma tak ať zabaví dítě a ty si dělej to co tě baví ![]()
Mám to stejně, ještě spíš hůř. Dva puberťáky k tomu, manžel staví dům, takže se vrací až třeba kolem 21 hod, a když batole spí, pracuju na HO. Čas pro sebe rovná se velká nula.
Musím vydržet, než dostavíme, pak se to snad zlepší.
@Kimbo zapojuju nejmladšího dvouletého do svých aktivit
jinak by mi strejchlo. Při 4 dětech, domu, a zahrade a práci je můj volný čas rovný nule.. co muž změnil práci, chodí se domů jen vyspat ![]()
Syn má téměř 4 měsíce, takže čas pro sebe mám když spí, nebo po domluvě s tatínkem. Někdy čas věnuju domácnosti, někdy sobě pro relax, podle potřeby a chuti ![]()
Dítě je hlídatelné? Pokud ano, stnovit si s mužem nějak pravideln čas, den, hodinu… který budeš věnovat sama sobě. Nějakému koníčku, kamarádce nebo si je zalezeš k nějakým věcem, co bys ráda. Přehoď na tatínka nějakou rutinu, ten náš se vrací domů pozdě, ale pak má na starost koupání a uspávání a já mám „volno“. Taky jsem slevila z nároků na domácnost, fakt nemusí být stále naklizeno, navařeno…
Co prarodiče, pohlídají? Ono někdy stačí na pár hodit, vzít ven do kočárku, na hřiště. Pokud ta možnost je, domluvit se s nimi, časem pak jde hlídání na víkend… ale chápu, že ne vždy je to reálné. náš mladší kousek je dost mamánek a první bezdětný víkend jsme měli v jeho skoro čtyřech letech, dřív to nešlo. A někde babičky nejsou/ nefungují vůbec.
Ale obecně, s dětma toho času není nikdy tolik, co dřív. A bude hůř, jak přestane přes den spát, jak se vrátíš do práce, jestli budete mít další… Na druhou stranu mám ještě velké dítě a někdy je člověku až líto, když mi jen přistane SMS - jsem u toho a toho kamaráda - a v šest večer dorazí na večeři.
Ja delam vse kolem domacnosti s ditetem, abych nemusela nic z toho delat, kdyz spi
plus se zapojuje do pece o prcka manzel
Do 2r dcery jsem fungovala tak že když malá usnula pracovala, odpoledne i večer, bylo to dost náročné, ale potřebovali jsme peníze a svým způsobem mi i pomáhalo „být mezi lidmi“ - rozuměj komunikovat i s někým jiným než batoletem.
Od té doby co nepracuji jsem si to nastavila tak, že ve chvili kdy nala po obědě usne, NIC nedělám a mám tu 1-2hod jen pro sebe. Moc mi to pomáhá.
Jinak více zapojit tatinka a i si někam zajít ![]()
Když dítě přes den spí, neuklízej, nevař. Je to jedinečná příležitost využít čas pro sebe. Úklid a vaření dělat s dítětem. I když je to o dost zdlouhavější a náročnější, stojí to za to.
Deti mam tri, junior bude mit 6 a dvojcata maji rok a kousek.
Volny osobni cas zadny, dva dny v tydnu chodim fyzicky do prace, tri dny HO, co dohanim po vecerech.
Syn zavodne sportuje, takze 10 mesicu v roce travime vikendy na zavodech.
Muz ma trvaly HO.
Nemam pocit, ze bych stradala.
Nejsem blazen, abych delala domaci prace, kdyz dite spi. Prubezny uklid delam s batoletem za zadkem a co nejvic jsem si to zjednodusila-minimum pracholapek a maximum robotu. A varim jen kdyz je cas. Kdyz dite spi, venuju se praci, coz je v podstate muj konicek, pro penize to nedelam. A kdyz si chci dojit ke kadernici, na masaz nebo zabehat, tak je dite bud s tatinkem nebo s babickama. Plus teda manzel nez odejde rano do prace, tak vyklidi a nasklada mycku a poklidi kuchyn, takze te prace v domacnosti je pak minimum.
S dítětem už člověk není nikdy svobodný. Chlap to často tak nebere, omezovat se nenechá. A když spolupracují oba, tak ztratí svobodu oba. Navždy. Protože i dospělé dítě pořád něco chce a nebo potřebuje. Kdo chce být svobodný navždy, nemůže mít děti. A nebo pak hodně peněz na chůvy. To pak taky jde. Někdo se rád stará sám, protože děti bere jako smysl zivota. Ten je spokojený. Ostatní ne.
Behem jejiho denniho spanku jsem si k domacim pracem poustela do usi podcasty, hudbu. Udelala si k tomu kafe. A me to vareni, uklizeni vetsinou i docela bavi ![]()
Na nocni spanek jsem si brala k filmu treba to tvoreni alb apod.
A hlavne, kdykoliv se zabavuje sama, nevnucuju se ![]()
Ted 2.5 roku poustim i pohadky na youtube. Neni to ideal, ale za tu hodinu rano na moji klidnou snidani, hygienu, chvili klidu pred celym dnem mi to stoji ![]()