Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím chci se zeptat. Chci s dětmi do Polska. Myslite že se muže něco stat když nemam cestovní doklady. Vzala bych rodne listy. Děkuji za odpověď.
@Jana45 Teď jsou zesílené hlídky, nás nezastavili, ale celníky jsme viděli. Rodný list není cestovní doklad
Rodný list není průkaz totožnosti. Z toho nikdo nepozná, že to dítě je to dítě, které máte sebou. Dítě musí mít buď cestovní pas nebo občanku.
To je tak hrozný problém, nechat dítěti vystavit pas? ![]()
Ale nemusíte
klidně riskujte problémy ![]()
Neriskovala bych to ani normálně. Ale teď, když mají zesílené hraniční kontroly může bez dokladů vycestovat jenom blázen.
No to ani náhodou, musí mít občanku nebo pas… a ještě doporučuju připojištění
Občanka stojí 50. Bez dokladu bych nejela ani za hranice nakoupit do prvního krámu. ![]()
Jednou je dané, že mají mít děti doklad. Takže otázka jestli se může něco stát je dost mimo.
V žádném případě, celní stráž zastavuje auta a kontroluje. Nejela bych ani kdyby to teď nebylo zesílené.
@Jana45 Rodný list je ti k prdu. Když vím, že chci do zahraničí, nechám dítěti vystavit za 50 Kč občanku, platnost je 5 let. ![]()
@Jana45 může se stát hodně. třeba že ti dítě umístí do dětského domova nebo kojeneckého ústavu dokud neprokážeš, že je to opravdu tvoje dítě… Já tyto dotazy pořád dokola nechápu. Jednou snad platí, že pokud chci za hranice, musím mít platný cestovní doklad. Ty taky přece nepojedeš za hranice se svým rodným listem a nebudeš ho vydávat za pas, ne?
@nozu píše:
@Jana45 může se stát hodně. třeba že ti dítě umístí do dětského domova nebo kojeneckého ústavu dokud neprokážeš, že je to opravdu tvoje dítě… Já tyto dotazy pořád dokola nechápu. Jednou snad platí, že pokud chci za hranice, musím mít platný cestovní doklad. Ty taky přece nepojedeš za hranice se svým rodným listem a nebudeš ho vydávat za pas, ne?
Presne, nechapu, jak se nekdo muze jenom ptat. My jeli do kempu k hranicim, pro jistotu ma maly pas i pripojisteni, co kdybychom nahodou zavitali k sousedum, byt nevědomky.
No max ti na pár desítek hodin dítě seberou, než prokážeš, že je opravdu tvoje. plus tučná pokuta.
i když já taky před 4 lety byla s miminem v tržnici za hranicema, v Kudowě Zdroji, a doklad jsme neměli, ale vybobkovaná jsem byla pěkně, za ty nervy by mi to už nestálo. kor v dnešní době, kdy víc kontrolují.