Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No max ti na pár desítek hodin dítě seberou, než prokážeš, že je opravdu tvoje. plus tučná pokuta.
i když já taky před 4 lety byla s miminem v tržnici za hranicema, v Kudowě Zdroji, a doklad jsme neměli, ale vybobkovaná jsem byla pěkně, za ty nervy by mi to už nestálo. kor v dnešní době, kdy víc kontrolují.
Loni jsme se az tesne pred hranicema podivali, co je treba, tak jsme doufali, ze nas nezastavi. Nastesti ne. Ale vzhledem k tomu, ze jsme se taky docetli o moznosti odebrani syna dokud nebude prokazano, ze je to nas syn… letos jsme jeli do PL dvakrat a ma svou obcanku. Bez ni u bych radeji nevyjela. Nahoda je blbec a nechat dite nekde samotny buhvi kolik dni mezi Pšonkama kvuli tomu, ze jsem to podcenila
brrrr
Abyste mohli jezdit po Evropě bez dokladů, musíte se hodně opálit. Pak to máte i s all inclusive ![]()
Pokud nejste dost opálení, určitě nikam nejezděte!
Holky, jaký doklad nechat udělat ročnímu dítěti? Starší má pas, ale i s mladším chceme do Polska. Co potřebuje? Nestačil by RL, průkaz pojištěnce? Musí mít pas?
@Salorka píše:
Holky, jaký doklad nechat udělat ročnímu dítěti? Starší má pas, ale i s mladším chceme do Polska. Co potřebuje? Nestačil by RL, průkaz pojištěnce? Musí mít pas?
pas nebo občanku, RL ani průkaz pojištěnce fakt ne
@Salorka pas nebo občanku, jedno z toho mít musí. Pokud jezdíte po EU tak stačí ta občanka, já ji nechávala dětem dělat hned po narozeni. RL není cestovní doklad, to nedokážeš že to dítě v rl je to stejné dítě co máš sebou.
@Salorka Nech mu udělat občanku, je levnější než pas.
RL ani průkaz pojištěnce opravdu nestačí.
@Svistice Jojo, taky hlasuju pro OP, ano, sice je jen po EU, ale zas se da trve nosit v penezence…
@j.a.n.i1 Pas má pro takhle malé dítě smysl jen pokud rodina chce mimo EU nebo až když se dítě moc vzhledově nemění. Což je až tak od tří let výš.
My máme pro obě děti pasy, abysme nemuseli řešit, kde co platí. Dopředu člověk neví, kam se vydá ![]()
Bereme je s sebou, i když jedeme po ČR. Asi spíš pro ten pocit, že mám s sebou nějaký doklad ![]()
@Salorka píše:
Ne. To teda fakt nestačí. Op, nebo pas.
My máme všichni pasy. Cestujeme hodně a nemusím pak řešit kam můžu a nemůžu jet.
@Salorka píše:
Holky díky. Udělám OP, hned v pondělí se tam stavím
Naše děti měly OP od roka, jezdili jsme na jih teda spíš, a staršímu když končila platnost a táhlo mu na 6, měli letět do Řecka s tchánovci tak jsme nechali udělat rovnou pas. Ale po EU stačí občanka, i když ten průkaz pojištěnce je samozřejmě taky dobrý si s sebou přibalit;)