Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
Možná hloupý dotaz, ale jak postupovat v případě, ze se s ročním dítětem zaseknu v kolone na dalnici, kde ho nemohu vytáhnout ze sedačky a v podstatě nemohu dělat nic?
Ta představa mne děsí, kdyz cestuji a v případě dálnic a jejich stavu se to stát může kdykoliv.
Děkuji
No tak záleží, zda jsi řidič či spolujezdec. Pokud řidič, tak nic, max. mu pustit nějaké písničky, pokud spolujezdec, můžeš si sednout za dítětem a hrát si s ním či si s ním povídat.
@naty2989 píše:
Ahoj všem,Možná hloupý dotaz, ale jak postupovat v případě, ze se s ročním dítětem zaseknu v kolone na dalnici, kde ho nemohu vytáhnout ze sedačky a v podstatě nemohu dělat nic?
Děkuji
Ta představa mne děsí, kdyz cestuji a v případě dálnic a jejich stavu se to stát může kdykoliv.
pokud s nim cestuješ sama, neuděláš vůbec nic.. pokud jsi spolujezdec, tak když vyloženě stojíte, tak dítě vytáhnout ze sedačky na nezbytně nutnou dobu zle.. cestujem často, ještě se nám nestalo, že bysme vyloženě stáli, ale třeba 20 minut popojíždění jo.. prostě kluka zabavim ![]()
Tak pokud je kolona stojící a dlouho trvající, tak dítě v pohodě vytáhneš, vyvětráš. Pokud je to taková popojíždějící, tak zas tak dlouho trvat nebude, aby to byla nějaká šílená krize (pokud nemáš dítě všeobecně nesnášející cestování), jinak já mám vždycky na cesty neokoukané hračky, hodně pití a hodně jídla. A pak samozřejmě taky záleží, jestli jedeš sama nebo s někým, to je hned snažší dítě zabavit.
@elen-ka občas jsem spolujezdec a občas řidič.
Děsí mne právě to, ze nic. Neumím si představit, treba čtyři hodiny nic nedělat a poslouchat jak prcek rve
. Do toho ho neprebalit nebo tak.
A vlastně ani nevím, jestli je nějaký speciální postup, nebo ne.
Rada č. 1 - necestovat s dítětem po dálnici.
Rada č. 2 - pořídit si navigaci, která na kolony upozorňuje (přijímá TMC apod.)
Rada č. 3 - na tu situaci se připravit - pití, přebalování, dostatek vody, něco co dítě zabaví, nevyjíždět nádrž, aby mohla být zapnutá klimatizace v případě stání ve vedru atp.
Možná bude dítě brečet, možná se bude vztekat, ale pokud dodržíš alespoň radu č. 3, tak jednodenní cestu zvládne.
Beru vždy hodně věcí…kdyby náhodou.
Snazime se nejezdit po dálnicích…stalo se nám jednou ze jsme stáli čtyři hodiny…resp. popojizdeli čtyři hodiny…ale to ještě malý nebyl.
Chtěla jsem spíš vrdet, jestli je nějaký speciální postup, abyvh třeba nedostala pokutu nebo neměla problém, ldyby ho v stojící kolone vezmu že sedačky…
Příspěvek upraven 10.08.16 v 14:16
Stalo se nám jednou, dcera ještě neměla ani rok. Vystoupila jsem s ní, za svodidla a šla směrem, kterým manžel popojížděl, po asi 2 km měla být benzinka, tam jsme měli sraz. Měla jsem v tašce plenky, deku a manducu, takže jsem ji na dece přebalila, nakojila, mohla se protáhnout a na spaní jsem ji vzala do nosítka. Po asi 2 hodinách manžel dojel, takže akorát. Hlavně klid, děti toho zvládnou víc než si myslíme! ![]()
Tak popravdě, stát někde 2 hodiny, tak můžeme jet rovnou do Bohnic. Naše děti jsou silně necestující, zabavit se dají jen na chvíli. Nepíšeš, jestli máš na mysli vajíčko nebo už sedačku na sezení. Kdyby jela kolona hodně pomalu, tak bych dítě na chvilku vytáhla.
My cestujeme co nejméně a co nejkratší cesty.
@naty2989 píše:
@elen-ka občas jsem spolujezdec a občas řidič.Děsí mne právě to, ze nic. Neumím si představit, treba čtyři hodiny nic nedělat a poslouchat jak prcek rve
A vlastně ani nevím, jestli je nějaký speciální postup, nebo ne.. Do toho ho neprebalit nebo tak.
prosim Tě, proč hned takové horory? jezdím fakt dlouho a delší zdržení, jak hodinu, jsem nezažila - myšleno tedy po čr - pokud se chystáte do chorvatska, tak se stát může.. ale jako přebalíš. V koloně nehrozí bouračka, pokud uvízneš, tak dítě vytáhneš a hotovo.. neplaš předem.
@naty2989 píše:
@elen-ka občas jsem spolujezdec a občas řidič.Děsí mne právě to, ze nic. Neumím si představit, treba čtyři hodiny nic nedělat a poslouchat jak prcek rve
A vlastně ani nevím, jestli je nějaký speciální postup, nebo ne.. Do toho ho neprebalit nebo tak.
případně sjet na odpočívadlo a chvíli dítko provětrat, přebalit.
No teď jsi mě úplně vyděsila. Stalo se nám, že jsme zkysli asi na hodinu před Brnem. No to byla hrůza. Zítra vyrážíme z Jihlavy až do Zlína a doteď mě teda zácpa nenapadla ![]()
@martina.se neplasim, jezdim pravidelně na svk, ted aktuálně se snažíme mimo D1 kde je jedna nehoda za druhou.
Jen bych spíš ráda věděla „co kdyby“.
Nicméně, v kolone jsme stáli styri hodiny z Hradce do Prahy a to jsme ani nemuseli jezdit do Chorvatska
. Ale neměli jsme malého ještě.
@naty2989 píše:
Ahoj všem,Možná hloupý dotaz, ale jak postupovat v případě, ze se s ročním dítětem zaseknu v kolone na dalnici, kde ho nemohu vytáhnout ze sedačky a v podstatě nemohu dělat nic?
Děkuji
Když jsme jeli v červenci do CHorvatska, tak jsme se vyhli koloně 50 km, byl zavřený tunel. Stačí mít zapnuté rádio nebo mít GPS s aktuálními zprávami a jsi v pohodě, sjeli jsme zavčasu, sice jsme jeli o 4 hodiny déle, ale jeli jsme.