Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu, už jsme zoufalí. Na začátku srpna dítě mělo křeče a průjem. Diagnostikována salmonela. Po měsíci a čtvrt test 1. Ok a druhý test kampylobakterioza a to jsem vše myla sanytolem a jídlo podle toho, co mi řekla hygiena. Probiotika. Domácí lék med, voda, skořice, kurkuma. Myjeme si snad 100× za den ruce. Už opravdu nevím. A do školky zákaz a nejhorší je, že jí od 10.8. nic není.
Příspěvek upraven 14.09.24 v 15:12
@smutnéočko píše: Více
Myslíš asi kampylobakteriózu, že. U nás na salmonelózu pomohlo vyřadit cukr a vše sladké, hodně vlákniny, probiotika a lichořeřišnice v kapkách.
To sladké nejí. Salmonela je pryč a teď zase tohle. A jinak sladké ji minimálně. Spíš ovoce a občas nanuka v létě ![]()
Jenže salmonelóza a kampylobakterióza spolu nijak nesouvisí. Pokud nemá průjem ani bolesti břicha, tak bych si myslel, že v laboratoři zaměnili vzorky.
Nikam nechodíme a dodržujeme vše co mi hygiena řekla. Minulý čtvrtek test na salmonelu byl ok. Tak že musí mít 3 dobré, tak v úterý šla na další a tam že má tu kampylobakteriozu a že si mám v pondělí volat dětské doktorce a dodržování stravy a hygieny a karanténa jako u salmonely
@smutnéočko
Proč se vůbec dělaly kontrolní stěry u salmonelózy? To dítě pracuje v pohostinství nebo s potravinami? Vylučování salmonel může být i týdny.
Na konci července měla průjem a křeče a tak jsem šla k doktorce. Dala jsem ji pak kurkumu, skořicí, tepla voda a med a druhý den bylo po a žádný průjem a křeče. Jenže doktorka udělala stěr a od té doby chodíme na výtěry a v pátek volala zase hygiena
@smutnéočko
Toto rozhodnutí OHS / KHS je zcela nesmyslné, salmonella se může ze střeva vylučovat i týdny až měsíce, přičemž dotyčný nemusí mít žádné příznaky. To by jako někdo nemohl půl roku do školky? Říká se jim „zdravý“ rekonvalescent.
Salmonelóza se nechytne běžným kontaktem, je nutná vcelku vysoká bakteriální nálož, to takové virové gastroenteritidy se naopak šíří v kolektivu jako lavina.
Upřímně řečeno - interpersonální přenos je prakticky vyloučen, to by musela kadit ostatním dětem do jídla nebo kuchařkám do hrců, nepředpokládám, že děti pomáhají v kuchyni.
A když už se dělají kontrolní stěry, tak jsou vždy 3 dny po sobě. Průšvih je to pro ty, kteří pracují s potravinami, v pohostinství, tam když třetí vyjde pozitivně po 2 negativních, tak se jede se stěry znovu.
Děkuji za vysvětlení, ale pokud dětská doktorka s hygienou tohle takto ředí. Co mohu jako máma dělat? Vidím sama, že dceři nic není.
@smutnéočko
Domluvit se s lékařkou, že chodit neustále na stěry je nesmysl. Interpersonální přenos salmonelózy či kampylobakteriózy je skoro nemožný. Ať si PLDD i KHS nastudují fakta, to není ebola, COVID-19, černý kašel, chřipka.