Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Marciandy Já nevím, ale když jsem se po měsíci a neg stěru, jestli můžem mezi lidi, tak mi bylo řečeno, že by mohla i do školky. Hygiena mě nikdy nekontaktovala. Důsledně jsem dodržovala hygienu kolem stolice, i když se přiznám, že občas, když musím přebalit někde venku a není kde se umýt, dávám jen bacha na ruce
. Musím zas přidat na hygieně, člověk na mateřské nějak otrne a zpustne
. Jak dlouho to u vás trvá? Malá to měla loni v srpnu.
Už to vidím, od začátku dubna. Tak to my už snad budem opravdu neg
.
Dcera jí měla 2,5 měsíce a fakt do školky nesměla. Ale prý kdyby byla ve škole tak že by mohla, nevím jak to je předpokládám že prvńáček dodržuje hygienu stejně jako předškolák.
Náš prodělal salmonelu loni v červnu. Nákaza 15. 6., první akutní příznaky 16. 6. Negativní výtěr 2. 7. Naštěstí to bylo superrychlé, ale už nikdy více
Přeju, ať je to všechno co nejdřív ok.
Můj malej jí měl dva měsíce, ale nechodíme do školky, na letáku u těch antibiotik je napsaný, že to působí na salmonely, ale samozřejmě to ničí i ty dobré bakterie, měla jsem probiotika probacin atb, ty jsou když užíváš antibiotika. Malý měl průjem pár dní, ale teď je v pohodě, papa jak o závod a kaká krásně. Jsem ráda, že je to fuč, pořád ty výtěry. Zpočátku jsem je nechtěla, taky jsem proti tomu byla, ale pomohly, než aby to měl půl roku, pár dní průjem, jedl normálně, a vyčistil se. Dál užíváme probiotika.
No malá to dostala teď koncem března, 5 dní v nemocnici, museli jsme se nahlásit na hygieně kvůli infekční chorobě, pak byly po propuštění dva stěry negativní, ale ten třetí pozitivní, takže mi zas z hygieny volali. No a pak po třech týdnech hned pozitivní první stěr a po dalších zase hned ten první
, takže čekám, co bude dál:-(, doufám, že do září, kdy čekáme přírustek, se toho zbavíme. malá absolutně žádné problémy už nemá. Ale byla to tedy síla, bez nemocnice bychom to asi nedali
, tak se všichni držte.
@Marciandy Teda, to zírám, já jsem teda na hygienu nic nehlásila, nikdo to ani po mně nechtěl, ani mi po hospitalizaci nikdo z hygieny nevolal
. Jak už jsem psala, měla to loni v srpnu, po měsíci pak stěr neg. Ještě jeden stěr měla kolem vánoc (teda po 4 měsících), kvůli řidší stolici, opět neg. Tak předpokládám, že teď, po asi 9 měsících, už je z toho venku..
Mmch holky říkali vám některé taky něco kolem těch možných komplikací - revma, postižení svalstva (i srdečního)? Jak dlouho riziko komplikací trvá?
U nás to hlásil na hygienu dětský Dr. - říkal, že na salmonelu je ohlašovací povinnost. Pak asi záleží na konkrétní hygienické stanici (nebo na tom, za jakou rodinu vás doktor u nich označí?), jestli se ozvou. Nám se tedy neozvali. A je zajímavé, co tu píšete o těch třech stěrech - my jsme byli jenom na jednom. Byl negativní a dál nás nikdo díkybohu nekontaktoval.
@Nsoci Zajímavé. Takže jako u nás
(Druhý stěr v prosinci měla malá kvůli řídké stolici a hysterické matce
).
Člověk, aby se v tom vyznal. My dostali papír na ohlášení se na hygieně hned po přijetí v nemocnici, že máme podezření na infekční chorobu, aniž by ještě někdo vyřknul konečný ortel, co že nám to teda vlastně je. No a prý stačí dělat jeden stěr, ale pokud se má dítě vrátit do kolektivu, jsou vyžadovány tři po sobě negativní. Navíc ředitelka v naší mš požaduje potvrzení od MUDr., že to tak skutečně je a že se tedy můžeme zpět do kolektivu zařadit. No, tak už se letos nezařadíme:-(. A taky si myslím, že prvňák hygienu provozuje stejně jako děti ve školce, ne-li hůř (mimochodem já ve škole dělám a nepřeji vám vidět, co se občas nachází na kachličkách na wc…A ta představa, že by v tom mohlo být cokoli, nejen bakterie salmonely…) Takže vážně netuším, jaká jsou pravidla pro zpětné přijetí dítěte do ZŠ, v našem případě by totiž dcerka chyběla od konce dubna, kdyby chodila do školy a už by nenastoupila. No, to bych tedy chtěla vidět…
Tak jsme zas byly na výtěru a opět pozitivní, mě už fakt hrábne
, další tedy cca za 14 dní až tři týdny…
Síla salmonelozy se určuje dle počtu bakterií v těle. Čím méně, tím lépe, vyjde rychleji ze střeva ven.