Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den dneska nam doktorka oznamila slabou salmonelozu
Ale mame jen lecit probiotiky mine mlika bananem tot vse mela to nektere z vasich miminek?? a jak dlouho ?? dekuju
Co je to „slabá salmonelóza“?
Buď výtěr stolice pozitivní byl nebo ne. ![]()
Jinak - všeobecné info: salmonela se vylučuje z organismu ve stolici (takže info pro tebe, ty asi nejvíc jsi v kontaktu s její stolicí a s baktériemi) a je individuální, jak dlouho. U někoho týden, u někoho třeba tři. Opravdu se nijak neléčí, pokud potíže nejsou masivní a nemocný (tedy i dítě) v sobě udrží tekutinu a nějaké jídlo. „Dietu“ bych miminku nasadila po dobu potíží, probiotika klidně ještě další týden po odeznění.
Spíš si vás Dr. měl/a pozvat na kontrolní výtěr stolice, ať víte, že je negativní.
Jsem se přihlásila.
Nemohla jsem „editovat“ a prostě jsem chtěla uvést na pravou míru toho smajlíka - je mi jasné, že pojem „slabá salm.“ není z tvé hlavy… ![]()
Diky moc a salmoneloza vysla ale jen slaba rikala doktorka jdem tam zita na vysetreni znovu
Taky nechápu pojem slabá. Buď to je nebo není. Kolik máte za sebou výtěrů? Ono se vlastně čeká až budou všechny 3 výtěry negativní. U každého to trvá jinak dlouho. Důležité jsou tekutiny. A má jen průjem nebo i zvrací?
Nevim rikala slaby zetim mame jen jeden a ten tvral 4 dny papa vsechno stejne pije dokonce vic nez predtim mame jit pristi vidend na oslavu a doufam ze uz bude mala fit
jo a ma jen prijem a tak 4 za dne takze nic moc nektery je samy hlen a pak dalsi uz zase tuhsi a tak ..
Dcerka měla salmonelu v 16 měsících. Dávali jsme jen Hylak + úpravu jídelníčku. Výtěr byl negativní za 2 měsíce ![]()
Oslavu příští víkend vidím celkem bledě ![]()
tak pod pojmeme slabá salmoneloza bylo možná myšleno, že prostě nemá ten akutní stav, třeba naše malá měla „silnou salmonelozu“ a byla 4 dny na kapačkách
Už jsou to přes tři měsíce a výtěr má pořád pozitivní
Někdo se toho zbaví hned, někomu to může trvat i půl roku. Chce to zvýšenou hygienu, na u stolici bacha
Opravdu nechápu některé lékaře. Jeden den vyjde pozitivní výsledek a druhý den vás pozvou na kontrolní odběr.
Zbytečné. A moc neočekávej negativní výsledek.
Jinak už určitě není pravidlo, že nemocný musí mít 3 výtěry negativní.
akorát pokud chceš dát dítě do školky, tak ty 3 negativní mít musí,ale to se zakladatelky zatím netýká
Alichi píše:
Opravdu nechápu některé lékaře. Jeden den vyjde pozitivní výsledek a druhý den vás pozvou na kontrolní odběr.Zbytečné. A moc neočekávej negativní výsledek.
U nás tedy ne.
Možná jeden. Doktoři to nechtějí odebírat a školka to nařídit nemůže. Tři odběry negativní platily v případě, že je nemocný nebo kontakt „potravinář“.
Prostě dítě nesmí mít potíže - pak bys byla doma třeba ty tři měsíce? ![]()
Alichi píše:
Opravdu nechápu některé lékaře. Jeden den vyjde pozitivní výsledek a druhý den vás pozvou na kontrolní odběr.Zbytečné. A moc neočekávej negativní výsledek.
to neni po jednou dni na odberu jsme byly v pondeli a vysledky byli az dnes
Já to chápu a vím (jsem z oboru), že kultivace trvá 3 až 5 dnů, ale prostě salmonela se během těch pár dnů z organismu nevyloučí (viz příklady výše). ![]()
Taaak to nevim ale mala vypada ok uz ma od vecera tvrde hovinka zadny prujem zadny hlen
![]()
Těžko se to laikovi vysvětluje, ale tuhá/normální stolice neznamená, že dotyčný už salmonelu nevylučuje… ![]()