Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
A proč ne? Já si koupila byt na hypo a vůbec mi to nepřišlo divný.
@Anonymní píše:
Dobrý den, zajímaly by mě nalzory/zkušenosti s hypotékou jen na jednoho člověka.
Moc toužím po malé městské řadovce a upřímně se mi nechce čekat, až narazím na toho správného partnera. Je to vůbec ještě dneska reálné, vzít si hypo sám?
Splátka by byla do 30 tisíc, já mám čistého +- 70. Šly byste do toho samy? Já mám logicky stracj, co vše se může stát - na druhou stranu stát se může cokoliv i bez hypotéky..
jak to vidíte?
Anonym - finance
ano
Pokud máš takový příjem a nějaké úspory, tak bych do toho klidně šla.
Pokud bych měla dostatečné příjmy, šla bych do toho
Znám spoustu lidí, co mají HÚ jen na sebe a dá se. ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, zajímaly by mě nalzory/zkušenosti s hypotékou jen na jednoho člověka.
Moc toužím po malé městské řadovce a upřímně se mi nechce čekat, až narazím na toho správného partnera. Je to vůbec ještě dneska reálné, vzít si hypo sám?
Splátka by byla do 30 tisíc, já mám čistého +- 70. Šly byste do toho samy? Já mám logicky stracj, co vše se může stát - na druhou stranu stát se může cokoliv i bez hypotéky..
jak to vidíte?
Anonym - finance
tak pouzij mozek a zodpovez si otazku, je lepsi vlastnit neco sam nebo s nekym s moznosti, ze o to treba jednou prijdu? nechapu dotaz, proc by nemelo byt realne vzit si hypo sam? vis vubec na zaklade ceho ti hypo priklepnou? myslis, ze na zaklade toho, zda mas partnera? ![]()
Šla. Pokud máš nějaký úspory a rezervu. Ale asi bych si zaplatila nějaky připojištění pro případ, že by jsi nemohla splacet - nemoc, invalidita atd.
Naopak, vzala bych si hypo jedině sama, protože finančně to utáhnutelný je.
Mám hypotéku sama na byt a bylo to moje nejlepší rozhodnutí. ![]()
No jasný, jdi do toho. Finanční sebevražda to v tvém případě rozhodně není. Já žádám sama o hypotéku na byt a to mám navíc dvě děti. Po rozvodu jsem z domu odcházela s dětmi a taškou s oblečením. Finanční rezervu jsem naštěstí nikdy nezanedbávala a měla jsem. Teď konečně budu stát na vlastních nohou. Splátka hypotéky je mi vyšla zhruba stejná, jako tu ve městě vychází nájem. Když by se stalo nevím co, do bytu dám nájemníky a půjdu k rodičům. Nezanedbej pojistky a nenastav si splátky nadoraz. Já jsem zvolila úvěr na 25 let, i když bych to zvládla rychleji, ale nechci riskovat.
Jestliže máš plat 70 čistého, tak si snad umíš spočítat, zda to zvládneš a vyhodnotit rizika. Za mě jednoznačně ano, pokud máš základ hypo a něco bokem pro případ výpadku platu na alespoň půl roku.
Napíšu ti ještě jeden pohled na věc. Kolegyně si takovou hypotéku vzala, bylo jí 30 a byla sama, bezdětná. Teď jí je 35, má přítele, který bydlí u ní a chtěli by rodinu. A teď začíná to ALE. Ona má vyšší příjmy než on, jí patří byt. Pokud půjde na mateřskou, na hypotéku jí bude muset platit přítel, ale tomu tam nepatří ani podšálek a část bytu se jí dávat mu nechce, takže dost zapeklitá situace…
U nás šel i kvůli tomu na mateřskou i RD manžel.
@Fee-bee píše:
Napíšu ti ještě jeden pohled na věc. Kolegyně si takovou hypotéku vzala, bylo jí 30 a byla sama, bezdětná. Teď jí je 35, má přítele, který bydlí u ní a chtěli by rodinu. A teď začíná to ALE. Ona má vyšší příjmy než on, jí patří byt. Pokud půjde na mateřskou, na hypotéku jí bude muset platit přítel, ale tomu tam nepatří ani podšálek a část bytu se jí dávat mu nechce, takže dost zapeklitá situace…
Anonym - finance.
Já půjdu proti proudu. Nešla bych do toho ani náhodou.
Tyhle nemovitosti u lidí, hledajících vztah, působí do budoucna jen potíže. Ono to tak nevypadá, ale buď tě to povede k tomu, aby sis hledala partnera, co bude mít stejnou představu o bydlení jako ty (což ti velice omezí výběr) anebo budete mít hned na začátku zbytečný a velký problém k řešení.
Předpokládám, že jako slušně vydělávající, úspěšná a zřejmě i vzdělaná žena moc neoceníš chlápka, co přijde s igelitkou a muži, kteří by k tobě socioekonomicky pasovali zase nejspíš neocení tvé představy o bydlení. Ano, dá se to vyřešit prodejem, pronájmem apod., ale bude to poutat velkou část tvého příjmu a do prodeje se ti nebude chtít. To potencionálnímu partnerovi bude vysílat signál, že s ním tolik nepočítáš a přinášet zbytečnou nejistotu navíc.
Mimochodem, kdyby můj nynější manžel koupil nemovitost, která se mu líbila, než jsme se seznámili, tak bychom spolu nejspíš nebyli. Nebo by to musel prodat. A naopak, moje vysněné bydlení je jeho noční můra. Společně jsme ale našli jiné řešení, kde jsme šťastní oba a uznali, že naše původní představy vyhovovaly nám jako jednotlivcům, ale ne nám jako páru…
jak to vidíte?
Anonym - finance