Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, má tady někdo zkušenosti se sametkou podzimní? Já už mám přes měsíc šíleně svědivé stipance. Byla jsem s tím dvakrát u lékaře, ten nic nepoznal, ale já včera tu jednu sametku našla na sobě a hned jsem samozřejmě googlila a úplně vše odpovídá… Nejhorší je, že každé ráno mám stipance nové a nové a já četla, že ta sametka za tři dny odpadne… Nevíte prosím, jak se mám toho zbavit? Moc děkuji za rady, už nevím co dělat
.
Už jsou zase tady ty mrchy? já je letos ještě neměla, ale zjevně to přijde.
máme je na zahradě.
Pomáhá osprchovat si nohy po každém návrtu ze zahrady a ty zakousnuté mrchy mazat fenistylem, případně užívat k tomu nějaké antihistaminikum vnitřně, pokud na to reaguješ příliš radikálně.
Nedá se s nima dělat nic.
@Ou prosím vás a přestane to žejo? Já zahradu právě ani nemám… Bydlím v paneláku a asi jsem si to přinesla někde z venku, ale nechápu, že mám stále nové a nové stipance..
@TerousP aha, tak to spíš nebudou sametky. Ony teda jsou dost mrňavé a prakticky nejsou vidět.
Sametky člověk nezavleče domů, a zavrtávají se do specifických míst (okraje kalhotek a podprsenky, podkolení jamka a podobné měkké kousky těla, spíš bych řešila jestli to nejsou třeba blechy, nebo štěnice.
Na člověka jdou jen pokud prostě je tam, kde se vyskytují.
@Ou nene, nikdo jiný stipance nemá a doktor mi říkal, že to štěnice a blechy nebudou, protože by byli postipani i ostatní člení domácnosti. Opravdu vše do posledního puntíku odpovídá sametce. Ale děkuju vám za rady.