Samouk - jazyky, které vhodné?

3352
15.4.12 17:03

Samouk - jazyky, které vhodné?

Chci se zdokonalovat v jazycích, které jsou vhodné pro samouka? Němčinu a angličtinu zvládám, chci něco dalšího. Napadla mne francouzština nebo španělština nebo ruština? Co z toho zvládnu, jako samouk bezproblémů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3234
15.4.12 17:24

z těch tří co jsi uvedla,bych se nejvíc přoklonila ke španělštině,taky jsem se ji učila jako samouk a je lehká. Francouzštinu ne,ta je celkem dost těžká,hlavně na výslovnost a gramatiku,tu jsem měla 4 roky na gymplu. Ruštinu nevím,pokud zvládneš azbuku tak by mohla být taky snad v pohodě,s tou nemám zkušenosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
15.4.12 17:59

Italština nebo španělština. Do francouzštiny ani ruštiny bych osobně jako samouk nešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
15.4.12 18:15

Španělština..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
15.4.12 18:57

Přidávám se ke španělšině, učím ji, určitě Ti bude studovat snadněji než ostatní zmiňované jazyky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makáš02
15.4.12 19:02

no říká se ze italstina je lehky jazyk,ale ja neumim ani pozdravit,ale slysela jsem to od kamosky,ktera italsky umi a jedna delegatka v italii nam vypravela,ze se to naucila az na miste a mluvila perfektne,ale asi to chce i trochu talentu na jazyk no…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.8.24 19:07

Holky, co je snazší na samoučení… Láká mě italština nebo španělština? Kdo umí oboje - který je snazší co se časování, výslovnosti týče?

• Citovat
  • Upravit
645
31.8.24 19:34
@Anonymní píše: Více
Španělština je lehčí (partner kromě ní mluví italstky, anglicky, polsky, česky a persky). Já se základy španělštiny naučila jako samouk za týden, italsky jsem se neučila, ale ta řeč mi přijde foneticky mnohem hezčí. Plus teda španělština má mnohem větší využití, od střední po jižní Ameriku, Španělsko plus samozřejmě hispánské komunity po celém světě. Jinak časování nevím, ale na výslovnost je španělština easy, jsou nějaké pravidla a ty se dodržují - přijde mi to jak němčina, oproti tomu anglina, jak víme, je totální freestyle, co slovo, to jiná výslovnost a to i stených slabik nebo písmen na stejných místech atd.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8822
31.8.24 19:50

Já se teď samoucim italstinu, ten jazyk miluju už dlouho. Kámoška dělá zas španělštinu, ono je to tak nějak skoro stejný. Právě jsme přemýšlely, jestli je to třeba jak polština a čeština, slovenstina a cestina nebo vseobecne slovanský jazyky, že si spoustu rozumíme…a jestli si i oni rozumí.. na naučení to myslím bude stejně náročný, nicméně jsem nikdy nepochopila, proč si někdo vybírá jazyk podle toho, jak lehce se učí. Přece se nebudu učit něco, co nechci, nevyužiju, nelíbí se mi, nepodebuju… jen proto, že se to lehce učí. Pokud teda někdo nemá učení cizích jazyků jako koníček a nechce začít těmi jednoduchými.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leontodon
31.8.24 20:23
@hopsahejsa píše: Více

To je dobrá kombinace jezyků. Je to Iránec? :D

• Citovat
  • Upravit
Leontodon
31.8.24 20:24

@Midaku rozumí. I psanou francouzstinu rozumí.

• Citovat
  • Upravit
272
31.8.24 20:28

Už tady jedna podobná diskuze kdysi byla. Vyber si to, pro co máš větší motivaci (třeba kam raději pojedeš na dovolenou, nebo co víc využiješ - ŠJ je rozšířenější na světě, máš ráda italskou kuchyni, španélské písničky… atd).
Až budeš mít při učení krizi, tak těžko se namotivuješ tvrzením „je to jednodušší než XX“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
31.8.24 20:28
@Leontodon píše: Více

Ne, je to Čech jak poleno :) Ale měl v Teheránu nějaký dlouholetý byznys a přátele, tak se naučil, v Česku se dají najít i tutoři - jako samouk začal, ale pak už trénoval s ženskou, co v Íránu žila a napsala jednu z učebnic, a Íránci jsou strašně milí a moc oceňují, když se jejich jazyk někdo učí - je to podobné jak, když si cizinec vybere češtinu - nikde jinde se s ní nedomluví :D Perština (fársí) je to stejné, písmo je jiné než arabské, slova s arabštinou absolutně nesouvisí, ale foneticky je perština moc hezká, včetně kultury nebo písniček.

Příspěvek upraven 31.08.24 v 20:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
31.8.24 20:38
@Midaku píše: Více

Souhlas, obtížnost jazyka by mě neodradila - učila jsem se rusky (dobrovolně, jsem už generace, která ruštinu povinnou neměla) a byť slovanský jazyk, tak taky lehká není, přitom by někdo řekl, že se tam dá kdeco odvodit, azbuka taky není čínské znakové písmo, stejně tak němčina, všechny ty odlučitelné předpony, skloňování a členy, to je pěkný o.s.er a přesto jsem se ji učila ráda a někam to s ní dotáhla. Angličtina taky není lehká - tu mám už na druhé nejvyšší úrovni, co je a není to jednoduchý jazyk, to že se většina lidí anglicky nějak domluví a některé slova pronikly do češtiny nebo dokáže rozumět písničce/filmu z ní nedělá easy jazyk. Osobně bych se učila italsky, ta řeč je krásná, mám sestřenku provdanou do Itálie a tím, že tam žije se za 17 let pobytu naučila italsky skoro na úrovni rodilých mluvčích. Přitom tam odjížděla se slovníkem - a vždy o sobě tvrdila, že je na jazyky tupá - nešla jí angličtina ani němčina. Takže on i jazyk, který se ti zdá těžší, může být ve finále lehký, pokud v dané zemi žiješ a denně ho používáš. Mě osobně španělština (základy) těžké nepřišly, jenže moje využití ŠJ je 2× do roka a to je málo, na to ovládnout nějak konverzaci, nelovit v paměti slovíčka (nebo hůř nejdřív se mi vybaví slovo v 3 jiných jazycích a až pak to španělské). Ale základ je nějaká láska k jazyku - dokázala bych se drtit jako samouk ještě švédsky, protože Švédsko miluju, no norsky nebo dánsky bych se nedokolpala ani kdyby mi řekli, že je to 10× jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8822
31.8.24 20:47

@hopsahejsa no tak já tu italstinu nevyužiju asi nikdy, krom dovolené, pokud pojedeme zrovna do Itálie. Ale prostě se mi líbí, celkově i ta země, kultura, tak od puberty tvrdím, že jsem se měla narodit tam :mrgreen: nějaké ty základy jsem se učila už milionkrát, mam to naposlouchany, teď se pouštím do gramatiky, slovíčka, takový spíš širší základy. Uvidím, jak dlouho mi to nadšení vydrží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze