Ruština - samouk, lze?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ruština - samouk, lze?
Dobrý den,
měla bych takový dotaz. Je možné naučit se rusky jako samouk? Nikdy jsem se ji neučila, ve škole už mě to minulo, takže nemám vůbec žádný základ.
Předem děkuji všem za postřehy ![]()
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, já sem asi tak před třemi lety zapsala do kurzu ruštiny a když už jsem uměla dobře základy učila jsem se doma sama… Azbuka je ze začátku hodně těžká ale doopravdy je lehoučká
Ze začátku je lepší když začátečník slyší správnou ruskou výslovnost ta totiž patří mezi základy a nesmíš výslovnost plést.. takže bych doporučila buď si koupit nějaké CD s ruskou výslovností nebo kurz nebo tak něco… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, já jsem právě původně chtěla do kurzu, jenže bydlíme v malém městě a ta nabídka tady prostě není (ani kurzy, ani třeba lektor), tak jsem si řekla, že bych to zkusila sama. CD je dobrý nápad, po něčem se podívám. Díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já ruštinu zažila na základce. V pátý třídě jsme se první pololetí učili psát azbukou a číst azbuku. Jak jsou ta písmenka jiná, tak to je trošku komplikovanější. Dnes po 22 letech mám problém přečíst rusky psaný text a koktám. Takže otázka - chceš jen mluvit nebo i číst a psát? Zkus v antikvariátě sehnat možná učebnice ze základky, tam to bude polopaticky.
Příspěvek upraven 14.12.14 v 12:11
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bublana píše:
No, já jsem právě původně chtěla do kurzu, jenže bydlíme v malém městě a ta nabídka tady prostě není (ani kurzy, ani třeba lektor), tak jsem si řekla, že bych to zkusila sama. CD je dobrý nápad, po něčem se podívám. Díky.
Není vůbec zač a přeji hodně štěstí při učení ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, chtěla bych mluvit i číst a psát (mé druhé jméno je paní Skromná
), ale k mluvení nemám žádné příležitosti, takže bych upřednostnila psaní a čtení, což by snad podle nějaké učebnice mohlo jít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
http://www.rusko-info.cz/…-1-seznameni
http://www.jazykovalaborator.cz/rustina/
http://www.allysatis.org/…ve/eleve.php?…
Příspěvek upraven 14.12.14 v 12:12
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme v práci hodně měli pomocný personál z Ukrajiny a občas jsme si navzájem dělali školení v jazyce. Nemáš takhle někoho k sehnání? I lidé z Ukrajiny měli dřív povinně ruštinu.
Příspěvek upraven 14.12.14 v 12:12
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem se naučila základy na střední, teď mi doma leží několik učebnic a už dlouho plánuji, že to opráším a rozvinu někam dál.
Podle mě je to výhoda, pokud má člověk možnost osvojit si aspoň základy v nějakém kurzu.
Ale když se chce, jde všechno, i bez kurzu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@danyk píše: пожа́луйста
jééé, můj první překlad.
U nás jsou sice Ukrajinci, ale těm bych určitě neřekla, bohužel jsou za takovou tu „nebezpečnou“ komunitu. Ale třeba se někdo objeví, rozhodím sítě.
No, budu to „muset“ zvládnout sama, ale, jak píše Cappy, když se chce, tak to jde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@danyk píše:
My jsme v práci hodně měli pomocný personál z Ukrajiny a občas jsme si navzájem dělali školení v jazyce. Nemáš takhle někoho k sehnání? I lidé z Ukrajiny měli dřív povinně ruštinu.
Ruštinu sice měli, ale její úroveň bývá dost bídná. Manžel je Ukrajinec a moje máma (Češka) mluví rusky líp než on
Ukrajincům se to plete, motají do toho ukrajinštinu, popř. zakarpatské nářečí… a mají v tom dobrý maglajz. RUsky sice rozumí, ale jako učitele bych Ukrajince nebrala, pokud to vyloženě není učitel ruštiny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, pokud budeš mít výdrž, naučíš ses jako samouk téměř cokoli. Já jsem se takto naučila albánsky, a to neexistovaly žádné učebnice, a v té době byl k dispozici jen slovník pro členy mírových misí, kde byly výrazy typu „ruce vzhůru“ apod. ALe když se chce, všechno jde. Přeju hodně štěstí. Ruština není těžká ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ruština je krásná. Já jí neměla sice na základce, ale pak na gymplu jsem si jí dala jako volitelnej předmět a moc se mi líbila. Chtěla jsem z ní i maturovat, ale ředitel nedovolil, škoda, protože jsem se na ní pak díky tomu vykyšlala ![]()
Nicméně doporučuji učebnice Raduga ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit