Ruština - samouk, lze?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4476
25.1.13 21:43

@zichisek Byt tebou, tak se tu azbuku naucim, protoze potom budes presne vedet jak se co vyslovuje. Vyslovnost v zavorkach v nekterych ucebnicich je nekdy nepresna a matouci. Mela jsem moznost mit v ruce ucebnici ne rustiny, ale cestiny pro americany a fakt jsem se na tom nasmala, jake patvary tam potom ze slov vznikaly. Moje rada tedy zni, nauc se tu azbuku, ona neni az tak tezka, jak vypada - vzdyt je to abeceda velmi podobna nasi, jen se ta pismenka proste jinak pisou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kies
25.1.13 22:00

@Sati Tos mě pobavila;)

• Citovat
  • Upravit
29350
25.1.13 22:43

@zichisek azbuku se určitě nauč, není to těžké a neumím si představit, jak by ses chtěla učit rusky bez azbuky… jinak je výslovnost téměř stejná, jak se to píše, není to jak v angličtině… jen bezpřízvučné o se vyslovuje trochu jako a…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
25.1.13 22:53

@Regina Hero za stejnou bych výslovnost nepovažovala (třeba měkké i/tvrdé y, měkké/tvrdé l atd.), ale s angličtinou nebo francouzštinou se to srovnat nedá :) prostě slovanský jazyk.

jinak azbuka zde http://www.youtube.com/watch?…

nebo http://www.macalester.edu/…a/intro.html

nebo http://gorussia.about.com/…Alphabet.htm

je to akorát 32 znaků ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
25.1.13 22:58

@Knihomyš tak tvrdé a měkké i se jinak vyslovuje i u nás, tak myslím, že to nebude žádný problém… a když si vzpomenu na učení ruštiny a němčiny, tak se ruština fakt učí skoro sama… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
25.1.13 23:11

@Regina Hero u nás se teda i/y vyslovuje stejně 8o
ruština je na učení fajn, to se shodnem :)
jen to snadno sklouzává do „jazyku všeslovanského“ - viz „ja bydláju v paněljáku“, případně „idti - ja idyju, ty idijoš, my idijome, vy…“

má oblíbená ruská skupina: http://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
25.1.13 23:15
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
25.1.13 23:22

@Knihomyš tak u nás se třeba dítě vyslovuje Ď ítě a ne dýtě… tak jsem to myslela…
Jinak ten jazyk všeslovanský je velmi zajímavý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.1.13 08:20

@Regina Hero Musím se přiklonit k tomu, co píše Knihomyš - je fakt rozdíl mezi psanou a mluvenou ruštinou. Píšu „čto“ (česky „co“) a čtu „što“. Píšu „ničego“ (česky „nic“) a spisovná ruština zná výslovnost „ničevo“ - hovorová zase „nič - o“. Ale zase pro nás jako národ v kontaktu s anglosaským prostředím je výhodou, že současná ruština má spoustu anglismů a germanismů - třeba „sportsměn“, „buchgaltěr“, „kompjutěr“ a další. (No, některé jsou i docela zavádějící :oops: - třeba slovo „díza“, tryska; z německého „Düse“. No a našinec by předpokládal, že je to diskotéka… :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
26.1.13 14:47

Děkuji za rady, tak se teda zkusím prokousat tou azbukou.Asit o chce jen pořádně procvičit a číst třeba nahlas, než se do toho člověk dostane.
Dnes jsem byla v divadle na ruskou pohádku a opravdu je ten jazyk hodně podobný, ze začátku jsem moc nerozuměla, ale od poloviny už skoro všechno. Moc hezky se ruština poslouchá, jak je pěkně měkká :)

• Citovat
  • Upravit
rokris
25.7.13 13:31

Státnice z ruštiny

Dobrý, krásný den všem! :kytka:
Rozhodla jsem se oprášit své znalosti ruštiny a napadlo mě, že bych se třeba časem pokusila o státnici.
Nemohu si ale dovolit platit rozličné kurzy - takže samouk. Myslíte si, že pokud bych si po nějaké době svědomitého samostudia zaplatila přípravný kurz, mohla bych zkoušku zvládnout?
Podotýkám, že nejsem úplný začátečník. Azbuku znám, ruský text přečtu a volně přeložím. Mluvenému slovu celkem rozumím. Zajímaly by mne vaše názory, zda se touto cestou mohu ke státnici dopracovat, nebo je to nereálné. Mockrát děkuji za reakce a mějte se hezky. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
22074
25.7.13 13:41

@rokris, samozřejmě, že můžeš. Cizí jazyk do Tebe nikdo nenalije, naučit se ho musíš sama - a když si pak zaplatíš přípravný kurz, abys tušila, jakým způsobem probíhá zkouška (o ničem jiném ty kurzy nejsou), nebudeš mít problém. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
25.7.13 13:48

@BohunkaP Moc děkuji. :dance:

• Citovat
  • Upravit
38179
25.7.13 14:20

Já bych takovej optimista nebyl, neříkám že to nejde, ale učit se gramatiku jen z učebnice bez výkladu bude asi hodně těžké.
Na běžné používání jazyka by to asi stačilo, ale ke státnicím to bude hodně problematické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
25.7.13 14:28
@Heineken píše:
Já bych takovej optimista nebyl, neříkám že to nejde, ale učit se gramatiku jen z učebnice bez výkladu bude asi hodně těžké.
Na běžné používání jazyka by to asi stačilo, ale ke státnicím to bude hodně problematické.

Ano, z gramatiky mám největší obavy. Díky za názor.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze