Ruština - samouk, lze?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ruština se dá naučit. Je to slovanský jazyk, v těch základních věcech se dá trošku odvozovat z jiných slovanských jazyků, ale je potřeba mít na paměti (co se slovní zásoby týká), že to byl jazyk mužiků a nižší šlechty, která byla spojena se zemědělstvím. Takové výrazy jako „sportsměn“ (sportsman, sportovec) nebo „buchgaltěr“ (Buchhalter, účetní) to objasňujou myslím dostatečně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No a pak je taky potřeba mít na paměti, že tak jako i v češtině existují různé vrstvy jazyka. Takže když student univerzity řekne „U meňa jiščo dolgij chvost“, tak to neznamená, že má dlouhý ocas, ale že má hodně nedodělaných zkoušek…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Naučíš se neboj, já to měla zrovna tak. Nakoupila jsem si kvůli mužskýmu učebnice a slovníky a jela jsem. A nakonec jsem se stejně nejvíc naučila od něj v běžné mluvě. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivaninka píše:
Ruština je krásná. Já jí neměla sice na základce, ale pak na gymplu jsem si jí dala jako volitelnej předmět a moc se mi líbila. Chtěla jsem z ní i maturovat, ale ředitel nedovolil, škoda, protože jsem se na ní pak díky tomu vykyšlala
Nicméně doporučuji učebnice Raduga
Pro samouky bych se Raduze vyhla
Ta učebnice je vyloženě koncipovaná pro klasickou výuku učetel-žáci. Není tam nijak vysvětlená gramatika, není v ní moc slovíček, soustředí se na konverzačnní cvičení… Já bych volila klasickou Ruštinu pro samouky - tu modrou. Prodává se i s CD ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lulje já se z tý učebnice učila sama, abych byla napřed a šlo to
jo je fakt, že třeba k naučení azbuky (nejen psaní ale i čtení) by bylo lepší, aby jí to učil někdo, kdo to umí, ale myslim si, že pak může pokračovat sama ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lulje píše:
Ruštinu sice měli, ale její úroveň bývá dost bídná. Manžel je Ukrajinec a moje máma (Češka) mluví rusky líp než onUkrajincům se to plete, motají do toho ukrajinštinu, popř. zakarpatské nářečí… a mají v tom dobrý maglajz. RUsky sice rozumí, ale jako učitele bych Ukrajince nebrala, pokud to vyloženě není učitel ruštiny.
Naprostý souhlas. Akorát bych z toho ještě zmínil jednu výjimku - etnický Rus narozený na Ukrajině v době Sovětského svazu (a s vyšším vzděláním). Tam se nejen v rodinách mluvilo výhradně rusky - Rusové byli v rámci Sovětského svazu „vůdčí národ“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lulje píše:
Zakladatelko, pokud budeš mít výdrž, naučíš ses jako samouk téměř cokoli. Já jsem se takto naučila albánsky, a to neexistovaly žádné učebnice, a v té době byl k dispozici jen slovník pro členy mírových misí, kde byly výrazy typu „ruce vzhůru“ apod. ALe když se chce, všechno jde. Přeju hodně štěstí. Ruština není těžká
Krásně jsem se zasmála. Použilas někdy to „ruce vzhůru“?
Obecně teda samozřejmě neznám povědomí Ukrajinců o ruštině, ale zrovna kolegyně uměla výborně a u nás se krom česky učila ještě anglicky a španělsky.
Příspěvek upraven 14.12.14 v 12:14
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě mě napadlo, jestli bydlíš v rodném městě, co původní učitelé ruštiny ze základky. Záleží, jak moc tě ruština minula. Třeba by starší spolužáci věděli, kdo je učil nebo někdo z kantorů na základní škole by vzpomenul na kolegy rušináře třeba v důchodu.
Příspěvek upraven 14.12.14 v 12:15
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bublana jinak kdyby jsi chtěla kouknout, jak vypadá ta Raduga, tak jsem koukala, že je něco i na ulož.to
ale je to asi nějaký novější vydání
Já to nezkoušela stahovat, tak nevim, co tam je
http://www.uloz.to/…1-dil-cd-rar
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S tou Ukrajinou je to složitější - hodně záleží na regionu. Jsou místa, kde se rusky nedomluvíte a zase na Východní Ukrajině a v průmyslových centrech se mluví skoro výhradně rusky (Doněck, Oděsa). Však taky Ukrajině hrozilo ještě nedávno, že se rozpadne na dva státy jako Československo. Takže není Ukrajinec jako Ukrajinec…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moc vám všem děkuji za reakce.
Ruce vzhůru mě teda taky pobavily
a když se šlo naučit albánsky
za takových podmínek, tak si myslím, že v dnešní době to bude opravdu jen o výdrži.
Ruštinu jsem nikdy neměla, v roce 1989 jsem nastoupila do první třídy a od druhé už byla v nabídce jen NJ a AJ. Po celou dobu základy i střední ruština v nabídce vůbec nebyla. V rodném městě nebydlím, ale i teď tady takoví učitelé budou, takže to je dobrý nápad.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Albánsky jsem se naučila tak, že jsem si kopírovala po studovnách univerzitních knihoven asi sto let staré gramatiky, které byly psané německy s latinskou odbornou terminologií… ale v praxi jsem pak zjišťovala, že ta albánština se po těch letech tak změnila, že by tomu dneska nikdo nerozuměl… Až pak mě spasila při mém pobytu a studiu v Australii učebnice albánštiny, na kterou jsem náhodou narazila v jednom knihkupectví. Byla sice v angličtině, ale byla současná, takže to byla pohoda. A nakonec jsem narazila na jednu paní z Prahy, která albánštinu studovala za komoušů, a ta právě připravovala vojáky na mise do Kosova. Ta paní léta pracovala na slovníku, který už je na světě. Díky Bohu (a jí!) za něj ![]()
„Ruce vzhůru“ jsem použila jednou se svým ex v posteli
![]()
Omlouvám se za odbočku..... A k té Ukrajinštině - máš, Juro, pravdu, že samozřejmě záleží na tom, odkud Ukrajinec pochází. U nás se víc vyskytují ti západní, proto jsem taky zmiňovala ten zakarpatský dialekt. Na východě mluví rusky líp jak ukrajinsky. Obecně se mi zdá, že spisovnou ukrajinštinu jako takovou ovládá jen velmi málo Ukrajinců ![]()
Ale zakladatelce bych opravdu doporučila pro začátek tu Ruštinu pro samouky http://ucebnice.heureka.cz/…eva-leskova/ Mně je moc sympatická a sama jsem se z ní učila, než se mi narodily děti. A k té Raduze - chodila jsem do kurzu (který vedla Ukrajinka
), kde nás přinutili koupit si Radugu. Po pár hodinách jsme plynule přešli na onu Ruštinu pro samouky. Nejdřív nám z ní lektorka pořád kopírovala a nakonec jsme si ji všichni koupili. Raduga mi leží doma téměř netknutá ![]()
No, to jsem se zas rozepsala…musím letět - momentálně pomáhám jedné Ukrajince s bakalářkou a trošku nám hoří termín
Ahojky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chtěla bych oslovit zakladatelku Bublanu - jestli se do té ruštiny pustila a jak jí to jde
Také přemýšlím, že bych se chtěla naučit rusky - aspoň základy, rozumnět azbuce a jsem ruštinou také nepolíbená. Koukám po té modré knížce pro samouky, kterou tu doporučujete - vážně to podle ní pochopím? Pro mě je ta azbuka trochu strašák, něco jako čínština a jí podobné
Ale kurz s lektorem finančně ani časově asi nedám, tak je pro mě samoučení jedinou možností ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Azbuka je v pohodě - pokud si o ní budeš s někým povídat, pochopíš ji za dvě hodiny; ale tím myslím jenom a pouze písmo. Další věc je výslovnost přízvučných a nepřízvučných samohlásek a i souhlásek, postavení přízvuku ve větě a ve slově (ruština má např. pouze maximálně jednu dlouhou samohlásku v každém slově - takže taková slova jako „nakupující“ jsou pro Rusy těžko stravitelná…) a tak. Je to asi podobné, jako když jsem se nedávno učil číst a psát kurentem (nesprávně se mu říká „švabach“ - ten je ale výhradně tištěný…)
Neboj, zvládneš to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Machalka Ahoj, pořídila jsem si tu učebnici Ruština pro samouky (Leda) a je fakt výborná. Jde to podle ní dobře, jsou tam poslechová cvičení
. Skončila jsem azbukou, tu už zvládám (a miluju jí
, je to krása). Ale…
. Od května jsem se drtila na přijímačky, takže jsem to pozastavila a teď nevím, kdy na to budu mít zase čas. Teď už si jen pročítám nějaké texty po tetičce, aby se mi to pořádně uleželo. Je mi to docela líto, fakt mě to bavilo a určitě se k tomu vrátím. Takže pokud na to budeš mít čas, tak do toho také jdi. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit