Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
rádi bychom letos na dovolenou s pětileťákem a půlročákem na Sardinii. Chtěli bychom jet autem minimálně na deset nocí v září, někam na jih (Costa Rei apod.), odjezd cca 7.9. Prosím, máte zkušenosti s počasím na Sardinii v září? Bude to na koupání v moři? Nebo máme radši zvolit termín koncem srpna? Chtěli bychom si touto dovčou prodloužit léto.
A nemáte někdo tip na ubytování?
Moc předem děkuji za Vaše reakce a příspěvky.
Byla jsem na Sardínii prvních 14 dní v září, počasí bylo nádherné, kolem 28 - 30 stupňů. Projeli jsme s manželem celou Sardinii na těžko na kole, spali na plážích a vedle silnic. Super romantika, Sardínie je krásná, tou dobou už tam nebylo tolik lidí. Taky jsme byli rok pře tím v červenci na Korzice, a bylo tam takový hnusný vedro, že se nedalo vůbec nic dělat, pro děti by to bylo až nebezpečný. Takže já bych se září nebála, ty ostrovy jsou opravdu hodně na jihu.
Můžu jen doporučit, byli jsme také v září. Nejen teplé moře, ale i méně lidí, ne tak přeplněné pláže, byli jsme na severu (celkem jsme byli 3× a pokud by nebyly tak drahé lodní lístky, jedeme zase).
Takže se v září nemusíme bát ani severu? To by bylo super, nemuseli bychom po těch jejich silničkách cestovat z Olbie nějakých 300 km…
Začínám se trochu uklidňovat, díky.
Má ještě někdo nějakou zkušenost?
My jsme byli cca 40 km od Porto Torres a bylo nádherně (silničky si pamatuju z Porto Pollo, bylo mi teda docela špatně:) Určitě se nění čeho bát, má srovnání, byli jsme i na začátku června a to bylo teda studené moře a dost foukalo. Září rozhodně vede, jen že se dřív smráká, ale to zase tolik nevadí. Kdyby tě ejště něco zajímalo, ráda poradím ![]()
Byly jste s dětmi? Pokud ano, jak děti přežili trajekt? A jeli jste trajektem přes noc nebo přes den?
Poprvé s 9ti měsíčním a se čtyřletým. Jeli jsme trajektem z Janova (10hodin). Poprvé jsme jeli přes den, to ale nebylo nic moc, sice na trajektu (Mobylines) je velký hrací prostor pro děti, prolézačky apod. Příště jsme jeli přes noc, tam i zpět, cesta je samozřejmě dražší o kajutu, ale dá se vychytat akce, že např. auto je za euro apod., to chce ale objednávat na netu, případně přes pražský Orbislink (mám s nimi skvělou zkušenost). Takže cesta přes noc lepší, všichni jsme spali a ráno byli na místě. Ještě se jezdí z Livorna a ještě jedno město pod Livornem. Pokud ale plánujete spíš jih ostrova nebo východ, je lepší jet trajektem právě z těchto měs, je to rychlejší, Dokonce jsou i trajekty označené jako F - fast a ty dojedou do Olbie o dost rychleji (5-8h) nevím na čem to záleží
ale je to tak uvedené na stránkách lodních společností.
Noční trajekt bez kajuty jste někdo nezkoušel? A MichaeloVE: co si nenechat na severu ujít? V jakých místech jste byli ubytovaní? Ubytování jste měli přes nějakou cestovku nebo na vlastní pěst?
Děkuji.
Noční trajekt bez kajuty, s dětma, no nevím, ale dají se koupit jenom sedadla, ale to jsme po té cestě nezkoušeli. Bydleli jsme 40 km od Porto Torres, kousek od Valledorie, navštívili jsme např. Alghero - nádherné město(měli tam skvělou domácí zmrzlinu
, pak Porto Pollo, Tempio Pausania. Ubytování jsme měli přes známé u jedné paní v rodinném domě. Jak to máte s trajektem?
Ahoj byl jsem na sardinii již dvakrat a pokazde na začátku září, nejlepší dovolena co jsem zazil, prazdne pláže, krasne pocasi…byl jsem na severu ostrova i na souostroví la madalena muzu jen doporucit…velke plaze, male plaze opravdu krasa, stredisko se menovalo costa paradiso a ten nazev je opravdu výstižný.
Uzijze si dovolenou
Uplne v pohode jeli jsme uz dvakrat a letos 17.9 jedeme zase tam jedeme rano a cestu spatky jedeme nočním trajektem spali jsme vzdy venku ve spacaku na lavickach, lehatkach nebo karimatkach, popripade spi lidi treba na schodech uvnitr lodi…
Ahojda koukam že dovolenou na září chválíte..nemá někdo zkušenosti s druhou polovinou září, chceme jet do letoviska Aglientu. kdyžtak díky moc za odpověď ![]()
Ahoj
mám dotaz na ty co jedli na Sardínii autem- kolik vas vyšel trajekt. My jsme 2 dospělý a 2 det- 1rok a 4r. + auto- a spočítali nám to na cca 16 tis
Přijde mi to moc a nebo je to normál? Všude čtu jak je výhodný to rezervovat teď ale nějak teda nevím ![]()
Ahoj, byli jste nekdo na Sardii v druhe polovine zari? a jake jste meli pocasi? Mame vybrany zajezd, je od 21.9. ale bojim se pocasi
Co jsem se divala, tak na srpen tam hlasi jen kolem 25 stupnu
teda krome pristiho tydne, to tam hlasi kolem 29. Diky.
Prvni tyden v zari jedeme trajektem na Sardinii. Zajimalo by me, jak je to s teplotou v kajute pres den? Ma nekdo zkusenost? Moc dik