Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Mamky (a taťkové), pomalu začínám řešit výbavu pro miminko a v nošení jsem vlastně laik, tak mě napadlo, když tu dostanu vždycky podnětné rady, se zeptat i na tohle ![]()
První dítě jsem nosila v šátku tak, že jsem ho měla půjčený a umím 1 základní úvaz. Jinak byl šátek fajn.
Pak jsme měli manducu a tam úplně malé dítě dát nešlo. Později, když drželo hlavu, už jo, ale na mě je hrozně tvrdá a bolí mě z ní záda. Nicméně pořád ji máme a manželovi vyhovuje.
A já teď přemýšlím, co je lepší, jak pro mě, tak pro miminko (hlavně od novorozence po několika měsíční dítě, protože nosítko pro větší taky ještě máme). Šátek nebo nějaké šátko nosítko?
Aby to bylo zdravé pro miminko a aby mě z toho nebolely záda. Jsem drobná a dcera měla v půl roce 8 kg, takže se dost pronesla. Nosila jsem tak do 10 kg a víc už jsem nedala.
S čím máte zkušenosti a co byste doporučili? Já se vůbec v tomhle nevyznám. A jak se znám, určitě nebudu chodit na kurzy šátkování a tak. Manžel šátek vázat prý nechce, vyhovuje mu ta manduca. Jinak byl šátek bezva i jako deka někde venku a tak. Tak nevím. Pro co jste se rozhodli vy a jak jste spokojení?
@Liška32 píše:
Mamky (a taťkové), pomalu začínám řešit výbavu pro miminko a v nošení jsem vlastně laik, tak mě napadlo, když tu dostanu vždycky podnětné rady, se zeptat i na tohle![]()
První dítě jsem nosila v šátku tak, že jsem ho měla půjčený a umím 1 základní úvaz. Jinak byl šátek fajn.
Pak jsme měli manducu a tam úplně malé dítě dát nešlo. Později, když drželo hlavu, už jo, ale na mě je hrozně tvrdá a bolí mě z ní záda. Nicméně pořád ji máme a manželovi vyhovuje.
A já teď přemýšlím, co je lepší, jak pro mě, tak pro miminko (hlavně od novorozence po několika měsíční dítě, protože nosítko pro větší taky ještě máme). Šátek nebo nějaké šátko nosítko?
Aby to bylo zdravé pro miminko a aby mě z toho nebolely záda. Jsem drobná a dcera měla v půl roce 8 kg, takže se dost pronesla. Nosila jsem tak do 10 kg a víc už jsem nedala.
S čím máte zkušenosti a co byste doporučili? Já se vůbec v tomhle nevyznám. A jak se znám, určitě nebudu chodit na kurzy šátkování a tak. Manžel šátek vázat prý nechce, vyhovuje mu ta manduca. Jinak byl šátek bezva i jako deka někde venku a tak. Tak nevím. Pro co jste se rozhodli vy a jak jste spokojení?
Ahoj,
já budu pořizovat Caboo polovázací nosítko, nevýhodou je, že i když výrobce uvádí do 15kg, tak to tak není. Co jsem slyšela od holek, tak je ideálně do cca 7 kg. Ale je ideální pro novorozence. A pak půjdu do klasického nosítka - asi Manduca, apod.
Ahoj
zkoušela jsem šátek, nosítko i šátkové nosítko a skončila jsem u šátkového nosítka, konkrétně MoniLu. Nosila jsem v něm nakonec přes 2,5 roku, na úplně mrňavé miminko jsem měla ale elastický šátek-nosítko Caboo. Manduca mi taky nevyhovovala…
Já jsem taky nosila v manduce zhruba od 4 měsíců. Do té doby jsem měla starší v šátku, a protože mě to s ním nebavilo a nešlo, na mladší jsem si koupila polovázací nosítko Jožánek Aneta a byla jsem spokojená.
Mám šátky i nositka a teď pro novoska jsem šla mezicestou. Koupila jsem pro začátek predvazane Cabbo, vlastně je to uvaz do krize, takový ten naprostý základ (nic jinyho ani pořádně uvázat neumím) líbí se mi že to nahodis, dáš dítě a dotáhnes pomocí kroužku. Až bude s dítětem lepší manipulace tak určitě budu využívat nositko (mám od Aloe dvě velikosti). Šátky mám pro takový lepší příležitosti kde chci aby to i pěkně vypadalo k šatům atd..odrazuje mě vázání a že ty šátky při tom couram po zemi než to dovazu, uvazy neumím pořádně dotáhnout, takže stejně vazu prez kroužky. Na fb doporučím skupiny Moderní nosicky, regio skupinky nosím zdravě i v/na..(mesto si doplň) nosím na srdci.
Jukni na zkus nositko. Dej na zkušenosti a pokud nejsi z úplnýho vidlakova tak doporučuju vyrazit do prodejny a zkoušet co půjde, klidně na nějaký nosici sraz. Já naštěstí koupila na první dobrou od aloe, ma dokonalý dvojitý bederní pás. Jsem velmi drobna, 156cm, váha před porodem 44kg. Ale je fakt že syn měl v roce kolem 8kg. Ale nosila jsem do 2 let to kolem těch 10ti mít mohl.
Pro novorozence Caboo/Fidella a pro tezsi dite pak BeLenka 4ever.
Já mám šátek lenire, používala sem na dvě děti od narození a je do 18 kg, takže manžel občas nosil i 3 leteho, já už ho tak velkého teda neutahla
nevím jak ta satkonositka, ale mě se líbilo, ze v tom šátku se daji různé uvazy, větší dítě mám třeba radši na zádech, roční dceru už na břicho nedám, zaprve mi překáží a zadruhe je těžká, ale na zádech je to v pohodě.
Hele pokud tě už predtim bolela z nošení zada, tak po druhem porodu to fakt lepší nebude, naopak. Budeš muset nejprve cvičit, aby ses dostala do kondice. Na nošení se vykašli, at si zada neznicis, a používej na dite kočárek.
A to jsem nosila prvního asi do čtyř let, pak jsem dělala ve skladu náročnější práci, byla jsem neustále v pohybu a no problém, ale s druhým tehotenstvim už mě z manducy ta zada bolela, a se třetím už ani nemám odvahu ji nasadit
čím je člověk starší, tím se ty potíže zvýrazňují. Ne ze by mě zada bolela v reálu, ale jen pomyslím, ze bych si měla nandat na sebe nějaké nositko s ditetem, a začnou ![]()
@Kriss Tina přesně jak to jde šup na záda s nima. Ale pak potrebuju batoh nosiče😄 ale kopula jsem si takovou tasku/ batoh. Je vlastně vázací a buď uvazes jako tašku prez rameno nebo jako batoh a jak má dlouhé popruhy tak to dítěti nevadí.
@Payus píše:
@Kriss Tina přesně jak to jde šup na záda s nima. Ale pak potrebuju batoh nosiče😄 ale kopula jsem si takovou tasku/ batoh. Je vlastně vázací a buď uvazes jako tašku prez rameno nebo jako batoh a jak má dlouhé popruhy tak to dítěti nevadí.
Jo já většinou nechodim sama, buď nás de víc, takže nese něco manžel nebo starší děti a nebo jdu na lehko, ze mi stačí mala taška přes rameno ![]()
@Semtex píše:
Hele pokud tě už predtim bolela z nošení zada, tak po druhem porodu to fakt lepší nebude, naopak. Budeš muset nejprve cvičit, aby ses dostala do kondice. Na nošení se vykašli, at si zada neznicis, a používej na dite kočárek.A to jsem nosila prvního asi do čtyř let, pak jsem dělala ve skladu náročnější práci, byla jsem neustále v pohybu a no problém, ale s druhým tehotenstvim už mě z manducy ta zada bolela, a se třetím už ani nemám odvahu ji nasaditčím je člověk starší, tím se ty potíže zvýrazňují. Ne ze by mě zada bolela v reálu, ale jen pomyslím, ze bych si měla nandat na sebe nějaké nositko s ditetem, a začnou
Jj, určitě budu chodit rovnou na fyzio a pak na cvičení, od prvního porodu mám potíže s bederkou. Šátek mi ale nevadil a z manducy mě bolely ramena.
Mě jde hlavně o ten začátek s novorozenečkem. Toho nosit určitě chci, samozřejmě prvotní bude kočárek, ale s malou jsem hodně potřebovala jen tak vyběhnout (třeba i někde, kde byly schody) nebo volně ruce, případně uhoupat. Kočárek je top, ale všude se nehodí. Hlavně teď budu ještě běhat za malou, takže nošení se mi taky určitě bude hodit.
Všem děkuju, o tom caboo jsem četla už předtím. Že je to prý snadný?
Nosítko na velký děti právě máme, v tom jsem nosila tak od toho roka a hodně ho pak používal manžel na výletech. Ale na prťátko nic nemáme.
Měla jsem na novorozence Caboo a byla jsem maximálně spokojená. Ve 4 měsících jsem z něj přešla na Kibi Simple.
@Liška32 jo to cabbicko je fakt super. Nandáš a jdeš. Poměr cena výkon super