Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@wasean spinálu se neboj, já ho měla a naprosto v pohodě. „Něco“ jsem tam dole cítila, ale rozhodně to nebyla bolest. Budeš moct mimi hned vidět a to je ohromné plus ![]()
Jinak bych při příjmu zkusila vysvětlit, jak se věci mají ![]()
To jako, že když budu trvat na celkové, tak mi ji nedají? Já zkušenosti nemám, ale ze spinálu mám hrůzu.
Taky jsem mela cisare ve spinale a vse OK
citila jsem jen doteky, jak me dole rezali a pak tlacili mimco ven, ale zadnou bolest ![]()
Nejhorsi pak pro me bylo, ze jsem necitila ty nohy…ale rekla bych, ze je to lepsi ne celkova narkoza.
Hlavne si dej pozor na brzke vstavani…ja jsem vstavala po spinale dost brzo a pak me silene bolela hlava
@wasean Měla jsem spinál v r. 2007, necítíla jsem VUBEC nic, až po probrání to bylo samozřejmě horší. Nemusíš se tolik strachovat, je to dnes naprosto běžná věc.
Rodila jsem dceru plánovaným SC ve spinálu kvůli poloze plodu. Psychicky jsem se na to připravila. Vše proběhlo rychle a bez problémů. Anestezioložka mi celou dobu říkala, co se právě děje a uklidňovala mě. Hned po narození mi dceru položili tak, abych jí jednou rukou mohla obejmout a pochovat si ji. Při spinálu máš umrtvenou dolní polovinu těla, já se cítila dobře. Než dceru vyndali, dostávala jsem kyslík. Všichni ke mně na operačním sále byli milí, usmívali se. Snažili se, abych se nestresovala. Žádný problém u dcery nebo u mě nenastal. Dcera byla OK a já taky. 5. den jsme šly z porodnice domů. Bude to letos už 9 let
a já stále na narození své dcery vzpomínám jen v tom nejlepším.
@Pajule22 píše:
Nejhorsi pak pro me bylo, ze jsem necitila ty nohy…ale rekla bych, ze je to lepsi ne celkova narkoza.
Jo, to je hnusný pocit, cítila jsem se jako kdybych byla od pasu dolů ochrnutá. Jinak při samotné sekci jsem teda nic necítila, ani tahání dítěte ven ![]()
Druhý den jsem musela vstát a jít do sprchy, to bylo asi nejhorší, 2× jsem jim tam omdlela ![]()
@wasean spinálu se neboj, já rodila prvního v celkové a druhou ve spinálu a je to nebe a dudy. Pooperační bolest v ráně je úplně stejná, i rekonvalescence, ale celkově pocity při císaři ve spinálu pro mě byly nádherný, byla jsem „u toho“, přivítala si malinkou na svět, slyšela ji hned plakat…o to vše jsem byla se synem ochuzená a mrzí mě to, přišli jsme o ty první vteřiny a minuty, který už se nikdy nevrátí. Samotnýho spinálu jsem se fakt strašně bála, hrozně jsem se k tomu musela přemlouvat, ale jsem ráda, že jsem byla tak „statečná“ a šla (na vlastní žádost, právě kvůli tomu smutku že jsem u toho nebyla prvně) do toho. Zavádění vůbec nebolí, oni to opíchnou lokálním anestetikem, pak to trnutí je nepříjemný, bylo mi dost špatně po těle, měla jsem pocit, že omdlívám (pomohlo mi svěřit se anestezioložce, která mě ubezpečila, že je to jen v hlavě, že tlak i zásobení kyslíkem mám podle přístrojů úplně v pořádku a nemusím se bát o sebe ani o miminko), no a když to pak opravdu ochrnulo (cca. 5 minut) a začalo se s operací, byla to už pohoda. Necítila jsem fakt nic, ale hlavu jsem měla čistou, povídala si s instrumentářkou a asistujícím doktorem, žertovali se mnou že třeba se doktoři spletli na ultrazvuku a narodí se kluk
a rozpylovali mě, pak ty nádherný slova „tak je to ta Magdalena“, který řekla doktorka když ji vytáhla, pak ten kouzelnej pláč mojí dcerušky
, prostě fakt nádherný zážitek a znova opakuju, nedá se to s porodem v CN, kdy se člověk vzbudí rozmlácenej a bolavej na JIP a nikde nikdo (mám dítě? nemám dítě? břicho nemám, tak asi mám dítě…), vůbec srovnat.
tolik moje zkušenost.
@Alice.007 píše:
To jako, že když budu trvat na celkové, tak mi ji nedají? Já zkušenosti nemám, ale ze spinálu mám hrůzu.
Mám pocit, že o tom rozhoduje anesteziolog, aspon v Motole to tak bylo, když jsem tam ležela na rizikáči. Spinál je šetrnější, tak nechtějí zbytečně dávat narkozu. Celková se dělá při akutních SC.
@wasean jak nejsem zastance sc tak v tom co jsi napsala mi taky vychazi jako rozumny reseni a toho jak to vyzniva od dr…na to se vyprdni ona tam nejakou indikaci napsat musela a asi ji nic lepsiho nenapadlo. Vazne ti z toho nemusi byt ani teplo ani zima.
Uzij si posledni dny s prckem v brisku a tes se ze ho budes mit brzo u sebe. Spinal se dnes doporucuje, je to mensi riziko pro tebe i prcka a prispat se da vzdycky kdyby se neco delo tak zadny strach ![]()
@Alice.007 píše:
idealne byste se meli s anesteziologem domluvit ![]()
Mě se teda nelíbí přístup lékařů a osobně pokud bych měla možnost, šla bych do jiné porodnice
U nás byla možnost výběru s tím, že se více kloní ke spinálu, protože je šetrnější než celková. Cítila jsem jen, že se tam „něco děje“, ale rozhodně žádnou bolest.
Spinal v pohode, s doktorama byla sranda, jedna me hladila po vlasech a povidala si se mnou… nikdy bych nerodila dobrovolne v celkovy narkoze, uz jen proto, ze bych nevidela mladatko hned
niceho se neboj
Spinalu se neboj, pichnuti bylo trochu neprijemne, ale nebolelo to, a pak jsem jenom citila takove jakoby popotahovani, kdyz dceru vyndavali, nic nebolelo, hned, jak ji prohlidli, tak ji dali priteli do naruci a pak zbytek zakroku mi sedeli oba u hlavy ![]()
Edit : jo, a mela jsem trochu obavy, ze kdyby se jim spinal nahodou nepovedl a musela jsem do celkove, tak budu posledni, kdo se dozvi pohlavi miminka, protoze jsme si to nenechali rict ![]()
.
Příspěvek upraven 08.01.15 v 12:20