Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý večer, bydlíme v pronajatém bytě, kde platíme se vším všudy 8tis., přítel plat cca 30tis a já plus minus na brigádě 6-8 tis. Schválili nám hypotéku až na 3 miliony a já teď nevím a bojím se.. Kolik vás stojí bydlení v rodinném domě? Hypo+plyn+elektřina+voda.. Klidně anonymně, diky
@Rud To na co se ptáš se ale nedá brát tak obecně, jak si myslíš. Každý může mít naprosto rozdílnou spotřebu elektřiny a někdo vodu neplatí, někdo zas ano. Někdo má plyn, někdo zas ne. Já osobně jsem při hypotéce trvala na takové výši splátky, kterou bychom dokázali zaplatit v případě, kdyby jeden z nás přišel o práci. Stát by se mohlo, že přijdeme i oba, ale to už je fakt co kdyby. ![]()
Taky bych se bála. Platby za energie hodně závisí na velikosti a stavu domu. Co děti máte nebo plánujete? A u tebe je šance na zvýšení příjmů? Mě se ta hypotéka zdá hodně vysoká.
My bydlime v byte, hypo momentalne 3.09% na ca 3200000 (celkova cena bytu je vyssi), platba hypo ca 13200, „najem“ (udrzba, fond oprav, uklid, komin, osvetleni…)+voda (pro 4) neco pres 3000, plyn 1200, elektrika 900.
Pak pridej pojisteni nemovitosti (1× rocne, ale myslim ca 3500?), dan z nemovitosti (taky 1× rocne).
Telefon, internet, zivotni pojisteni (aspon 1×, vetsinou podminka hypoteky, pokud budete brat hypo dohromady, musite byt asi pojisteni oba - takze bych rekla min ca 2000 mesicne).
Je dobre mit rezervu pro pripad oprav, rozbije se pracka atd.
Já bych si určitě tak vysokou hypotéku nebrala. Chtěla bych se zadlužit co nejmíň. Takže i když mně by schválili třeba hypotéku ve výši 3 milion korun, vzala bych si jen takovou částku, která by mi stačila na splacení akceptovatelného bydlení. (Tedy např. byt pro jednoho člověka 1+kk, nic velkého.) Abych neměla hypotéku na 20 let, ale třeba jen na osm. Za osm let je menší pravděpodobnost, že se stane nějaký průšvih a já nebudu moct splácet. Taky bych si vzala hypotéku takovou, abych ji mohla splácet i s nižším příjmem, než mám teď.
Prostě kdyby mi schválili hypotéku 3 mil, tak si nikdy hypotéku 3 miliony nevezmu. Ony se banky tváří, jak je to výhodný, jednoduchý, jak to má každej. Ale pořád je to hnusnej dluh, který když nesplatíš, tak můžeš přijít o střechu nad hlavou.
Já jsem v tomhle asi trochu srab ![]()
Tak my byt 3+1 hypotéka 2,69% cena bytu 1.010.000,– splátka hypo 4000,– + 500,– pojištění, ostatní služby za byt cca 4500,– (elektrika, voda, plyn, fond oprav, správa domu) pojíštění bytu 1200,– ročně a dan z nemovitosti 700,– ročně… Vždy mě pobaví jak si mladí lidi hrozně plánují že by chtěli barák a přitom na to nemají a dalších několik let bydlí v nájmu a pak stejně skončí v bytě
Ale tím nemyslím Váš případ. anonym T.
To, že máte předschválené 3mil, neznamená, že vám je fakt půjčí…vše záleží na současné a budoucí(po rekonstrukci) ceně domu…my měli předschválené 4,cena budoucí byla 3,2 z toho nám měli půjčit 90%,takže 2,880 a nakonec nám banka odhad ještě podcenila…což velmi rády dělají a půjčili nám „jen“ 2,240…platit budeme na 30let 9700…co se týče enegií, tak jak už bylo uvedeno-záleží na velikosti domu, spotřebě, také na lokalitě-jiná je sazba za vodu v sev. čechách jiná v Praze…v některých městech platíš navíc stočné… ![]()
@Anonymní píše:
My bydlime v byte, hypo momentalne 3.09% na ca 3200000 (celkova cena bytu je vyssi), platba hypo ca 13200, „najem“ (udrzba, fond oprav, uklid, komin, osvetleni…)+voda (pro 4) neco pres 3000, plyn 1200, elektrika 900.
Pak pridej pojisteni nemovitosti (1× rocne, ale myslim ca 3500?), dan z nemovitosti (taky 1× rocne).
Telefon, internet, zivotni pojisteni (aspon 1×, vetsinou podminka hypoteky, pokud budete brat hypo dohromady, musite byt asi pojisteni oba - takze bych rekla min ca 2000 mesicne).
mam otázku jak dlouho budete platit? Dekuju.
My máme dům (6+2) je nás tu 4 dospělí, 2 děti a pes. Hypo 9800,–(30let), voda 1000,–, elektrika 3000,–(všechny spotřebiče máme na el.), plyn 2000,–(jen kvůli kotli, nechtěli nám to snížit, i přes to, že jej nepoužíváme), daň roční 1000,–, internet 350,–, televize+radio(kon. poplatky) 2300,–/rok, pojištění 2400,– /půlrok. Jednou ročně je třeba kominík 500-1000,–
Plyn, elektrika a voda - vždy máme přeplatek, raději měsíčně zaplatíme víc, ať pak nedoplácíme šílené částky ![]()
@gatubela píše:
To, že máte předschválené 3mil, neznamená, že vám je fakt půjčí…vše záleží na současné a budoucí(po rekonstrukci) ceně domu…my měli předschválené 4,cena budoucí byla 3,2 z toho nám měli půjčit 90%,takže 2,880 a nakonec nám banka odhad ještě podcenila…což velmi rády dělají a půjčili nám „jen“ 2,240…platit budeme na 30let 9700…co se týče enegií, tak jak už bylo uvedeno-záleží na velikosti domu, spotřebě, také na lokalitě-jiná je sazba za vodu v sev. čechách jiná v Praze…v některých městech platíš navíc stočné…
Takže nakonec zaplatíte 3,5 mil. Za půjčku 2,2 mil. To je přece děsný ![]()
@Anonymní píše:
Po nás nikdo životní pojištění nechtěl ![]()
@enyf píše:
Takže nakonec zaplatíte 3,5 mil. Za půjčku 2,2 mil. To je přece děsný
A co chces jiného delat?? Lepsi napad v dnesni době? Podnajem a obecni byt vyjdou skoro nastejno…Takze leppsi napad není nez si pujcit…Aspon to rve clovek do svého…
@kattkka píše:
A co chces jiného delat?? Lepsi napad v dnesni době? Podnajem a obecni byt vyjdou skoro nastejno…Takze leppsi napad není nez si pujcit…Aspon to rve clovek do svého…
Já jen říkám, že je to děsný. To není nic proti tobě
@enyf píše:
Já jen říkám, že je to děsný. To není nic proti tobě
Jak oje to desne. To mas pravdu ale co jiného ti zbyva? Nic…