Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ze školy nám přišla nabídka - SCIO - testování ČJ, M, OSP, sada testů, cvičebnice. Mám dítě v 8. třídě. Zatím nemá jasnou představu, kam se bude příští rok hlásit. Máte někdo za sebou test osobních předpokladu? Bylo vám to k něčemu? Byly vám k něčemu testy matematiky a češtiny? Jak se vaše děti připravovaly na přijímačky? Trénovaly podle testu cermat z minulých let nebo měly další učebnice, cvičebnice? Vyplatilo se někomu zaplatit si testy a cvičebnice SCIO?
Moje dítě jde v pátek k příjímačkám. V osmičce jsem koupila z druhé ruky prijímečkove učebnice z toho roku. Z nich dcera něco málo dělala. Nechala jsem ji volnou ruku. Letos jsem ji koupila ty aktuální, spoléhala jsem, že to bude stačit spolu s přípravou ve škole. Příprava ve škole selhala a k tomu některé věci hlavně z Matematiky děti vůbec neuměly. Nakonec to dopadlo tak, že jsem před dvěma měsíci sáhla do kapsy a platim dítěti 800 Kč týdně za doučování. Nejlíp investované peníze. Má 2× 60 minut týdně a opravdu jsem klidnější. Hlásí se na školu s velkým převisem.
@alisekR píše: Více
Jsou každý rok jiné? To jsem nevěděla. V čem se to liší? Má to smysl? Takže ji to k ničemu moc nebylo? Doučování zatím neplánuji.
Na naší ZŠ to testování platí škola (bez cvičebnice) v 7.třídě - je dobré to národní srovnání, ale je dobré umět ta data číst - na kolikátém percentilu má dítě třeba ty obecné studijní předpoklady (když bude mít dítě percentil 40, těžko bude mířit na elitní gympl, a naopak dítě s percentilem 90 by bylo škoda dát na školu na jistotu). Když bude mít dítě s OSP 90 češtinu a matiku na 60, jede pod svůj potenciál a pro školu to není dobrá vizitka. Naopak dítě s OSP 20 a percentilem v češtině 60 jede vysoce nad svoje přirozené schopnosti a svědčí to o dobrém učiteli/výborně domácí přípravě. Není to dogma, každému to sedne podle momentální nálady, takže tak jako měření IQ může přinést rozdílné výsledky, tak i tohle testování, ale pro udělání si obrázku, kde se dítě pohybuje nebo by se pohybovat mohlo, to není špatné.
Přípravu na přijímačky bych ale jela podle Cermatů.
@zrcadlo píše: Více
Jestli dobře hledám, tak jsem našla 25 testu přijímaček. Je to dostatečné množství na procvicovani? Mně to přijde málo. Ale nemám s tím žádné zkušenosti. Jakým způsobem si to děti trénovaly. Přes PC nebo mají něco vytištěné? Pro mě je lepší to mít vytištěné a dítěti to pak kdyztak vysvětlit.
@Sára 1 píše: Více
Cermaty mají zadání i starší, většinou jsou 4 různá zadání v roce, takže zpětně je těch testů i víc. Určitě doporučuju tisknout a pracovat od začátku se záznamovým archem, ať dítě umí dobře křížkovat, přepisovat průběžně a citelně apod. Na počítači je fajn si těšit skupiny úloh (podobné úlohy na trénování), ale chce to umět pracovat s tím testem a archem.
@zrcadlo píše: Více
Takhle jsem právě napočítala 25 testu. Teď bývají 4, na začátku méně. Přece jen si říkám, jestli něco neobjednat. Ale když to nevidím a vlastně nemám o tom vůbec žádny přehled, nevím, jestli jim něco dá, doporučí škola… těžko se to rozhoduje. Aby to nebyly vyhozené peníze.
Mezi dětmi pak kolují testy od různých společností, kde jsou podobné úlohy. Mně ty knížky přišly takové obsahově ne úplně naplněné (listovala jsem ale jen pár pro páťáky). Přijde mi, že dneska je toho všude dost, i třeba na tom ČT Edu - podívej se.
A na školy s jakým převisem se hlásí? Jsou oblasti a školy, kde není nic extra potřeba a jiné, kam je těžké se dostat.
@Havlova píše: Více
Jeste nevíme, kam se bude hlásit. Na jedné škole berou 30, hlásí se 150. To nevím, jestli je moc nebo málo. Ale vím, že se tam hlásí a fakt mají dobré známky, většinou samé jedničky. Tak nevím, jak jsou na tom ostatní.
U nás půjdou dělat testy někdy na podzim, jak je dělají každý rok na ÚP.
Dcera teda představu má, kde chce (láká ji směr zdravotnictví).
U starší dcery tehdy test seděl profesně k tomu, kde mířila. Vyšlo ji, že se hodní na pedagogiku, sociální práci. Dělá SŠ pro mateřiny. Vysokou si myslí buď na psychologii nebo logopedii. Jsem zvědavá, jestli se trefí u mladší dcery.
Tento školní rok jim nabídla učitelka, kdo chce, tak od osmičky smí navštěvovat přípravku na přijímačky s devítkou. Tak pravidelně chodí.
Učebnice na přípravu objednává v deváté třídě v září hromadně škola, ať mají stejné. Rodiče akorát zaplatí. Takže čekáme. Jinak jsme u starší platili nějaké on-line testy.
U starší pomohlo zaplatit doučování ze střediska přímo na testy cermatu. Platila jsem matematiku, čj jsme dělaly spolu. Začala někdy před Vánoci.
Mladší dcera chce na prestižní krajský jazykový gympl s velkým převisem. Plánuju jí takové doučování platit od září až do přijímaček. Oba předměty.
Co se týče učebnic, počkáme, co nabídne škola plus to, co je dosažitelné na netu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.