Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky, ráda bych od vás radu… Začínám 23tt, TP máme 4.2. 2021❤️️… Prošla jsem si prvním i druhým screeningem, na prvním screeningu mě doktor oznámil že vše je v pořádku, ale že krevní testy nevysli zas tak dobře, výsledek 1:7000,že jsem prý v šedé zóně, na druhém screeningu(pouze ultrazvuk) vše v pořádku, můj gynekolog mi však řekl zda bych nechtěla podstoupit odběr plodové vody pro větší klid, jaké máte zkušenosti s odběrem plodové vody? Vím že většinou chodí maminky ve starším věku na plodovku, mě je 22 a nikdo z mého okolí to podstoupit nemusel… V rodině žádné vývojové vady nemáme ať už z mé strany či partnera. Doma pořád přemýšlím zda na tu plodovku jít či ne, nerada bych nějak ublížila miminku… Předem vám děkuji za odpověďi
1:7000? To se teda fakt neřeší. Nešla bych ani náhodou, to je dost male riziko vady.
Proč? S takovými výsledky bych nešla ani náhodou, natož jakože preventivně. Já jsem o mnoho starší, oba screeningy negativní, nicméně doktor mě musel upozornit, že spadám do kategorie starých matek a mohu tedy pro klid duše podstoupit amniocentézu, nebo placený krevní test, nicméně k tomu absolutně nevidí důvod.
Ani náhodou
Řekl ti taky i to, že šance potratu při odběru je tady xx násobně vyšší než riziko čehokoliv jinýho? Co to je za doktora ![]()
@mackA159 Ano 1:7000, prý mi vyskakali nohuru hodnoty z krve, já nad plodovku vůbec nepřemýšlela, doktor mě ji doporučil sám, proto se tu obracím na vás zda do toho jít či naopak…
@Rosary Nee to mi neřekl, ale právě sama vím že je to rizikové a když to není nutné podstupovat bych to nechtěla a já se v těch hodnotách že screeningu moc nevyznám a doktor mi jen řekl to co jsem vám tu už zmiňovala 🤷♀️
@Petula1998 píše:
@mackA159 Ano 1:7000, prý mi vyskakali nohuru hodnoty z krve, já nad plodovku vůbec nepřemýšlela, doktor mě ji doporučil sám, proto se tu obracím na vás zda do toho jít či naopak…
Rizikové se to bere až nějak 1:300. Opravdu to není rizikový výsledek ani přinejmenším. Rozhodně na plodovku nechoď. Ten odběr je zrovna pro tebe více rizikovejsi než že by se to narodilo postižené dítě..
1 ze sta odběrů plodovky skončí ztrátou plodu…ucili nás to na lékařské genetice. Jestli jsi byla v šedé zóně, měl ti doktor doporučit Prenascan nebo Panoramu apod. Vetsi riziko je pro tebe odber plodovky nez ze se narodi postižené dítě. Nesla bych…
Tak úplně nevím, jak ti to lékař sdělil. Ale nemyslím, že bys s rizikem 1:7000 spadala do šedé zóny. Nenapsala jsi do příspěvku navíc jednu nulu? Já měla screening s prvním 1:3000 a byl negativní, žádná šedá zóna. S druhým už to bylo slabší (asi 1:500? úplně nevím), tam už to ta šedá zóna byla a šla jsem na krevní testy.
Opravdu ti řekl, že výsledek 1:7000 je šedá zóna? To je dobrej srandista
Jako šedá zóna se bere výsledek pod 1:300 - 500, na každém pracovišti na to můžou koukat trochu jinak a mít ty hranice jinak nastavené, ale 1:7000 je opravdu negativní výsledek screeningu, s tím bych nikde po dalších vyšetřeních nelítala. Je možné, že ti tam třeba jedna krevní hodnota mohla trochu ustřelit, ale screening se vždy vyhodnocuje komplexně, jedna vytržená hodnota moc o ničem nevypovídá. Respektive, určitě bych kvůli tomu nešla do tak invazivní metody. Další ultrazvuk klidně, nebo krevní testy DNA, pokud nevíte, co s penězi… ale ne plodovka.
@Petula1998 nešla bych, ani kdyby to riziko bylo mnohem větší.. A to je mi 38.. Já s díky odmítla, věřím, že mimčo bude ok
to riziko, že o něj přijdu, je pro mě hrozná představa ![]()
@Petula1998 ja byla na plodovce ve 23tt u druhyho syna.. Resili jsme tenkrat velky prpblem a nebylo zbyti.. Ale v tech tydnech tt bych na to nesla, natoz dobrovolne. Delal mi to primar a byl vysranej az za usima, sam mi to priznal na sale, ze kdyby to opravdi nebylo nutne, tak to neudela. Pak jsem mela tyden totalni klid, nesmela jsem nic, jen lezet.. A modlila se za dobre vysledky a abycj nepptratila z toho odberu
![]()
Dobry den,
je mi 40,cekam 1.dite,minuly tyden jsem byla na screeningu, zaver vysel negativni. Pomer u dowm. syndromu vysel 1:1454,krev naprosto v poradku, ostatni hodnoty take, nosni kustka viditelna, sijove projasneni hranicni 2.6,ale ne vyssi, jak jsem psala, zaver negativni. Dr, co mi delala ultrazvuk rekla, ze vse je v poradku, na genetiku by sla kvili veku hlavne, kdyz.. Tam jsem dnes byla a v rodine zadne vady ani z jedne strany nemame. Pani dr ale rekla, ze plodovou vodubpo 35ti doporucuji, co myslite? Ja pro ni nejsem kvuli riziku potratu, takze cekam jeste na kontrolni ultrazvuk ve 20tem tydnu a pokud by nebylo neco ok, ze bych mela jit… Ted jsem se rozhodla, ze ne, bohuzel znama po tom potratila, ano vim jeste muzu jit na testy za 12000 z krve, ale plodova voda je pry stoprocentni, nejak jsem nerozhodna, co delat… ![]()
@Vyssi píše:
Dobry den,
je mi 40,cekam 1.dite,minuly tyden jsem byla na screeningu, zaver vysel negativni. Pomer u dowm. syndromu vysel 1:1454,krev naprosto v poradku, ostatni hodnoty take, nosni kustka viditelna, sijove projasneni hranicni 2.6,ale ne vyssi, jak jsem psala, zaver negativni. Dr, co mi delala ultrazvuk rekla, ze vse je v poradku, na genetiku by sla kvili veku hlavne, kdyz.. Tam jsem dnes byla a v rodine zadne vady ani z jedne strany nemame. Pani dr ale rekla, ze plodovou vodubpo 35ti doporucuji, co myslite? Ja pro ni nejsem kvuli riziku potratu, takze cekam jeste na kontrolni ultrazvuk ve 20tem tydnu a pokud by nebylo neco ok, ze bych mela jit… Ted jsem se rozhodla, ze ne, bohuzel znama po tom potratila, ano vim jeste muzu jit na testy za 12000 z krve, ale plodova voda je pry stoprocentni, nejak jsem nerozhodna, co delat…
Při takovém výsledku ze screeningu bych na amniocentézu určitě nešla. Doktoři jsou povinni tě upozornit, že vzhledem k věku je toto vyšetření doporučováno, měla jsem to taky tak. Buď ráda za skvělý výsledek a přeji pohodové těhotenství ![]()