Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Trápíme se od miminka se seboreou, dr. nám říkala, že to do pěti let zmizí, dcera bude mít v únoru sedm let a má to ještě horší, suché šupiny ve vlasech, které i když sem tam vyčešu (ale je jich strašně moc), tak se tam zase objeví. Má delší vlasy, takže nějaké promazávání je horší, má toho plnou hlavu - vypadá to hrozně, jako velké množství lupů, dceru to svědí…Vyzkoušely jsme různé šampony z lékárny, kortikoidům se chceme vyhnout, i když nám dr. napsala nějakou vodičku, tak jsem to použila asi dvakrát, ale efekt nula. Má s tím někdo v takovém věku také problémy? Co s tím??? Fakt už nevím.
@bedrunec píše:
Trápíme se od miminka se seboreou, dr. nám říkala, že to do pěti let zmizí, dcera bude mít v únoru sedm let a má to ještě horší, suché šupiny ve vlasech, které i když sem tam vyčešu (ale je jich strašně moc), tak se tam zase objeví. Má delší vlasy, takže nějaké promazávání je horší, má toho plnou hlavu - vypadá to hrozně, jako velké množství lupů, dceru to svědí…Vyzkoušely jsme různé šampony z lékárny, kortikoidům se chceme vyhnout, i když nám dr. napsala nějakou vodičku, tak jsem to použila asi dvakrát, ale efekt nula. Má s tím někdo v takovém věku také problémy? Co s tím??? Fakt už nevím.
Mám ji jako dospělá. Nezbývá než zkoušet dál. Je to na ho.vno, no.
Důležité je po koupaní vysoušet vlasy do sucha, nesmí být vlhké, okamžitě se tvoří zapářka a následně právě ty krusty.
No toho se bojím, že jí to zůstane, kurnik, jsme neměli dr. poslechnout a malé jsme to měli vyčesávat a mazat, když byla mimino, nechtěli jsme ji tím zatěžovat, když prý to zmizí!!!
@bedrunec píše:
Jo a zkoušeli jste šampon Kelual? Ten nejvíc pomohl mně. A pak konopný Cutis help. a sušit. a taky mořská voda dělá dobře, což se dá aspoň trošku pořešit vysypání mořské soli (např z DM) do vany a ráchat(samozřejmě moře to nenahradí, ale lepší něco, než nic)…a zkoušet i přírodní šampony, který to nebude dráždit…
@bedrunec píše:
No toho se bojím, že jí to zůstane, kurnik, jsme neměli dr. poslechnout a malé jsme to měli vyčesávat a mazat, když byla mimino, nechtěli jsme ji tím zatěžovat, když prý to zmizí!!!
Já to měla jako malá, ca do 3 let prý. Pak celý život atopák až do dospělosti. Pak asi 5 let klid (ale zase sem tam kožní problém neznámého původu, plíseň, alergii,…
) a po porodu seborea ![]()
Tez to mam v dospelosti, jakykoli drogerkovy sampon spatne, na znormalizovani sampon bioderma Nodé DS+ urceny na mastne svedive lupy. A na udrzeni mam ozkouseny, ze jakztakz funguje Head and shoulders, v soucasne dobe jsem objevila kosmetiku Bione a jakztakz to funguje. Mam ozkousene i jine sampony bio, ajurvedske, taky vadily.
@luca241 Zkusíme
Jo teď koukám na ten kelual a měli jsme ho ![]()
Jo a jeste oplachovat hlavu octovou vodou, neutralizuje to zbytky samponu a ulevuje od svedeni.
Naše děti to mají dodneška (II.st. ZŠ), ale jen několik ložisek.
Manžel toho má plnou hlavu (vlasy i obličej) + hruď i záda, u něj to je pravděpodobně z léků.
Docela hodně mu pomohl šampon Capillus Seborea, ale nezmizelo to zcela. Chvilku ten šampon neměl a opět se mu to slušně rozjelo.
Kožní mu kdysi psala nějaké šampony, to také pomohlo, ale i k tomu pak říkala, že by snad měl držet protikvasinkovou dietu - už si to moc nepamatuji, bylo to před cca 15-ti lety.
Jo a nevím čím to, když je muž u moře a vykoupe se, tak do dvou dnů se mu to zcela ztratí, ale do 2 týdnů pak vrátí.
Taky máme, věk stejný, husté vlasy, že to není vidět, ale aspoň to nesvědí, tak neřešim.
@bedrunec Mám tříletou dceru, seboreu má od malinka. Poctivě jsem mazala a vyčesávala a efekt vždy jen tak na měsíc. Nic nepomáhá. Dělá se jí to i za ouškama a v obočí.
Taky jsme to měli, pořád se to vracelo. Nakonec paní doktorka poradila šampon Sebclair (https://www.drmax.cz/…sampon-100ml?…) a do tří týdnů po problému. ![]()
Sama na to trpím i v dospělosti, musím dodržovat nějaký pravidla a je to v pohodě, žádné šampony z drogérek se silikony, ihned vlasy vysušit po vykoupání. Dcera na to trpěla do roka a vyčesávání, ani mazání nepomohlo, až šampon sebclair z lékárny jí toho zbavil.
@odlaska tak to ještě zkusíme, dcera má řídké vlasy, takže jí ty šupiny jdou vidět, když jí udělám dva culíky a pěšinku, je to maras, když se podrbe, má to roznesené všude po vlasech ![]()