Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, dcera má momentálně 7 nemoc. Zjistili jsme to až pátý den. Tudíž nějaká izolace moc neprobíhala… Dnes je to pátý den a má na nožce dva puchýřky jinak ji nic není. Doufám, že když to byl slabší průběh, ze jsem to nemusela chytnout a snad už nechytnu, ale kdyby náhodou setkal se někdo s tím na začátku th? Popr. Jak to probíhalo a byli nějaký komplikace?
Já jsem v 8 tt… Dekuju ![]()
Viróza na začátku těhotenství může být problém, poraď se s lékařem. Držím každopádně palce, ať to dobře dopadne.
Tohle k tomu píše AI:
„Sedmá nemoc v těhotenství, známá také jako syndrom ruka-noha-ústa, je riziková pro průběh těhotenství, zejména v prvním trimestru, kdy může hrozit potrat nebo poškození plodu. Onemocnění je virové a vysoce nakažlivé, projevuje se horečkou, bolestmi v krku, afty v ústech a vyrážkou na rukou a nohou. V těhotenství je nutné vyhledat gynekologa, přísun vitamínů a minerálů, dostatek tekutin a dbát na dostatečnou hygienu.“
Kamaradka to zazila. Mela dve dcerky (dvojcata) a obe tuto nemoc mely zaroven. Ona byla v 10 tt. Pry se necitila dobre, ale mimco se narodilo zdrave.
Bohužel, zrovna 7. nemoc můžeš chytnout opakovaně. Syn měl slabší průběh, já jsem měla ve formě pupínků průběh silnější. Těhotná jsem ale nebyla. Držím palce, ať vše dopadne v pořádku.