Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, momentálně mám sešity menisku, jsem po ask. Ortézu na tři až čtyři týdny. Koleno mě nebolí, jen je ještě trochu napuchle. Co mě ale trápí je, že pokaždé když sedím třeba chvíli v autě, noha mě pak pobolivat v podkolenní jamce, jakoby tam byla nějaká boule nebo otok, je to možné? Nebo mám spíš počítat s nějakou komplikací? 🙈 Na kontrolu jdu v příští týdnu, ale hrozně mě to už všechno užírá..
Řekla bych, že z mého pohledu úplně normální. Otok tam klidně mít můžeš, ale ten se po čase vstřebá. Asi by mě ani nenapadlo přemýšlet o nějaké komplikaci. 🤷♀️ Ta noha tě bude na různých místech střídavě ten první měsíc pobolívat běžně, ačkoliv se to může zdát, jako banální zákrok, tak pořád to je operace. Může to být i z ortézy, která tě tam může tlačit, jsou v ní železa.
@Lucka Svobodová ta ortéza je peklo, pořád mi sjíždí nebo je zase moc utazena. 🤦🏼♀️ Je mi jasný, že i tak je to zásah pro to tělo, ale zalekla jsem se tě druhé strany, podkolenní jamky. Představa, že bych musela jít znovu mě děsí.
@Domina19 já bych se fakt nebála a nemalovala čerta na zeď, doktorovi to klidně řekni, ale nemyslím si, že by to bylo něco zásadního… taky mě noha bolela všude možně, ale neřešila jsem to, v podkolenní jsem měla zrovna třeba modřiny právě od ortézy, která mě taky tlačila a otravovala, chce to čas a trpělivost
@Lucka Svobodová Joo, v té podkolenní jamce jsem modřiny také měla, už skoro zmizely, jen tam jak jsem psala zůstala taková bulka, či otok nevím co to přesně, je ale fakt že ta ortéza pak všude závaží jak se noha ohýbá. Jak dlouho si ortézu měla?
@Domina19 pokud je to otok, tak po čase odejde, když by to byla vyloženě boule, tak to může být bursitida, nebo něco podobného, ale to by ti případně řekl doktor…
já jsem měla ortézu, když mi dělali plastiku vazu a to jsem měla pevnou bez rozsahu pohybu, když mi šili meniskus, tak jsem ortézu neměla, řešila jsem víc problémů dohromady a ta léčba pak byla kvůli tomu atypická
@Lucka Svobodová tak to sis taky užila. Máš to koleno teď bez komplikací, nebo nějak poznamenane?
já mám ortézu na 60 stupňů, takže mě to do pohybu trochu pustí..
@Domina19 jo, je to sranda
já jsem si musela rozsah pohybu hlídat po menisku sama, měla jsem dovoleno 3. týdny do 60 stupňů a další 3 jen do 90, takže chápu
koleno bez komplikací nemám stále ho řeším, ale mám za sebou celkem 3 operace, kdy se řešilo xy věcí, takže se to dalo celkem očekávat, ale meniskus je teda ok
musím říct, že za rekonvalescence byla celkem jednoduchá a relativně rychlá
@Lucka Svobodová ty jooo tak to je mazec 🙈 ale důležité je, že se dává dokupy. Je to na prd,, že už to nikdy nebude jako dřív. A že sis to musela hlídat sama no těžko se ten úhel odhaduje. Ale nechceš mi říct že budu mít ortézu další tři týdny. 🙈 Mě z toho už hrabne. Původně jsem ji měla mít jen tři týdny. Jenže na kontrole jiný doktor řekl že další týden předělané ty stupně, takže hádám, že to bude zase na dlouho.. ach jo, prý že je to banalita…
@Domina19 hlídá se to v pohodě, když má člověk zkušenost a nic jiného dělat nešlo, protože jak jsem psala ta léčba byla komplikovaná skrz jinou věc, která se v koleni řešila a dostala přednost před meniskem, abych nemusela zbytečně znovu pod narkózu. Ty nechodíš na kontroly ke stejnému doktorovi/operatérovi? Jo, většinou je to s ortézou na 4-6 týdnů. Může to být klidně jako dřív, pokud máš jen meniskus a neměla jsi doteď žádný velký úraz ani nic jiného, tak není důvod, proč by nebylo. Chce to jen nevyfláknout se na rhb najít si dobré fyzio, dodržovat všechny pokyny a jakmile bude povolena plná zátěž tak se vrhnout na posílení svalstva. Meniskus je fakt taková maličkost, je to opruz asi jako každá operace, ale nic strašného. Drž se ![]()
@Lucka Svobodová Chodím ke svému operaterovi, ale minule se na mě jen podíval a vše ostatní se mnou řešila jiná doktorka, z čehož jsem teda moc nadšená nebyla. V papírech byla napsána ortéza na tři týdny, ona hned ze to ne, že to bude déle. Mě z toho už hrabne, kór s péčí o děti doma. Je to hrozně dlouhý. Navíc koleno stále hodně oteklé… A jak píšeš, myslela jsem, že je to jen banalita, ale zatím se to jeví teda úplně jinak. 🙈 Asi to chci vše honem.