Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o rady a zkušenosti. Už jsem s nervama v háji. Jsem v příbuzenského vztahu s rodinou, které občas hlídám šestiletého chlapečka. Je absolutně nezvladatelný. Když je s rodiči, chová se jinak, než když je se mnou. Dělá naschvály, ingnoruje vše, co se řekne a NE je pro něj třikrát ANO. Nepomáhají domluvy, úplatky, vysvětlování, zákazy a ani když dojde na plácnutí po zadku. Mám vyřvané hlasivky, když má přijít na hlídání, děla se mi zle. Nechci své sestřenici hlídání odmítnout, ale opravdu si nevím rady. Předem děkuji za tipy. ![]()
Nehlídala bych. Rovnou bych sestřenici řekla, jak se u mě dítě chová a že jí dávám poslední šanci ho srovnat. Pokud to nezvládne, smůla…..
A k čemu máš ten otvor pod nosem..?
![]()
Nebo se sestřenicí se nedá mluvit.., nebo se jí bojíš..? ![]()
@Janli píše:
Nehlídala bych. Rovnou bych sestřenici řekla, jak se u mě dítě chová a že jí dávám poslední šanci ho srovnat. Pokud to nezvládne, smůla…..
Přesně. A kdyby to sestřenice zlehčovala, pamatuj, že „nechci“ je naprosto relevantní důvod, i když se občas těžko komunikuje.
@Johanka93 píše:
Ahoj, prosím o rady a zkušenosti. Už jsem s nervama v háji. Jsem v příbuzenského vztahu s rodinou, které občas hlídám šestiletého chlapečka. Je absolutně nezvladatelný. Když je s rodiči, chová se jinak, než když je se mnou. Dělá naschvály, ingnoruje vše, co se řekne a NE je pro něj třikrát ANO. Nepomáhají domluvy, úplatky, vysvětlování, zákazy a ani když dojde na plácnutí po zadku. Mám vyřvané hlasivky, když má přijít na hlídání, děla se mi zle. Nechci své sestřenici hlídání odmítnout, ale opravdu si nevím rady. Předem děkuji za tipy.
Cizí dítě, které nezvládáš, nemůžeš hlídat.
Je úplně jedno, z jakého důvodu ho nezvládáš – jestli on je nezvladatelný nebo ty neschopná s ním pracovat – podstatný je pouze výsledek. V tuto chvíli jsi na nejlepší cestě k nějakému průšvihu.
Řekni to své sestřenici na rovinu a už si dítě na hlídání v žádném případě neber.
Je pravda, že nechci, aby mě rodina pomluvila, že si nevím rady s malým dítětem nebo že si řeknou, že to tak hrozné být nemůže, když doma je jejich miláček jedinečné a vnímavé dítě, co si umí hrát v tichosti.
Nechci, nehlídám. Jednoduché. Jedině, pokud hlídáš za peníze a potřebuješ je, to je pak jiná.
@Johanka93 píše:
Je pravda, že nechci, aby mě rodina pomluvila, že si nevím rady s malým dítětem nebo že si řeknou, že to tak hrozné být nemůže, když doma je jejich miláček jedinečné a vnímavé dítě, co si umí hrát v tichosti.
Jsi bezdětná? Jestli ano, tak máš právo to s malým dítětem neumět a klidně bych to použila jako argument. Třeba i to, že ho nezvládáš a nikdy by sis neodpustila, kdyby se mu něco stalo. Na to ti nikdo nic říct nemůže.
Jen si teda připrav odpověď na nějaký komentář stylu „trénink na vlastní“.
@Johanka93 píše:
Není přece vůbec nic špatného ani divného na tom, že si nevíš rady s malým dítětem, když sama ještě žádné nemáš.
Naopak, právě toto zní jako velmi dobré a racionální odůvodnění toho, proč už dítě do budoucna hlídat nechceš.
Život by byl o tolik jednodušší, kdyby člověk nedělal co nechce. Nebavil se toxickou částí rodiny, opustil práci se šéfem psychopatem, nebo nehlídal nezvladatelné dítě sestřenice. Hele ve výsledku se stejně nezavděčíš. Pokud hrozí, že tě za to rodina odsoudí a pomluví. Můžeš si být jistá, že už nyní tě odsuzuje a pomlouvá za něco jiného.
Takhle si akorát koleduješ o pořádný pr*ser. Dítěti se něco stane a co potom. Řekni prostě ne a řekni své důvody. Když se sestřenice, která to zajisté ví nechytí za nos… aspoň budeš vědět na čem jsi.
@Johanka93 @Karinkas @BohunkaP @broskvová zmrzlina @carola @Zwetta
nějak se nám tu rozrůstá počet žen, které hlídají své sestřenici nezvladatelné dítě, nedávno to byla nezvladatelná 4letá holka, dnes 6. letý satan
jak podivuhodné náhody
@Johanka93 píše:
Ahoj, prosím o rady a zkušenosti. Už jsem s nervama v háji. Jsem v příbuzenského vztahu s rodinou, které občas hlídám šestiletého chlapečka. Je absolutně nezvladatelný. Když je s rodiči, chová se jinak, než když je se mnou. Dělá naschvály, ingnoruje vše, co se řekne a NE je pro něj třikrát ANO. Nepomáhají domluvy, úplatky, vysvětlování, zákazy a ani když dojde na plácnutí po zadku. Mám vyřvané hlasivky, když má přijít na hlídání, děla se mi zle. Nechci své sestřenici hlídání odmítnout, ale opravdu si nevím rady. Předem děkuji za tipy.
Tak testovani tvých hranic k tomuhle věku patří, pokud chceš hlídat dal, zkusila bych tipy od rodičů co na nej zabira a pozorovat jak se k němu chovají. Jako placat cizi dítě a mít vyrvane hlasivky.. to se tady nad tím fakt nikdo nepozastavil?? Evidentně to nedavas a divím se, ze ti ho rodiče tak moc cpou ![]()