Sestra, nebo laborantka?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
sestra nebo laborantka?
Ahoj, uvažuju o studiu nějakého zdravotnickém oboru. Zajímalo by mě, co je podle Vás lepší práce, Všeobecná sestra nebo Zdravotní laborantka v nemocnici v laboratoři. Kdo se má líp, kdo víc vydělá, kdo rychleji sežene práci a tak? Prostě by mě zajímalo takové srovnání těchto dvou oborů. No a ještě jsem se chtěla zeptat, jestli je podle Vás práce v laboratoři riziková z toho ohledu, že se může laborantka něčím nakazit, když je denně v kontaktu s krví atd., protože jsem četla, že laboratoře jsou rizikové pracoviště a mě příjde, že větší riziko je u té sestry, co myslíte? Děkuju
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@IvetLeJa jako laborantka nebudes muset utirat zadky a tahat tezke pacienty..kdyz vidim kolikrat ty sestry, tak je mi jich lito..
- Citovat
- Upravit
@1.zizi píše:
@IvetLeJa jako laborantka nebudes muset utirat zadky a tahat tezke pacienty..kdyz vidim kolikrat ty sestry, tak je mi jich lito..
Aha a jak je to prosím Tě s těma infekcema, myslela jsem, že v laborce je to bezpečné, ale teď nevím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IvetLeJa to bohuzel nevim, ale pri kazde praci se MUSI dodrzovat pracovni bezpecnost a nejka ta nehoda je vetsinou vinou cloveka..
- Citovat
- Upravit
@IvetLeJa a od koho myslíš, že jsou v těch laborkách infekční vzorky? No od těch pacientů, co jim sestry utírají ty zadky
Sestra je určitě mnohem náročnější práce fyzicky i psychicky, to se nedá dělat pro peníze, ale jako poslání. V laborce nemusíš sloužit noční, další rozdíl. Platově jsou na tom v nemocnicích stejně, tabulkové platy..ale sestry mají příplatky za služby. To musíš i tak trochu cítit vnitřně, co bys radši dělala, kam tě to táhne..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lekarnicka28 píše:
@IvetLeJa a od koho myslíš, že jsou v těch laborkách infekční vzorky? No od těch pacientů, co jim sestry utírají ty zadkySestra je určitě mnohem náročnější práce fyzicky i psychicky, to se nedá dělat pro peníze, ale jako poslání. V laborce nemusíš sloužit noční, další rozdíl. Platově jsou na tom v nemocnicích stejně, tabulkové platy..ale sestry mají příplatky za služby. To musíš i tak trochu cítit vnitřně, co bys radši dělala, kam tě to táhne..
aha, takže i z těch vzorků můžou něco chytit? Protože já myslela, že je to ve zkumavkách a nepříjdou s tím nijak do styku?
U nás v nemocnici dělají laborantky i noční, zase je pravda, že mají klid ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IvetLeJa Já jsem bývalá laborantka…seběhla jsem k jinému oboru, ale ne z toho důvodu, že by mě laborantská práce nebavila. Právě naopak. Byla skvělá.
Podle mě srovnáváš špatné parametry. Protože ty dvě povolání se v těch tvých kritériích liší málo. Obojí je většinou v nemocnicích dneska práce na směny (na poliklinikách, nebo v ambulancích je to samo jinak jen na dopoledne).
Ale čím se podle mě liší je to že v laboratoři děláš rozbory a s lidmi přijdeš do kontaktu minimálně. Pomáháš „za zázemí“. Práce sestry je o tom, že jsi v kontaktu s lidmi, a navíc nemocnými lidmi, takže bys měla být empatická, trpělivá a prostě mít ráda lidi a chtít pomáhat.
Jinak v laboratoři riziko nákazy určitě hrozí, ale pokud jsi opatrná, tak by se ti nemělo nic stát. Jsou různé laboratoře (v jedné děláš s krví, s močí, s tkáněma, s výtěrama, se sputem.) V každé hrozí něco jiného, neznám nikoho kdo by cyhtil něco opravdu závažného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@janisi píše:
@IvetLeJa Já jsem bývalá laborantka…seběhla jsem k jinému oboru, ale ne z toho důvodu, že by mě laborantská práce nebavila. Právě naopak. Byla skvělá.Podle mě srovnáváš špatné parametry. Protože ty dvě povolání se v těch tvých kritériích liší málo. Obojí je většinou v nemocnicích dneska práce na směny (na poliklinikách, nebo v ambulancích je to samo jinak jen na dopoledne).
Ale čím se podle mě liší je to že v laboratoři děláš rozbory a s lidmi přijdeš do kontaktu minimálně. Pomáháš „za zázemí“. Práce sestry je o tom, že jsi v kontaktu s lidmi, a navíc nemocnými lidmi, takže bys měla být empatická, trpělivá a prostě mít ráda lidi a chtít pomáhat.
Jinak v laboratoři riziko nákazy určitě hrozí, ale pokud jsi opatrná, tak by se ti nemělo nic stát. Jsou různé laboratoře (v jedné děláš s krví, s močí, s tkáněma, s výtěrama, se sputem.) V každé hrozí něco jiného, neznám nikoho kdo by cyhtil něco opravdu závažného.
No laborantka má určitě větší klid, než sestra, ale sestra má asi větší možnost uplatnění…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lekarnicka28 I laboratoře mají noční. A občas byla teda noční klidná, ale když přivezli pacienta, tak makali stejně jako sestry i laboranti.
Ta krev pro někoho na ARU, interně, JIPce, porodce se sama nevezme, nenachystá, nevybere a neudělá si sama testy kompatibility. A stejně tak myslím, že se lítá v laboratořích na klinické biochemii, hematologii.
Jinak to riziko nákazy je i v laboratoři, ale je to o opatrnosti a dodržování bezpečnosti práce. Je pravda, že zkumavka s krví se prostě může rozbít, někdo se může o ni říznout a tak, ale to jsou fakt náhody.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IvetLeJa A proč si myslíte, že má laborantka více klidu? Nechci se přít o tom, co znamená víc práce, ale když máte udělat za 3 hodiny 300 rozborů krve, zkontrolovat výsledky, tak to taky není moc velké leháro. Navíc většina sester si myslí, že se jen válíte, takže pak jich ještě 100 zavolá, jaktože jste jejího pacienta nedali dopředu, když je na tom hůř, než druhá půlka nemocnice.
Ale mluvím o nemocniční laboratoři. Tam jsme se teda rozhodně nezastavili. Do toho jsou třeba akutní příjmy, musí se chystat krve, to taky není moc „leháro“ práce, když se hraje o minuty ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No taky jde o to, k cemu mas ty vztah, ne co je lepsi prace… to se neda rict. Kazdemu sedi neco jineho.. Treba sestricka na gynde na ocnim atd to je pohodicka jazz… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sestra i laborantka - obě mají velkou zodpovědnost a nesmí udělat chybu, co je lepší nebo lehčí, či kde je větší pohodička se říct nedá, je to někdy dost nárazové a přibývá jak práce, tak papírů. Pokud si myslíš, že je z nějakého hlediska výhodnější být sestra, tak záleží na kterém odd. bys dělala, jinou práci mají sestry z ARA, JIPů a odd. akutní medicíny a jinou práci mají sestry v ambulancích nebo na lůžkových odd. kde jsou samostatní a chodící pacienti - nebo ležáci
atd. A mohla bych pokračovat dál. Držím Ti palce, že máš nervy a žaludek na naše zdravotnictví. Já už bych to nedala.
Příspěvek upraven 03.12.13 v 17:00
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že bys hlavně měla zvažovat svůj vztah k lidem. Sestra je v kontaktu s pacienty, dělá i nepřijemnou a namáhavou práci. Laborantka je zavřená v laboratoři a dělá hodně rutinní práci často pod časovým tlakem. Co se bezpečnosti práce týká, tak pokud nejsi fakt hodně nešikovná nebo hovado, tak je to v laboratoři bezpečné, občas ale poměrně nechutné (zpracováváš třeba chrchel). Rozhodně bych řekla, že je u sestry pravděpodobnost nákazy vyšší. Laboratoře jsou povážovány za rizikové pracoviště i kvůli chemikáliím, popř. kvůli kontrolovanému ovzduší.
Jako laborantka si také můžeš najít práci v soukromé laboratoři, kde jsou lepší platové podmínky.
- Citovat
- Upravit
@nadus píše:
No taky jde o to, k cemu mas ty vztah, ne co je lepsi prace… to se neda rict. Kazdemu sedi neco jineho.. Treba sestricka na gynde na ocnim atd to je pohodicka jazz…
Myslíš gyndu jako oddělení nebo ambulanci?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit