Šestý smysl na odhad lidí

Anonymní
17.2.20 15:47

Šestý smysl na odhad lidí

Ahojky,

abych nebyla za podivína, tak raději anonymně. Mám takovou „vlastnost“ - nevím jak to jinak nazvat. Nevím jak, nevím proč, ale dokáži poměrně snadno odhadnout většinu lidí. Jeslit mají dobré, či zlé úmysly, zda jsou upřímní, na čem jim tak nějak ve společnosti záleží. Moc to nedokáži verbálně popsat, ale již hodněkrát se mi stalo, že ač se třeba příteli ten člověk jevil jako, dejme tomu, například hodný, já cítila, že prostě to tak úplně není, že je to třeba pěkný vyčůránek, co využívá kamarády. A časem se to potvrdilo.
Setkali jste se někdo s něčím podobným? Je to vůbec možné? Nebo je to vždy jen náhoda?
Znamením jsem štír, jednou, když mi bylo asi 10 (už přesně nevím) mi jedna paní řekla, že bych byla výborné médium, já mám ale hroznou hrůzu z napřirozena, nerada bych si s něčím zahrávala, proto se mi asi nikdy nic nezjevilo (tuší, že bych skončila minimálně s infarktem :mrgreen: ), možná kdybych se rozvíjela, tak třeba…Ale nevím pořádně jak, kde, co… ale to již odbočuji od tématu. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
17.2.20 15:59

Jasně že můžeš mít vyvinutou nějakou pozorovací schopnost. Ale taky může jít o sebenaplňující se proroctví - prostě si ho na první pohled zařadíš a pak se více či méně nevědomky začneš chovat tak, aby ti to splnil.

Tak jako tak to není nic nadpřirozeného, je to normální schopnost tvého mozku vyhodnocovat a rozumět chování ostatních. Takzvaná interpersonální inteligence.

A teda pokud jsi hodně sugestibilní - což by se asi dalo usuzovat, podle toho že tě někdo vyděsí tím, že ti řekne že bys byla výborné médium, tak bych si dávala pozor na to, jak je to s tím sebenaplňujícím se proroctví a spíš rozvíjela kritické myšlení a schopnost používa nejen věci na pozadí tvého vědomí, ale i normální racio. Dost to pomůže mírnit paniku z neznámého.

Mrkni na tuhle knížku - vypráví částečně o něčem trošku odlišném, ale založeném na stejných principech

https://www.grada.cz/…-mozek-9947/

A tohle je super knížka, která ti pomůže porozumět tomu, jak tvůj mozek funguje

https://www.kosmas.cz/…vidla-mozku/

a tohle je moc fajn

https://www.kosmas.cz/…eho-mysleni/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.2.20 16:00

Zajímavé téma. Pracovala jsem s lidmi. Vyslechla jsem dost příběhů. Dokáží odhadnout lidi stejně tak, jako popisuješ.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.2.20 16:01
@Ou píše:
Jasně že můžeš mít vyvinutou nějakou pozorovací schopnost. Ale taky může jít o sebenaplňující se proroctví - prostě si ho na první pohled zařadíš a pak se více či méně nevědomky začneš chovat tak, aby ti to splnil.

Tak jako tak to není nic nadpřirozeného, je to normální schopnost tvého mozku vyhodnocovat a rozumět chování ostatních. Takzvaná interpersonální inteligence.

A teda pokud jsi hodně sugestibilní - což by se asi dalo usuzovat, podle toho že tě někdo vyděsí tím, že ti řekne že bys byla výborné médium, tak bych si dávala pozor na to, jak je to s tím sebenaplňujícím se proroctví a spíš rozvíjela kritické myšlení a schopnost používa nejen věci na pozadí tvého vědomí, ale i normální racio. Dost to pomůže mírnit paniku z neznámého.

Mrkni na tuhle knížku - vypráví částečně o něčem trošku odlišném, ale založeném na stejných principech

https://www.grada.cz/…-mozek-9947/

A tohle je super knížka, která ti pomůže porozumět tomu, jak tvůj mozek funguje

https://www.kosmas.cz/…vidla-mozku/

a tohle je moc fajn

https://www.kosmas.cz/…eho-mysleni/

Díky. :kytka:
To mě nevyděsilo. Naopak, vždy mě to zajímalo a táhne mě to k tomu. Jen z toho mám opravdu velký respekt - v původním příspěvku to bylo napsáno lehce s nadsázkou. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.2.20 16:02

Můj manžel to má taky tak. Nechápu jak to dela.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.2.20 16:10
@Anonymní píše:
Můj manžel to má taky tak. Nechápu jak to dela.

Nedokáži třeba říct konkrétní vlastnost, spíš jen něco cítím, prostě zvláštní energie, co z toho člověka na mě vyzařuje. Nevím, jak to lépe popsat. :D
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
17.2.20 16:11

Jinak v češtině k tomu není moc materiálu ale stojí za to googlovat v angličtině tzv. cold reading :-D

Tak jako má někdo talent na hudbu, nebo hokej, tak jiný zase snáze porozumí tomu co druhý říká a neříká, lépe čte nonverbální komunikaci a nemusí to jet skrze racio. Prostě se to řeší napozadí a vyplivne to nějaký pocit.

A stejně jako ta hudba a nebo hokej se tohle dá trénovat a pomůže tomu, když se o tom i přemáýšlí :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
652
17.2.20 16:13

Mám to stejné, je to spíš prokletí, radši bych to asi neměla.. mně se zdá, že často to prostě vidím na rysech obličeje. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32158
17.2.20 16:15

@beneskat Přesně to samé jsem chtěla napsat…taky mám ten pocit, že to, jaký člověk je se prostě odráží v obličeji, ve vzhledu…odhad na lidi mám taky dobrý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
17.2.20 16:15

Jak miluju nadpřirozeno, tak si myslím, že tohle je opravdu hodně běžná vlastnost, kterou má spousta lidí. Dokonce jsou pozice, kde umět otypovat svůj protějšek je úplně klíčové k úspěšné kariéře. Někdo má pozorovací vlastnosti lepší, něco horší. Vždyť každý z nás jistě zažil situaci, kdy jeden člověk o někom tvrdil, že to je křivák, a nikdo jiný to neviděl dokud se dotyčný neodkopal. A posilovat tuto schopnost můžeš taky. Tím, že si budeš všímat detailů v chování. Je i plno knih, co se tímhle zabývá. Taky jsem xkrát měla špatný pocit z někoho, kdo mi vůbec nic neudělal, ale pak se mi podezření potvrdilo. A já si najednou vybavila všechny varovné signály, co jsem předtím úplně nevnímala.

• Citovat
  • Upravit
652
17.2.20 16:22

@Monchichik určitě, jde o typické rysy, dopředu tuším, jaké bude mít cca ten člověk projevy, nervozity.. ale jak řikám, je to prokletí. Často člověk i vidí něco, co ten dotyčný si sám vůbec neuvědomuje - má nějakou nervozitu/stres/naštvanost, člověk se ho na to snaží upozornit.. a to holt nikdy nikdo nechce slyšet :lol: prišla jsem si s tím už lehce paranoidní, svěřila se psychoterapeutovi a ten mi na to řekl, že to má taky a dlouho mu trvalo se s tím naučit pracovat - a nazval to právě prokletím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.2.20 16:23
@Anonymní píše:
Nedokáži třeba říct konkrétní vlastnost, spíš jen něco cítím, prostě zvláštní energie, co z toho člověka na mě vyzařuje. Nevím, jak to lépe popsat. :D
Zakladatelka

Můj manžel dokáže ještě přesně říct, co se stane. Sestra měla přítele. A manžel tenkrát říkal, ze se mu nelíbí. Ze je na něm něco podezřelého. A říkal, ze z nej cítí něco jako ze chce prachy - přesto by to nikdo z jeho postavení, bytu ani peněz neřekl. Nakonec sestru okradl o skoro půl milionu.

• Citovat
  • Upravit
Lalelale
17.2.20 16:26
@Anonymní píše:
Můj manžel dokáže ještě přesně říct, co se stane. Sestra měla přítele. A manžel tenkrát říkal, ze se mu nelíbí. Ze je na něm něco podezřelého. A říkal, ze z nej cítí něco jako ze chce prachy - přesto by to nikdo z jeho postavení, bytu ani peněz neřekl. Nakonec sestru okradl o skoro půl milionu.

Podle mě prostě dobrý odhad a vnímavost. Dokázala bych ti říct hned několik podobných historek. Taky jsem viděla, že kamarádka si nabrnkla deb*la, pro ni byl dokonalý a i okolí mu na to skákalo. Potvrdilo se to, a přesto bohužel žádné superschopnosti nemám :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.2.20 16:31
@Anonymní píše:

To je přesně vystihnuté. Takhle mi to připadá taky, bohužel se mi to vždy potvrdí…

• Citovat
  • Upravit
9337
17.2.20 16:36
@Anonymní píše:
Zakladatelka

To je takové nepraktické, podle mě. Zvláštní energie, ta je nepopsatelná, každý člověk má něco, co je na něm hnusnýho. Buď má k něčemu takovýmu vlohy, nebo si něco zažil, a to ho zkroutilo. Když takhle budeš přistupovat ke každému, tak pak vlastně nemůžeš věřit nikomu. Tohle měla moje babička - každého otypovala, tak, že „vypadá hodnej, ale něco se mi na něm nezdá“. Asi bych souhlasila s Ou, že pak k tomu člověku nějak přistupuješ a on ti plní tvoje očekávání. Pak to dopadlo tak, že jsme jí už nemohli představit nikoho, zůstala vlastně úplně sama. Mě by zajímalo, jestli někdo odhadne jenom podle xichtu opravdové vlastnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat