Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla bych začít s pohlavním životem, ale odmítám brát antikoncepci. Asi je zbytečné tu vysvětlovat z jakého důvodu, stručně řečeno se mi příčí zasahovat do svého těla něčím chemickým a nepřirozeným, když to není nezbytně nutné (jako třeba antibiotika při angíně). Vyrostla jsem ale s pocitem, že antikoncepce je jedinná spolehlivá cesta k neotěhotnění a bezpečný sex je pouze antikoncepce + kondom. Můj přítel ale tvrdí, že když používáme jen kondom, že je úplná blbost abych otěhotněla (dáváme pozor při nandávání a samotném sexu aby nepraskl a průběžně to kontroluji) ale já jsem vždycky neskutečně paranoidní když na sobě před menstruací najdu třeba jen jediný příznak těhotenství, nebo když mi připadá, že mám po sexu mezi nohama příliš vlhko. Vím, že možné je všechno, ale prosím, řekněte mi jaká je pravděpodobnost v praxi. Otěhotněla jste někdo i se správně použitým kondomem?
Jinak, jinou antikoncepční metodu používat nemůžu (kromě bylinek s nepatrným antikoncepčním účinkem), bude mi teprve 17 a musela bych o všem informovat mamku, což mi nepřipadá jako dobrý nápad, jelikož ona je k sexu v tak nízkém věku značně skeptická.
@Hildegarde Vyzkoušej spolu s kondomem ještě v plodných dnech Pharmatex ![]()
@Hildegarde kondom 100% neni určitě tě napíše někdo že má dítě přes kondom, jen na něj bych teda nespoléhala ![]()
@Hildegarde sex je od 15ti, na gyndu mužeš zajít sama bez mámy, a nemusíš polykat jen prášky..existuje přece daleko víc zpusobu ochrany..podle mne jestli trpíš takovýmadle stavama tak bych přece jen trochu o jiné ochrane než o kondomu popřeýšlela když to mu neveříš.. ![]()
No, trošku tě chápu, já už taky nechci používat nic s hormony (až porodím a opět začnu se sexem), protože to je fuj fuj, ale užívala jsem pilulky 5 let s menšími přestávkami.
Nevím, proč píšeš, že chceš začít s pohlavním životem, když už jsi začla ![]()
A taky nevidím žádnou otázku a nevím, co chceš slyšet. Po sexu jsi příliš vlhká pravděpodobně proto, že i ženská je dole mokrá a ne jen chlap ![]()
Ke kondomu spermicidní gel, tím se alespoň zvýší ochrana (podívat se, zda ten který typ se může používat s kondomem). Jinak existují nehormonální tělíska, která mohou i ženy, které ještě nerodily, např. silverilly. Pesaru a femidomu moc osobně nevěřím, ačkoliv v Británii se pesar (tenoučký a silikonový) používá běžně, ale tam není pro gynekologa nebo PA problém změřit průměr čípku, doporučit velikost pesaru a instruovat ženu ke správnému zavádění i vyndávání (u nás přetrvává iluze něčeho hnusného, gumového, hrubého, žlutého, co se zavádí minutu před sexem, přitom moderní pesary mohou být zavedený hodiny před stykem a hodiny po - nicméně, úplně jim nevěřím, protože nemám dostatek informací. Jen že je tam ještě drážka pro možnost aplikace spermicidního gelu).
@Hildegarde Od 15-ti se nikomu svěřovat nemusíš. Buď si dojdi ke gynekologovi nebo i v lékárně poradí. Já bych tedy ke kondomu doporučila ješte třeba spermicidní gel.
@Hildegarde Schvaluji ti, že se nechceš zasírat HA, taky jsem to nikdy nebrala. Za mě kondom, za téměř 20 let, co žiji sexuálním životem, tak praskl jen jednou a hlavně tě chrání i před jinými věcmi. HA je sviňstvo. ![]()
Ještě můžeš měřit bazální teplotu v pochvě a při plodných dnech prostě sex neprovozovat
Jestli máš strach, tak kondom, plus at vyvrcholí ven..a to je jistota
A nebo Gynefix-tělísko pro nerodičky-nemůžu se stěžovat, problémy mi nedělal
@Hildegarde v 17 jsem začala brát HA. Když jsem si ji šla nechat napsat, šla jsem tam sama, nikdo to rodičům nehlásil. Zkus tu gyndu
Doufám, že tam teda chodíš.
Chválím, že HA nechceš. Kondom stačí, pokud si ten pozor dáváte a neberete to na lehkou váhu. On svádí k tomu, aby ho člověk nasazoval pozdě, nebo ho přestal kontrolovat.
Pokud jsi takhle rozumná, můžeš k tomu začít studovat symptotermální metodu, třeba by ti to vyhovovalo. Ale kombinovat s kondomem! Jen sledovat pro uklidnění, aby ses tak nestresovala každý den. Až spolu budete déle a budeš vědět, jak funguješ, je možné pak kondomy postupně odbourávat. Ale na to fakt nespěchej, jinak se překoukneš a je zaděláno. ![]()
A ještě doporučuji spát jen se svým partnerem. Teď si budeš klepat na čelo, ale třeba si na tohle jednou vzpomeneš a probudí tě to dřív než to uděláš, tady se to nečekanými průšvihy jen hemží. ![]()
Tak obecně vzato, žádná antikoncepce není 100%, ale tak jak už tu psala @Almira-Alm zkus ten Pharmatex, my jsme si ho teď také pořídili a jsme spokojení
pokud máš jen z kondomu strach, tak zkus právě tento přípravek ![]()
Děkuji všem za rady.
Ačkoliv s těmi dalšími přípravky to nebude tak snadné. Sama na gyndu nemůžu - vždycky tam chodím s mamkou, která se s tou doktorkou zná a chodím tam pravidelně, takže by se to v každém případě dozvěděla a navíc by mi přestala věřit. Do lékárny bych se mohla stavit až budu ve městě, ale tady je zase problém s penězi - své peníze skoro nemám a když si něco potřebuji koupit, dávají mi na to peníze rodiče, takže to by asi taky nešlo. Jak už jsem říkala, moje mamka by mě asi zabila, kdyby zjistila že s přítelem spím nebo v blízké době hodlám spát(spali jsme spolu jen párkrát - jsem pořád trochu na vážkách a tak jsme to chtěli akorát „zkusit“ a když nebude problém, začít spolu spát pravidleně)a je přesvědčená o tom, že sex před 20. rokem života spěje tak akorát k rakovině kvůli více sexuálním partnerům. Myslí si, že si to mám nechat až budu chodit s někým, s kým vydržím dlouho, nejlépe do konce života a nevěří tomu, že mi to se současným přítelem vydrží déle než pár let, protože jsem „moc malá“ na to, abych to dokázala sama posoudit. Dokážu si ale představit, jak by se přítel tvářil na to, kdybych mu oznámila, že spolu ještě minimálně 3 roky spát nebudem. Hlavně bych ho kvůli tomu nechtěla ztratit :-/