Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Můj manžel šilhá, také mu jedno oko „ujíždí“.když má brýle není to tak vidět, když je nemá a oko namáhá je to znát..komlex kvůli tomu má taky, na prvním rande myslel, že uteču až to uvidím a pro mě to jsou nejkrásnější oči na světě, protože jsou čisté a upřímné a podle mě o to jde… ![]()
Kdysi jsme doma meli knihu na posilovani oci - cviky. Urcite jsou cviky i na silhave oci. Jinak je spousta lidi, u kterych si nejsem jista, zda- li se pri rozhovoru divaji na mne nebo ne. Kazde oko smeruje lehce jinam. Neni to zase tak napadne, jak by si clovek myslel..
Jako by si psala o me
ja mam teda spatny jen jedno, byla sem na operaci jako ty a pak mi stehy popraskaly, kdyz sem neco zvedla, takze oko zase ujelo, driv sem s tim mela hrozne probnlem, kord kdyz sem na nekoho mluvila a on se ohlizel s kym, ze to mluvim.. Ted je mi to fuk, mam to od mrnata a proste to ke me patri a komu se to nelibi, at si… ![]()
Kamarádka rozcvičila šilhání v oční škole, ale nevím jestli něco takového ještě existuje.Bylo to před třiceti lety.
Zajdi si na pracoviště, kde se na šilhání specializují; je to individuální, sval jde stáhnout operativně i v dospělosti, brýle jsou další možnost.
Jinak já šilhám vesele a fakt hodně už 37 let (ale mám toho s očima víc, spravili co mohli). Když by ti to náhodou spravit nešlo, zkus se s tím srovnat, lidi přejímají tvůj postoj. Když ty v tom nebudeš vidět problém, oni taky ne. Já si pořád myslím, že oči jsou na mně to nejhezčí, takže klidně velké líčení… ![]()
Odkud jsi?
Tak já jsem měla podobný problém, v dětství několik operací na šilhání a vloni jsem se rozhodla si to nechat „srovnat“ na soukromé oční klinice a jsem maximálně spokojená… Hrozně mi to šilhání vadilo při shánění práce, kdo tě zná už si to tolik neuvědomuje, ale cizí lidi to vidí hned, připadala jsem si jak pako ![]()
Jo a 19 není žádný věk
mně je dvojnásobek ![]()
Šilhám taky
A jako učitelce mezi samýma klukama na střední škole se mi smějou, ale mám je na háku ![]()
@Beruška-Boubelka píše: Šilhám takyA jako učitelce mezi samýma klukama na střední škole se mi smějou, ale mám je na háku
Dobrý den, kde jste byla na operaci? Kde vám dělaly vyšetření? Silhám 1oko od asi 3let. Je mi 31. Sice mi doma říkají ať to nechám. Ale lidi má mě blbě koukají. ![]()
Ahoj, je mi 25 a šilhám taky.
na pravé oko. V mládí ( ZŠ) jsem měl hodně velké komplexy takže tě chápu. Šikana apod. Připadal jsem si jako zrůda a styděl jsem se. Moje příčina byla to, že jsem se narodil předčasně. Chodíval jsem do školy pro slabozraké. Mam na levém -1.5D a na levém -5.50D tak proto ta vada. Moje očka to prostě nepoberou najednou. Jednou jsem potkal v tom zařízení kluka v mem věku narozeném o 2 týdny dřív než já a byl nevidomý. V tom momentě jsem byl šťastný za to že vidím sice blbě, ale vidím. Podívej holka… Nemas mít proč komplex. To že někdo silha nehraje roli. Lidi se koukají a co? Lidi tě berou takovou jaká se ty sama cítíš. Věřím že jseš super člověk akorát máš ten samý hendikep co já a věřím že nás je víc
. Lidi se prostě divné koukají protože to není tak obvyklé. Jen proto a tak to musíš brát. Taky jsem myslel že nikoho přece nemůžu zaujmout, nikomu se líbit apod. Vůbec to není pravda. Až mě přestalo bavit brečet do polštáře, naučil jsem se z toho dělat srandu, vzít to jako součást sebe. Lidi se někdy Zeptají a ty šilháš? A já no a? Aspoň mám oči všude a to doslova
. Mě osobně by bylo jedno jestli by moje přítelkyně silhala a nebo ne. Navíc medicína jde kupředu každých 5 let je nějaká novinka v oftalmologii. Drž se ![]()
@stinga píše:
@PanFergusson a co operace?
Na ti jsem nešel. Můj cíl je dorovnat dioptrie takže mě čeká laserová operace abych mohl oko používat plnohodnotné. Nebo alespoň ve větší míře. Čekám až budu mít 3 roky po sobě stejně dioptrie teď se mi to zhoršilo o 0.5D hodně mikroskopování, koukání na rentgeny 6 hodin v potemnělé místnosti si vybralo svou daň. Do budoucna korekce okohybných svalů ne, alespoň v nejbližších letech. Spíš laser a donutit se oko používat a tím že na něj budu lépe vidět tak ho budu i více cvičit a šilhání nebude tak markantní. Když nosím brýle vidět to není, když je sundám tak oko letí ven ![]()
@PanFergusson aha, takže plán máš, tak a´t ti to vyjde, ![]()
já jsem myslela, že převážně se to operuje v dětství
Ahojte vsichni…v detstvi jsem prodelala operaci oci kvuli silhani, operovali mi tehdy obe oci..nevyslo to..steh se rozvazal. Pred rokem sem prodelala dalsi operaci a diky tomu ze mam jedno oko slabsi tak pri cteni, divani na telebizi se divam vic tim lepsim okem a diky tomu zase silham. Zkratka kdyz se podivam vic pravym tak mi to silhajici oko ujizdi. ;( kdysi mi doktorka rikala ze musim posilovat ocni svaly ale to mi rikala v 15ti. Myslite ze by mi to jeste pomohlo kdyz mi je 19..mate se silhanim zkusenost? Je to hrozny hrozny pri kontaktu oci..takova bezmoc