Silná alergická reakce 4 leté, co to může být?

Anonymní
23.9.25 15:34

Silná alergie 4 letá - nevím si rady

Dobrý den, potřebuji poradit. Včera dcera (4r) snědla Kinder Bueno (obsahuje velké množství lískových oříšků). Nikdy předtím se s žádnou alergií nepotýkala, ale dnes v 1 ráno se probudila, mluvila z cesty a jsem si všimla, že má hodně nateklé rty a jazyk. Vypadala opravdu špatně, proto jsem volala rychlou. Dceru napojili na kapačku a zůstaly jsme v nemocnici do dnešního dopoledne. Dvě lékařky se shodly, že není nutné brát krev, doporučily pouze dietu a podávání kapek Fenistil 3× denně. Dostaly jsme žádanku na alergologii, tam nás ale vezmou až za tři týdny. Dnes si dcera dala rohlík a hned se osypala, má po celém těle výraznou vyrážku, která vypadá jako puchýřky. Přemýšlím, jestli to nemůže být spíš lepek, nebo zda jde opravdu o alergii na ořechy.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21783
23.9.25 15:49

Alergie na lepek se podle mě neprojevuje vyrážkou, ale zažívacími problémy. Spíš má celkově rozhozený organizmus a reaguje teď úplně na vše.. uvidíš, co vám řeknou na alergologii. Termín za tři týdny je luxusní. Náš doktor má objednací dobu cca 4 měsíce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21783
23.9.25 15:51

Jo a domluv se na alergologii, jak dlouho dopředu je potřeba vysadit ten Fenistyl. Ať mohou rovnou udělat testy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
23.9.25 15:57
@nozu píše: Více

to bývá týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8709
23.9.25 16:03

No Kinder Bueno obsahuje ani ne 2 g lískových oříšků, ale možné to je, že se alergie projevila, i když doteď nic, nicméně uvažovala bych i nad jinou příčinou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9783
23.9.25 16:21

Lepší než Fenistil jsou druhogenerační antihistaminika, z nich má duální účinek Tamalis, nechejte si jej předepsat od PLDD.

Za 3 týdny je to vysoce exkluzivní termín alergologického vyšetření. Snad budou dělat vyšetření z krve na specifické IgE, ideálně ALEX. Tam by se antihistaminikum nemuselo vůbec vysazovat (pokud by se po vysazení reakce vrátila).

Než odezní reakce na potravinový alergen, může to trvat i týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21783
23.9.25 16:33
@vokishka píše: Více

U dcery stačí tři dny. Proto píšu, ať se domluví u konkrétního doktora i podle příznaků a předpokládaných vyšetření. Nechtěla jsem sem rovnou dávat nějaké termíny, které mohou být pro tento případ zavádějící.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
899
23.9.25 19:08

Co jedla po tom, co snědla to kinderbueno?
Alergenů je hodně, může to být cokoliv, nemusí se jednat jen o oříšky.
Testy zjistí určitě více, ale je třeba pozorovat a sledovat. Teď může mít rozhozený organismus, ale rohlík se neskládá jen z lepku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1845
23.9.25 19:45

Napadá mne, neni zrovna po očkování??
Dcera takhle tehdy z ničeho začala reagovat na kořenovou zeleninu a papriku. Extrémní vyrážkou. Byla čerstvě po očko na žloutenku. Trvalo to asi rok a pak najednou zase mohla jíst vše. Alergolog mi řekl, že to mohlo být tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.9.25 23:54

Ženske, moc děkuji. Dcera není po očko a celý den má tuhle vyrážku. Volala jsem i na pohotovost a tam mi Mudr. řekla, že tělo ještě může reagovat na alergen z toho včerejška a projevuje se na kůži. Známá mi domluvila alergo hned na zítra, tak snad vše bude ok a příjdeme na to, co to způsobuje.

• Citovat
  • Upravit
21783
24.9.25 05:55
@Anonymní píše: Více

No jestli je dítě nadopované Fenistylem, tak na nic nepřijdete. Pro určení alergenů se dělají kožní testy, kdy se do kůže napíchají různé alergeny a vyhodnocuje se, jak moc velké fleky vzniknou. Když má dítě léky na alergii, kůže reagovat nebude a nic se nezjistí. Otázka je, jestli budou v pohodě krevní testy. Většinou se ale diagnóza dělá kombinací těchto dvou metod. Hele, vždyť je to jen vyrážka, žádná reakce, kde by dítě oteklo a dusilo se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
899
24.9.25 08:25

Psala, že dcera měla oteklé rty a jazyk. To má paní čekat na anafylaktický šok, když k tomu nebylo úplně daleko? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21783
24.9.25 08:55
@Paní Kudrnatá píše: Více

Ano, ale to zaléčili v nemocnici. Nyní má „pouze“ vyrážku. Dítě má v sobě léky na alergii a tipuji, že i nějaké kortikoidy. Veškeré případné testy na alergii budou podle mě absolutně neprůkazné. Kor když je tělo po tom alergickém záchvatu kompletně rozhozené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
899
24.9.25 09:11

Na alergologii udělají kontrolu, vyhodnotí situaci, poradí a objednají na testy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12128
24.9.25 13:13

Mám takový dojem, že určitá doba je také potřebná na vytvoření protilátek toho, na co je člověk alergický. Proto je nutný odstup. Něco podobného řešili u syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek