Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Alergie na lepek se podle mě neprojevuje vyrážkou, ale zažívacími problémy. Spíš má celkově rozhozený organizmus a reaguje teď úplně na vše.. uvidíš, co vám řeknou na alergologii. Termín za tři týdny je luxusní. Náš doktor má objednací dobu cca 4 měsíce…
Jo a domluv se na alergologii, jak dlouho dopředu je potřeba vysadit ten Fenistyl. Ať mohou rovnou udělat testy.
No Kinder Bueno obsahuje ani ne 2 g lískových oříšků, ale možné to je, že se alergie projevila, i když doteď nic, nicméně uvažovala bych i nad jinou příčinou.
Lepší než Fenistil jsou druhogenerační antihistaminika, z nich má duální účinek Tamalis, nechejte si jej předepsat od PLDD.
Za 3 týdny je to vysoce exkluzivní termín alergologického vyšetření. Snad budou dělat vyšetření z krve na specifické IgE, ideálně ALEX. Tam by se antihistaminikum nemuselo vůbec vysazovat (pokud by se po vysazení reakce vrátila).
Než odezní reakce na potravinový alergen, může to trvat i týden.
@vokishka píše: Více
U dcery stačí tři dny. Proto píšu, ať se domluví u konkrétního doktora i podle příznaků a předpokládaných vyšetření. Nechtěla jsem sem rovnou dávat nějaké termíny, které mohou být pro tento případ zavádějící.
Co jedla po tom, co snědla to kinderbueno?
Alergenů je hodně, může to být cokoliv, nemusí se jednat jen o oříšky.
Testy zjistí určitě více, ale je třeba pozorovat a sledovat. Teď může mít rozhozený organismus, ale rohlík se neskládá jen z lepku.
Napadá mne, neni zrovna po očkování??
Dcera takhle tehdy z ničeho začala reagovat na kořenovou zeleninu a papriku. Extrémní vyrážkou. Byla čerstvě po očko na žloutenku. Trvalo to asi rok a pak najednou zase mohla jíst vše. Alergolog mi řekl, že to mohlo být tím.
Ženske, moc děkuji. Dcera není po očko a celý den má tuhle vyrážku. Volala jsem i na pohotovost a tam mi Mudr. řekla, že tělo ještě může reagovat na alergen z toho včerejška a projevuje se na kůži. Známá mi domluvila alergo hned na zítra, tak snad vše bude ok a příjdeme na to, co to způsobuje.
@Anonymní píše: Více
No jestli je dítě nadopované Fenistylem, tak na nic nepřijdete. Pro určení alergenů se dělají kožní testy, kdy se do kůže napíchají různé alergeny a vyhodnocuje se, jak moc velké fleky vzniknou. Když má dítě léky na alergii, kůže reagovat nebude a nic se nezjistí. Otázka je, jestli budou v pohodě krevní testy. Většinou se ale diagnóza dělá kombinací těchto dvou metod. Hele, vždyť je to jen vyrážka, žádná reakce, kde by dítě oteklo a dusilo se…
@nozu píše: Více
Psala, že dcera měla oteklé rty a jazyk. To má paní čekat na anafylaktický šok, když k tomu nebylo úplně daleko? ![]()
@Paní Kudrnatá píše: Více
Ano, ale to zaléčili v nemocnici. Nyní má „pouze“ vyrážku. Dítě má v sobě léky na alergii a tipuji, že i nějaké kortikoidy. Veškeré případné testy na alergii budou podle mě absolutně neprůkazné. Kor když je tělo po tom alergickém záchvatu kompletně rozhozené.
@nozu píše: Více
Na alergologii udělají kontrolu, vyhodnotí situaci, poradí a objednají na testy.
Mám takový dojem, že určitá doba je také potřebná na vytvoření protilátek toho, na co je člověk alergický. Proto je nutný odstup. Něco podobného řešili u syna.
Dobrý den, potřebuji poradit. Včera dcera (4r) snědla Kinder Bueno (obsahuje velké množství lískových oříšků). Nikdy předtím se s žádnou alergií nepotýkala, ale dnes v 1 ráno se probudila, mluvila z cesty a jsem si všimla, že má hodně nateklé rty a jazyk. Vypadala opravdu špatně, proto jsem volala rychlou. Dceru napojili na kapačku a zůstaly jsme v nemocnici do dnešního dopoledne. Dvě lékařky se shodly, že není nutné brát krev, doporučily pouze dietu a podávání kapek Fenistil 3× denně. Dostaly jsme žádanku na alergologii, tam nás ale vezmou až za tři týdny. Dnes si dcera dala rohlík a hned se osypala, má po celém těle výraznou vyrážku, která vypadá jako puchýřky. Přemýšlím, jestli to nemůže být spíš lepek, nebo zda jde opravdu o alergii na ořechy.