Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Prosím o radu. Dcera 13 let má velmi silnou menstruaci, k tomu i sraženiny. Jeden až dva dny není schopná kvůli tomu pořádně ani fungovat ve škole. Kdo má zkušenost, pomohlo vám něco přírodního?
Kdybych to chtěla řešit s lékařem, je potřeba to řešit na dětské gynekologii, vzhledem k tomu, že jí je 13? Nevíte, zda by probíhalo komplet vyšetření, nebo by se dal případný problém zjistit třeba jen ultrazvukem? Chci se na to vše zeptat i svého gyn, raději se ještě ptám i tady na případné vaše zkušenosti. Děkuji ![]()
Na tohle by pomohl Ascorutin. Nebere se pořád jen při menstruaci. Myslím, že je ale jen na předpis.
@paja120 píše: Více
Je volne prodejny. Jen je nekdy nedostupny. A treba Dr. Max ma alternativu Rutimax. A souhlasim, pomuze, apson trochu. Uzivat cely cyklus.
Děkuji, ten už jsem jí koupila a zatím žádný efekt. Je pravda, že ho bere chvíli. Takže by ho mohla brát každý den?
@Giann píše: Více
Určitě každý den, možná s párdenní pauzou. Koukni na dávkování, ať bere maximální denní dávku. Já měla po druhém a třetím porodu příšerně silnou MS a Ascorutin mi pomohl. Ale po čtvrtém už je normální. Jsem po něm 3,5 roku, takže už si dávkování nepamatuju.
Dceři pomohla až antikoncepce. Do te doby taky zkoušela ascorutin, ale výsledek nic moc. Až když se sama odhodlala jít ke gynekologovi, zabrala až ta antikoncepce. Od te doby je spokojena.
Takto jsem to měla do prvního porodu, pak sr to srovnalo. Jen bych požádala lékaře o odběr krve. Já jsem dodnes chladnokrevná a při ms beru železo, protože už mi nestačí ze stravy.
Ale je fakt, že ten Ascorutin může jen zmírňovat příznaky, když je problém třeba v hormonech. Souhlasím tedy s odběrem krve. Na úpravu hormonů jsou prý dobré bylinky, ale osobně nemám vyzkoušeno.
Tak jasně, že Ascorutin neřeší příčinu. On jenom ovlivňuje pevnost cév a tím může krvácení mírnit.
Informace z SPC:
Dávkování
Dospělí užívají obvykle 1–2 tablety třikrát denně, v těžkých případech lze dávku zvýšit na 5–8 tablet denně. Doba léčby závisí na charakteru onemocnění. U dětí od 3 let se podle hmotnosti nebo věku podávají 1–2 tablety denně.
Preventivně se doporučuje podávat přípravek asi 1 týden. Při dobré snášenlivosti lze Ascorutin užívat dlouhodobě.
Tak u 13 leté holčiny nepředpokládám (a doufám), že hned nepoběžíte pro hormonální antikoncepci.
@paja120 píše: Více
Moje řeč. Ascorutin neublíží a pravděpodobně pomůže. HA až v úplně krajním případě. Takže vyšetřit hormony a zkusit přírodní léčbu.
Dceři pomáhají algifenové kapky. Na doporučení doktorky, jsou na předpis.
@ibis píše: Více
Ty jsou skvělé na bolest při menstruaci, protože mají spasmolytickou složku. Silné krvácení ale neřeší.
@Giann vzala bych ji na dětskou gynekologii na odber krve zda je vše ok a možná bych se poradila zda v tom není endometrioza a koupila vitamíny jsou pro mladé na Ms