Sirotčí důchody
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Sirotčí důchody
Dobrý den, jsem studentkou na VŠ, studuji kombinovaně. Pracuji na dohody DPP a po vyčerpání hodin na DPČ, stále u stejného zaměstnavatele.
Od minulého roku od ledna pobírám sirotčí důchod a na hodně výplatách jsem přesáhla na DPP 10k a na DPČ 3k. V podmínkách pro udělení sirotčího důchodu je jednou z nich, že „nevykonávám výdělečnou činnost v rozsahu zakládajícím účast na důchodovém pojištění“ a mám strach, že budu muset sirotčí důchod vracet.
Zajímá mě tedy:
1. Co vůbec znamená vykonávat výdělečnou činnost v rozsahu zakládajícím účast na důchodovém pojištění?
2. Platila tato povinnost i minulý rok, není to novinka?
3. Co se stane, když to přesáhnu?
4. Když přesáhnu na dohodách 10k nebo 3k, jde to nějak napravit, aby mi důchod nevzali?
5. Popřípadě jak dlouho zpětně po mně mohou chtít důchod vrátit?
Děkuji za odpověd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ne, není to novinka. Jen pro DPČ byl limit už 4tis.
Jestli si ty limity přesáhla tj měla jsi ze mzdy i odvody, tak to budeš vracet. Zpětně to opravdu opravit nejde. To jsi si měla posefovat dřív.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To jako pokud bych jednou pobírala sirotčí důchod, tak nemůžu k tomu pracovat na hpp jinak mi ta pomoc propadá???
jo vlastně ono je to sirotčí ale jak je to u vdovského?
- Citovat
- Upravit
Anonym47
No tak jasně, to máš místo výživného a když už jsi výdělečně činná, tak je nepotřebuješ. Takže důchod vrátíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit