Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky mam dotaz…dcera(5,5 let) ma dle me a okoli hrozny prubeh nestovic..ma je v puse, krku, v nose, v genitaliich, v usich a na tele je ma skarede
prvni dva dny teplota kolem 38.5 vcera uz jen zvysena a dneska vecer zase 39.5…cely den skoro nic neji a v podstate porad breci..ze ji boli v krku a ze ji to svedi a pak uz tak nejak asi celkove z nevyspani a z tech nestovic..nejhorsi je ze vidim dalsi a dalsi cervene fleky kde se ji budou dalsi nestovice vysevat.no a ted muj dotaz.rano jsem volala dr co s tim krkem..poradila a rikala ze kdyby se nelepsila mame zitra prijit.ale nevycetla jsem na netu co jineho by nam jeste mohla predepsat..do nemocnice nejspise taky neposilaji.mate nekdo zkusenost? Jinak mame betadine, fenistil (nezabiral) dithiaden, fialovou gencialku, tamtum verde pastilky, hypermangan (koupali jsme jednou vcera kvuli pipine nemohla vubec curat jak ji to stipalo)..na teplotu klasika… Tak snad nekdo poradi
jsem z toho docela psychicky spatna… Dekuji vsem ![]()
@NikiNaty Na infekční. Na stáži jsem tam viděla maminky s dětmi, které měly neštovice, a nebyly schopny jíst a pít, s horečkami, byly pak na infuzích. Při těžkém průběhu neštovic se dává Herpesin v tabletách nebo infuzích. Na Bulovce funguje 24hod pohotovostní ambulance při Infekční klinice, jinde nevím.
Podle me napíše vhodna antivirotika a vysetri, jestli to neni kombinovane jeste s jinou nemoci.Na genitalie jsme davali Imazol, ten vysuší mokvajici (ale mam kluka a šířilo se to nejvic pod plenkou) a vlažnou sprchu pokud bylo nutne, ale i tak pofnukaval, jak ho to palilo
Příspěvek upraven 17.03.16 v 21:36
@kattie píše:
@NikiNaty Na infekční. Na stáži jsem tam viděla maminky s dětmi, které měly neštovice, a nebyly schopny jíst a pít, s horečkami, byly pak na infuzích. Při těžkém průběhu neštovic se dává Herpesin v tabletách nebo infuzích. Na Bulovce funguje 24hod pohotovostní ambulance při Infekční klinice, jinde nevím.
Souhlasím, taky máme v rodině zkušenost s hrozným průběhem neštovic. Synovec k tomu měl pásový opar a druhotnou bakteriální infekci. Byl v nemocnici nakonec víc, jak týden. Neštovice opravdu dokážou hodně potrápit.
No mala nastesti treba vcera jedla celkem pekne..a s pitim nema vubec problem..ach jo tak alespon ze neco existuje protoze to je fakt des…na infekcni ale teda nechci..nevim zda by me tam s ni nechali.jsem v 3 mes. tehotenstvi… ![]()
@NikiNaty nevím, jestli nechali, na vlastní riziko možná jo, ale já bych tam teda ve 3. měsíci nezůstávala ani náhodou. Ale tak i prakticky pediatr asi může Herpesin napsat a může se dávat od útlého věku, dokonce možná od novorozence. Holčička by ho určitě mohla.
@ivašot. Umí, někdy je ten průběh fakt hnusnej ![]()
@kattie diky za uklidneni…doufam ze nas vezme hned brzy rano at nas pritel hodi tam i zpet autem..mame to sice 5 min ale i tak s ni nechci pesky..nevim ze mala musi mit vzdy vse tak hrozne
diky moc… ![]()
@NikiNaty Jela bych tam hned ráno, pokud lze, tak 100% autem, ať se dcerka nezatěžuje víc, než je nezbytně nutné. Hlavně si všímej, jestli není příliš spavá, nemotá se, nepadá a nezvrací. Držím palce, ať jí je brzo líp!! ![]()
@kattie prvni dva vecery zvracela ale jinak je v poradku..ted je vzhuru a teplota klesla a vypada dobre..jj prvni mam zavolat tak zavolam hned jak tam bude jeste sestra jen a pak pojedem. dekuji.. ![]()
Ono se říká, že snad nejhořší je to do těch pěti dnů, kdy se vysévají, pak už to bude snad jen lepší. Dcera měla neštovice ve dvou letech a celkem v pohodě. Jenže je od ní chytil její tatínek
A jeho praktická nevěděla nic jinýho než mu předepsat antibiotika, i když jsem říkala, že mu nepomůžou. Nakonec jel po třech dnech na infekční a tam mu dali antivirotika a byl za týden v pohodě
A to je prý v dětství prodělal
Tvrdila to i tchýně ![]()
@NikiNaty Tak ať máte klidnou noc, malá se vyspí a je jí líp! ![]()
Existují antivirotika, která se nasazují v počáteční fázi…vzala bych ji na infekční. Brácha měl takový průběh neštovic, že to nikdo dřív neviděl, měl plný i jícen, lezlo mu to z uší, z očí, byl prostě posetý, a stále se dělaly nové a nové, ten výsev trval deset dnů, bylo to hrozný, jen apaticky nahý ležel a prosil, ať se k němu nikdo nepřibližuje. Od té doby sakra vím, že to není lehká běžná dětská nemoc. Vezmi ji k doktorovi.
Brácha zůstal dost zjizvený, hodně, tenkrát pomohly pravé švédské kapky, na něčí radu, natírat a natírat, neustále, celé dny za ním mamka běhala a ty jizvy natírala, zdálo se, že to nefunguje, ale zhruba po měsíci se ty jizvy zatáhly a bylo to dobrý, jinak byl fakt úděsně zjizvený. Fuj neštovice, moje noční můra, přeju rychlé uzdravení a vezmi ji k doktorovi.
A pěšky ne, neštovice nesmí nastydnout, tak se to říká, jsou z nich pak hnisavé boláky a nechávají jizvičky, a ráno je chladno ještě.
Tak malá měla teď nedávno taky neštovice, bylo to drsný, pudr vůbec nezabral, spíš to bylo horší, nemohla spát a furt si to drápala, měla to taky všude, nakonec jsem ji celou mazala domácí konopnou mastí, co uvařil synovec s mojí mamkou, silná konopná s přídavkem měsíčku a včelího vosku, každý den jsem ji mazala a fakt jsem nechápala jak to měla po tom lepší
@NikiNaty Takto to měla moje neteř loni. Něco tak brutálního jsem nikdy neviděla. Bohužel doktor radil přečkat
Nepamatuju si, co mazali v začátku, ale pak hodně promazávali olejem, kvůli jizvám. Fleky měla snad 2 měsíce, ale nakonec se to ztratilo. V té době jí byly necelé 4 roky.
@PapeJ Také mě překvapilo, že pokud měl člověk mírný průběh neštovic, nemusel si vytvořit dostatek protilátek a neštovice může dostat znovu ![]()