Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
na internetu jsem četla o nebezpečnosti bakterií, které se začnou množit v jídle po uvaření.
, jelikož se nám dnes rozbila lednička. Takže jsem oběd po vychladnutí do ní nemohla dát. Myslíte, že se tomu může něco stát? Lednička už nám funguje, ale maso ve štávě společně se zeleninou bylo na stole asi 4 hodiny v 21 stupních. Myslíte, že ho stačí jen ohřát v mikrovlnce?
Nemusím ho převařit?
No když uvařím, než to vychládne taky to chvilku trvá než to dám do lednice, 2-3h. určitě
.
Kdyby to jídlo bylo v teple půl dne nebo celý den v teple, tak bych se u omáček, polévek bála, že budou kysnuté, ale 4h. dala bych to normálně teď do lednice nebo to sníst na večeři a máš po starosti zítra uvař jiný oběd.
Hrnec s teplou omáčkou nebo polévkou nechávám vystydnout v pokojové teplotě cca 2-3h a pak dávám do lednice. Jíme to 2-3 dny a nikdy nám nic nebylo.
Spíš jde o to, že jsem bezmyšlenkovitě si vzala lžičku a ještě před dání do lednice ochutnala
Teď přemýšlím esi mi z toho něco nebude ![]()
Skoro se mi chce si rýpnout, ale ne budu hodná ![]()
Určitě ti z toho nic nebude a jídlo můžete normálně jíst i zítra ![]()
Asi mě tuostatní sežerou, nicméně oběd nechávám na sporáku do druhého dne a pouze jednou mi žluklo máslo v rýži. Jinak je jídlo v pořádku, na zažívací problémy netrpíme…Stejně tak jsem zjistila, že otevřené „čerstvé“ mléko vydrží v pohodě 12 hodin bez jakýchkoli chuťových změn.
edit:blběčtu ![]()
My máme to stejné co ty. Na balkon jsme dali dřevěnou bednu vyteplenou polystyrenem a zelenina tam vydrží do nuly či myslím - 5 stupňů. Takové ty podzimní ranní mrazíky to vydrží určitě. Jen celou zimu ne, to by asi chtělo větší zateplení.
Rodiče v paneláku si na balkon pořídili polystyrenovou krabici, kde skladovali brambory. Nicméně stejně občas zmrzly. Bramborám vyhovuje cca 5°, jablka to budou mít stejně.
Navážu na diskuzi podobným příspěvkem. Taky nemáme takový ten typický sklípek - normální sklep máme, ale chodit pokaždé pro brambory dolů do sklepa přes celý barák není úplně efektivní a navíc fakt nevím, jak je to tam s teplotou když je to napojeno na byty a garáže
) a ať dělám co dělám, tak jsem ráda, když nám zelenina a ovoce vydrží 2 týdny. Jezdíme teda obvykle na nákup co týden, ale stejně se občas stane, že to nevychytám a buď ten týden přebývá nebo chybí, chtěla jsem proto brát větší zásoby takových těch typických věcí jako právě brambory, jablka, mrkev, cibule, česnek, apod. ale nějak pořádně furt nevím co s tím. Máme doma dost teplo a zima taky nebyla nic moc (navíc je potřeba to někde skladovat i po zbytek roku), tak jsem to zkusila všechno přesunout do lednice (kromě jablek). Mrkev, okurka, cibule a česnek zvládnou v lednici téměř měsíc, rajčata jsou na tom hůř, ale to není tak kritická surovina, nicméně papriky jak kdy, ředkvička je za pár dnů měkká a taková nijaká a brambory podle nálady - některé se zkazí za týden, některé vydrží i ty tři týdny, ale nikdy si nemůžu být jistá, takže stejně při každém nákupu řeším, jestli ten týden budeme chtít brambory
máte někdo nějaký nápad, jak tyhle věci skladovat? Začínám už být opravdu zoufalá
![]()
@Nimie Rajčata nechávám v teple, aspoň „dojdou“ a dají se jíst, cibule a česnek stačí v suchu, do lednice fakt ne. Přebytky kořenové zeleniny nastrouhám či pokrájím a zmrazím. Pak používám do polévky a tak. Ředkvičky, okurky, jabka, citrusy a papriky mám na parapetu (zevnitř) ale nenakupuju toho zásoby na 14dní. Brambory (od pěstitele, né ty prané z obchodu)máme uskladněné ve sklepě a doma mám vždy trochu v kyblíku, my teda máme ten chladný špajz, tak tam…Každopádně v lednici ze zeleniny skladuju minimum ![]()
No jo, jenže my máme všude hrozně teplo, přes zimu je chladnějc v předsíni, kde jsem enchávala v košíku brambory, jablka a mrkev, ale i tak mi brambory vyklíčily a pak hrozně změkly a zplesnivěly, jablka a mrkev taky hrozzne rychle změkla. Dát to ven, nad tím už jsem taky přemýšlela, ale přes léto to zase není řešení
jsem z té zeleniny fakt zoufalá, mám jí hrozně ráda, jíme jí fakt hodně, ale to skladování nám to znesnadňuje ![]()
@Nimie No je fakt, že klima v bytě asi udělá dost. My máme tak 21st. a vlhkost spíš vyšší
V paneláku to bude asi horší. Každopádně cibuli a česnek bych do lednice fakt nedávala, spíš jim ublíží a teplo by vadit nemělo. Mrkev mně taky nevydrží co nesníme my nebo králík do tří dnů tak mrazím. Ředkvičky sní dcera na posezení, ty neřeším
Jedině nakupovat častěji ![]()
@Ainy jo, častější nákupy jsou asi řešení, ale tomu se právě taky chci vyhnout
pak akorát člověk furt lítá do obchodu. Ale to zamražení mrkve mě zaujalo, mít tu třeba nakrájenou připravenou do polívky by se hodilo a zamražení jí asi neublíží, to je dobrej tip ![]()