Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ať hledám jak hledám, nemůžu se dopátrat odpovědi.. může mi někdo vysvětlit podle kterého pravidla se sklonují podstatná jména typu pstruh, hroch, mnich atd.. v 6.padu možného čísla.. vím že pstruh je mužský životny, vzor pán.. ale ten šestý pád, se vymyká tomu vzoru pán..
Internetová příručka Ústavu pro jazyk český
https://prirucka.ujc.cas.cz/?…
6 pád : o Kom, o čem?
O pstruzích, hroších, mniších
Možná to bude podle nějaké zastaralého vyrazu,,paních.? ![]()
Je to problem historicke cestiny, kdy se sklonovalo podle mnohem slozitejsich kriterii. Stejne je to bez ruzi/lavic
@Sedmnactnulajedna píše:
Internetová příručka Ústavu pro jazyk český
https://prirucka.ujc.cas.cz/?…
To jsem právě pročetla, ale nedopátrala se odpovědi.
Někde jsem narazila na možnost v 6p. možného čísla to skloňovat podle vzoru hoch
O kom o čem o pstruzich o hoších ![]()
Příspěvek upraven 18.03.23 v 23:04
@aknah31 píše:
Ať hledám jak hledám, nemůžu se dopátrat odpovědi.. může mi někdo vysvětlit podle kterého pravidla se sklonují podstatná jména typu pstruh, hroch, mnich atd.. v 6.padu možného čísla.. vím že pstruh je mužský životny, vzor pán.. ale ten šestý pád, se vymyká tomu vzoru pán..
Některá slova nemají skloňování podle jednoho vzoru, je spousta výjimek a je třeba se řídit i jinými pravidly a jazykovým citem. Proto je čeština tak těžká pro cizince.
@matkabagristy píše:
Je to problem historicke cestiny, kdy se sklonovalo podle mnohem slozitejsich kriterii. Stejne je to bez ruzi/lavic
Čeština má spoustu výjimek, jedná se o nepravidelnosti ve skloňování. Podstatná jména zakončená na –h, -ch, - k, -g
mají v 6. pádě mn. č. koncovku –ích (o dobrodruzích, na březích, o černoších…).
@Bubla Bůčková píše:
To uz se nepoužívá " muž "?
hroch je vzor pan
@Bubla Bůčková píše:
To uz se nepoužívá " muž "?
Muž bez muže jako motýl bez motýle?
@easydrink píše:
Muž bez muže jako motýl bez motýle?
Pán, hrad, muž, stroj, předseda a soudce jsem se učila před 30 lety ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Pán, hrad, muž, stroj, předseda a soudce jsem se učila před 30 lety
to furt plati, ale zaroven je hroch vzor pan, ale o panech X hrosich