Škody v bytě - kdo hradí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3
13.12.15 03:33

škody v bytě - kdo hradi

Dobrý den, prosím o radu. Mám dotaz ohledně škody v bytě (a možná v sousedních jednotkách). Byt byl pronajat na 1 rok, víceméně z nutnosti aby nebyl prázdný než ho budeme používat. Toto je první zkušenost s pronájmem a ne dobrá. Zpráva od SVJ na mě pusobi docela výhružne a mám obavy že bude těžké to řešit.

Jedna se o panelákový byt v původním stavu, s umakartovým jádrem. Před podepsáním smlouvy nájemník požadoval hodně úprav; souhlasili jsme pouze s natřením vany. Nájemník odepsal že by tedy raději vanu vyměnil za novou. Netušíce že je potřeba povolení (nejedná se o vybourání/přestavbu jádra), řekli jsme že vanu může vyměnit. Ze SVJ včera oznámili, že nájemník způsobil havarijní situaci v domě, unikla voda a promáčela stropy v technické šachtě bytu. Nájemník prý nebyl v té době přítomen v bytě, voda byla uzavřena pro několik jednotek a SVJ oznámilo že byla omezena uživatelská práva ostatních majitelů bytu atd. Nájemník řekl SVJ že jsme mu povolili rekonstrukci bytového jádra, což není pravda protože jsme souhlasili pouze s výměnou vany.

Jak se obvykle řeší podobne situace? O povolení na instalaci vany zažádám v pondělí, pravděpodobně tam bude nějaká pokuta že to nebylo provedeno před zahájením práci? V případě že bude vyměřena nejaka škoda na spodních bytech, kdo je zodpovědný? V nájemní smlouvě mame uvedeno že nájemce si musí zajistit uzavření pojistné smlouvy pro případně způsobení škody v bytě nebo v domě že strany nájemce. Nájemce zatím neodpovídá na kontakt; nevíme co se konkrétně udalo ani zdali má pojistku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3165
13.12.15 03:37

Nájemce. Podle smlouvy. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
13.12.15 03:42

My taky byli vázání obdobnou smlouvou, ale my měli pojištění „na blbost“. Špatně jsme udělali práce ohledně instalací vody do kuchyně. Špatně zajistili. Takže to protékalo. Uhradit škodu jsme museli my. Ale máme pojištění… takže pojišťovna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42775
13.12.15 03:49

@zahradky nájemce - pokud nemá pojistku, jde to z jeho kapsy… I když budeš mít pojištěný byt Ty, tak se to na něj nevztahuje. On musí mít svou na sebe a nebo jak se tu píše pojistku na blbost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
13.12.15 06:39

Svj/ vlastnici kterym vznikla skoda to bude/ budou pozadovat po vas a vy regresem po najemnikovi.
Btw. Povoleni na vymenu vany? To jako fakt?

Příspěvek upraven 13.12.15 v 08:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
13.12.15 07:00

Nájemce měl povoleno pouze vyměnit vanu (nebyla žádná konverzace o jádru) a řekl SVJ že má povolenu rekonstrukci jádra; teď ze SVJ chtějí povolení na rekonstrukci jádra na základě toho jak se on vyjádřil.

Nemám u sebe Stanovy tak nevím jak je to tam přesně vypsáno; osobne se mi zda zvláštní že na vanu by člověk musel mít papír, ale asi je vsechno mozny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
347
13.12.15 08:05

Zda se mi divny, ze by jsi musela mit povoleni na výměnu vany. To slyším poprvé.
Uhradu bych žádala po najemci…on ji způsobil tak at ji uhadi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
13.12.15 08:42

@zahradky nechapu, proc svj vxmenu jadra/vany resi s najemnikem. Ma to resit s clenem, tedy vami. Stejne tak vzniklou skodu bude resit s vami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
13.12.15 09:03

My, když jsme dělali jádro, tak stačilo svj oznámit, že dělané jádro, povolení jsme nepotřebovali. A jinak náhradu škody bych chtěla po najemnikovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
13.12.15 09:33

@zahradky škodu bude muset uhradit nájemník, ale mimo jiné on porušil smlouvu tím, že začal dělat nepovolené úpravy - předpokládám, že o té výměně vany to máte písemně upraveno, takže je zřejmé, co jste mu povolili a co on udělal… takže by to možná bylo i na okamžité ukončení smlouvy a uvedení bytu do původního stavu (akorát na to asi nebude stačit ani kauce, že?)
O výměnu vany nemusíš nikoho žádat, když se dělá rekonstrukce koupelny, tak se to oznamuje, není potřeba k tomu stavební povolení nebo povolení SVJ… aspoň tedy u nás to tak bylo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
13.12.15 09:45

Mně zas nejde do hlavy, proč člověk, který je v bytě na rok, investuje do rekonstrukce koupelny. Ale to je OT.
Jinak odpověď na otázku tu už je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
13.12.15 11:23

@Regina Hero : ono asi i záleží, co má to konkrétní svj ve stanovách, třeba tam přímo mají, že k veškerým úpravám v bytě potřebují svolení svj ( i když je to blbost, být je tvůj a ty si tam můžeš dělat co chceš, teda tím myslím úpravy, které nepotřebují povolení od stavebního úřadu ), nám taky stačilo svj jen oznámit předělání jádra a povolení/svolení jsme nepotřebovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
13.12.15 11:52

@zahradky Měl by vám to uhradit nájemce, ale těžko říct zda to z něho dostanete :nevim:. My teď řešíme něco podobnýho taky jsme byt pronajímaly, a teď do toho bytu musíme vrazit nemalý peníze aby jsme v něm mohli bydlet. Nájemníci zničily co mohly zdi, bojler, topení, kuchyňskou linku dokonce i zásuvky :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
16.12.15 07:11

Díky za odpovědi. Nájemce se ozval, přes víkend to opravili a nejake male poskozeni sami se sousedem vyřešili. Ze SVJ se nikdo neozval ohledně papírů na vanu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.22 12:14

Dobrý den

Dobrý den, mám dotaz. Zítra se budu stěhovat jinam z pracovních důvodů a mám dotaz, nějakých 300km, majitel o tom ví už dlouho, ale je pryč a nemá čas na převzetí bytu. Majitel může byt převzít až za dva týdny a mě jde o to že pokud se stane v bytě něco bez mé přítomnosti jak se to bude řešit? Když já mám klíče a majitel mi poslal výpověď z nájmu před dvěma měsíci a on si není schopen udělat volno. Nájemní smlouva je na dobu neurčitou. Děkuji

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max