Školka - dítě s asistentem pedagoga

5299
4.4.22 07:48

Školka - dítě s asistentem pedagoga

Dobrý den přeji,

mám dotaz, dcera je opožděná ve vývoji a jelikož má věkově blízko k sobě mladšího brášku, se kterým jsou na sebe dost fixovaní, podařilo se mi je oba umístit do běžné mateřské školky s tím, že dcera k sobě má asistenta pedagoga. Vše funguje dobře, asistentka je skvělá a dceři to hodně pomáhá ve vývoji a začlenění a děti ji mají ve třídě moc rádi.
Je tu ale jeden problém a já tak úplně nevím, na co mám nárok. Když ve školce není asistentka, tak tam dceru nemohu dát. Bohužel od prosince už asistentka měsíc promarodila a vzhledem k tomu, že pracuji a v takovém případě nemám nárok ani na ošetřovačku, je to pro mě docela značná komplikace. Máte někdo zkušenost? Dcera má 5.stupeň podpory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8719
4.4.22 08:52

Tyhle věci je prostě potřeba vždy řešit předem. Všeobecně školka nema právo nevzit dítě, kdyz není asistentka. Ale dělá se to dost často, učitelky to zkusí, matka souhlasí a najednou se z toho stane pravidlo a matka má pocit, že musí, nesmí.. ale není to tak. Pokud má nejvyšší PO, tak je s ní asi fakt „problem“ (to neber doslova, jen prostě ta péče je zřejmé fakt náročná a bez asistenta to učitelka sama s dalšími 25 dětmi těžko zvlada). Tak je chápu, že to tak resi. U nás je to o domluvě s rodiči, ale domluva byla předem. Jeden kluk s PO 3 chodí běžně i bez asistentky, je to náročnější, ale jde to. Holka s PO 5 bez asistentky nechodí, je to autistka a tam to fakt nejde, naštěstí to rodiče ví a nějak se to zvládá. Vychází si vzájemné všichni vstříc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5299
4.4.22 09:25

@Midaku Díky, no my jsme to probírali předem, počítala jsem s tím, že sem tam ta situace nastane. Ale bohužel je to častější, než jsem si představovala. A štve mě, že to není nijak řešené, můžu si leda vzít dovolenou. Naštěstí mám v práci dobré zázemí, chápou to, ale nechci toho zneužívat.
Holt jsem si dovolila ten luxus pořídit si postižené dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
4.4.22 09:33
@JituleF píše:
@Midaku Díky, no my jsme to probírali předem, počítala jsem s tím, že sem tam ta situace nastane. Ale bohužel je to častější, než jsem si představovala. A štve mě, že to není nijak řešené, můžu si leda vzít dovolenou. Naštěstí mám v práci dobré zázemí, chápou to, ale nechci toho zneužívat.
Holt jsem si dovolila ten luxus pořídit si postižené dítě…

Pokud dítě s vysokým stupněm podpory jednou nastoupí do běžného školství, má právo být ve školce/ve škole i v době pracovní neschopnosti asistenta pedagoga. Nároková není jen školní družina. Ale jinak si to musí vzdělávací instituce nějak vyřešit - třeba vzít AP z jiné třídy, kde je dítě s nižším stupněm podpory a zvládnou to tam přechodně i bez něj nebo jinak, ale prostě vyřešit, možnost je i povolat někoho z důchodu.

Nicméně s dětmi s vysokým stupněm podpory pracuji ve speciální škole. Mám představu, co takové dítě potřebuje. Většina z nich trvalý dohled a chápu, že to MŠ nemá jak vyřešit, zvlášť, pokud je tam AP jen jeden. Nezlob se na mě, ale můj názor je, že takové dítě do inkluze nepatří, patří do speciální školky. A neomlouvej se tím, že sis dovolila pořídit postižené dítě. Píšeš - podařilo se mi je umístit spolu, myslím si, že jsi naléhala na SPC, které nakonec pod podmínkou, že sourozenci budou spolu a pro vás jako rodiče bude snažší organizace a režie péče o ně, to doporučení dalo. Ale nikdo trochu soudný si nemůže myslet, že je to ideální řešení. Jenže poradenství je o hledání cesty, možnosti, jak stejnou situaci vyřešit, jsou poměrně otevřené.
Pomáhám ještě v jiné běžné škole, která má hodně dětí s PO, nejvyšší PO je tam 4, autismus a další přidružené poruchy, taky potřebuje trvalý dohled, když AP není, řeší se to s rodiči operativně.

Pobíráš příspěvek na péči, dle mě by bylo správné, kdyby sis v té době zajistila péči o dítě z něj a ne vyžadovala na školce, že tam dítě musí být :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9285
4.4.22 09:53

A nezvažovala si přestup do speciální školky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3017
4.4.22 10:18

@JituleF Pravda je, že školka nemá právo ti nařídit nechat dítě doma, takže se „nemusíš dát“ a oni mají povinnost to nějak zařídit.
Další strana mince je, jak to pro tvojí dceru vypadá, když tam pro ní asistentka není. Nevím samozřejmě jaké má konkrétně projevy, ale být ve třídě se skupinou a jednou učitelkou může být peklo.
Může jít klidně jen o holé bezpečí, když na sebe v nestřežené chvíli něco zvrhne, někam vyleze a spadne, uteče, ublíží jinému dítěti nebo ono jí-a děti s asistentnem jsou pro ostatní obrovské lákadlo a snadný terč. Bezpečí při pobytu venku, přesunech..
Další rovina je taky sociální-když má dcera pro sebe asistentku, ta s ní v klidu a individuálně řeší všechny problémy. Typicky učitelka zavelí pro všechny děti k úklidu/seřazení/odchodu. Skupina se sebere a jde a dítě s asistentem uklízet nechce, utíká po koberci, pláče, vzteká se, nechce si nazout bačkory. Když má asistentku „no problém“-ta jí v klidu odloví a udělá to s ní, když nemá, tak co zbude učitelce? Nemůže nechat dalších 20 dětí čekat až se XY bude chtít, tak bude XY okřikovat, děti zírají, ptají se proč XY nejde, co jí je, proč zlobí. Bez asistenta je ta odlišnost jestě víc patrná a ostatní to ještě víc dráždí.
Tím elaborátem jsem jen chtěla ukázat, že to od určitého stupně obtíží může být bez AP skoro nezvládnutelné.
Neznáme tady detaily, ale specialní školka by mohla být pro dcerku třeba obecně přívětivější místo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5299
4.4.22 10:19

@Pears206 Děkuji za reakci, nebojte, nikoho do ničeho nenutím ani jsem nenutila. Kdyby to nedávalo smysl, myslím, že na cestě bylo dost lidí a institucí, které by mi to rozmluvily. Každé postižení je jiné, každé dítě je jiné. Se školkou jsme se na to několik měsíců připravovali a i oni potom byli překvapení, jak dobře to funguje. Toto je jediné, co skřípe, ale asi to holt budu řešit dál, jako doposud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5299
4.4.22 10:21

@kavenka Nezvažovala. Zkusili jsme ji a nefungovalo to. Tady je šťastná a ve všech ostatních ohledech to funguje. Jen mě zajímalo, jak to řeší někdo jiný v podobné situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5299
4.4.22 10:24

@Kryptozoo Ano, to všechno chápu. Asi jsem to špatně formulovala, já si nestěžuji na školku, nechci je nutit si ji tam vzít, spíš jen jestli není nějaké jiné řešení.

Jinak se školou to samozřejmě bude muset řešit jinak, tam už by taková inkluze nedávala smysl, zde ale dává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3017
4.4.22 10:29

@JituleF Rozumím..už mně napadá snad jenom možnost pokrývat výpadky AP placenou osobní asistencí, ale je to pravda extrémní řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5299
4.4.22 10:35

@Kryptozoo Díky, to je taky nápad. Já, když to jde, povolám chůvu, ale teď mi jedna odjela do zahraničí, druhá je těhotná a třetí po operaci :-D Sice potom dám za den chůvě tolik, co sama vydělám, ale rejžuju na příspěvku na péči, tak si to můžu dovolit :-D (to berte prosím jako vtip, nestěžuji si!)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin