Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, co je pro vás v mateřské škole důležité? Je to jenom aby bylo spokojené dítě nebo aby jste i vy měli dobrý pocit?
Syn začal chodit do mateřské školy a i když jsem učitelka v MŠ, dala jsem ho do jiné. Bylo to kvůli kolektivu u nás v MŠ a také abychom nebyli pořád spolu a měli takzvaně každý to své. Ale teď nevím, jestli je to jen mým zaměstnáním, ale všímám si věci, které se mi úplně nelíbí. Školku jsme vybrali kvůli dobrému pocitu ze dne otevřených dveří, klidnějšímu prostředí i MŠ obecně, velkému množství kroužku (ale až pro starší), adaptačnímu týdnu s rodiči.
Co se mi úplně nelíbí, je třeba komunikace učitelek, Která je téměř nulová, nevíme o žádných akcích (Halloween, narozeniny), nikdo mi neřekne, ze ten den třeba plakal, fotky vidíme pouze na FB (z čehož taky nejsem nadšena). Nechci si vsak hned stěžovat a upozorňovat, možná to rodiče, kteří nejsou v oboru tak vůbec nevidí.
Na druhou stranu je syn dost citlivý a hůře si zvyká a zde je spokojený. Plakal při loučení jen 2.tyden, od té doby mi dá pusu a v pohodě jde. Maji pěknou vytvarku a doma si zpívá písničky ze školky (hatmatilkou), jsou hodne venku, mají variabilní a krasne hřiště.
Premyslim, zda ho nedat od 3 let do skolky v místě bydliště (ani ted to nemame daleko) nebo pripadne k sobe, ale co kdyz to bude horsi?
Co byste delali vy? Děkuji za zprávu
A řešila jsi tu nekomunikaci? Ptala ses? Třeba to takhle jen mají nastavené
těžko říct takhle bez bližších informací od druhé strany
Když je spokojený, nech ho tam, kde je. A když chceš něco vědět, tak se prostě učitelek zeptej. Vy jste nedávali souhlas k zveřejňování fotek na Fb?
@lucad77 dávali jsme souhlas GDPR, ale nevěděli jsme, že to bude přímo a jenom na FB, brali jsme to, že se to objeví v aplikaci, kde je fotogalerie nebo na rajce.
Učitelek se ptám (ne nějak často, snad jen 2.tyden, když plakal, tak jsem se zeptala jak dlouho, toť vše), ale prijde mi, ze je dotazovaní příliš nebere, vzdy reknou dobry a nashledanou. Mozna to ale jen moc vidim z hlediska, jak to děláme my, přístup k dětem je hezký.
Pokud je tam spokojený, tak vůbec neřeš. Řeš to až v opačném případě.
Tvůj syn je tam spokojený a o nic jiného přece nejde - nerozumím, co resp. proč řešíš ![]()
Pokud potřebuješ něco konkrétního vědět, tak se prostě zeptej - a pokud jako rodiče nedostáváte informace o konaných aktivitách, požádej učitelky nebo ředitelku, aby se vyvěšovaly na nástěnku. A co se zveřejňování fotek týče - souhlas jsi podepsala, tak sis ho snad také přečetla…
Nicméně jej můžeš kdykoli odvolat, to snad jako učitelka také víš.
@VeraPec1 píše: Více
V tom souhlase to přece musí být konkrétně vypsáno, k čemu je, takže jsi to buď nečetla, nebo je neplatný. My ho máme ve škole na dvě a půl A4, je tam každý prd.
Určitě to v tom souhlasu muselo být jasně vymezeno, kde se fotky objeví.
Nechala bych dítě tam, kde je spokojené. Podle popisu mi nepřijde, že by tam směrem k dětem dělali něco špatně a na tom mi záleží nejvíc. Naopak, zní to jako fajn školka. ![]()
Dávání fotek na FB upřímně nemám ráda. Naše školka to dělá, ale dělá to tak, že jsem s tím v pohodě. Dává tam totiž jen takové fotky, kde žádnému dítěti není vidět do obličeje, je jen vidět, co dělali. (GDPR jsme podepisovali, bylo to tam, ale už předtím jsem viděla, jak s FB pracují, když jsem se na tu školku dívala.)
Nehlásí každý pláč, konflikt mezi dětmi, nebo zlobení. Pokud je to něco, s čím si tam dokážou poradit, tak to každému rodiči při vyzvedávání nevypráví. Když se člověk zeptá, jak to šlo, tak rádi odpoví, ale sami „hlásí“, až když je to něco, v čem potřebují spolupráci s rodiči. A taky je teda vidět, že každé dítě dobře znají a naopak se i oni ptají, co dítě doma, že třeba bylo smutnější, tak jestli není něco, o čem by měli vědět a počítat s tím.
Akce hlásí, ale jen ty, které se rodičů týkají a vyžadují nějakou přípravu, součinnost nebo účast. Narozeniny tam slaví, ale dopředu se domluví jen rodiče oslavence, ostatním to automaticky nehlásí. Stejně tak jsou tematicky zaměření na to, co se děje, ale nehlásí nám dopředu, že budou vyrábět adventní věnec nebo tak něco. To vidíme, když je jdeme vyzvednout. Nikdy se mi nestalo, že bych si přišla neinformovaná, tak v tom jsem možná nějaká laxní.
A když nejsou žádné problémy, tak si je začneme vymýšlet, aby jsme se nenudili. ![]()
Jako nezlob se na mě, ale to ti mají učitelky podávat hlášení o 5ti stránkách? Kolik toho miláček vypil, kdy se byl vykakat, jakou to mělo konzistenci, zda to bylo po jídle, nebo před ním? ![]()
Prostě, když je to dobrý, tak je všechno dobrý. Co jako řešíš?
A proč bys potřebovala vědět o akcích, na které ty nemusíš nic řešit?
Buď ráda. Máš míň práce.
A pár fotek na fb? No katastrofa. ![]()
Neblbni a netahej děcko jinam, když je tam spokojený …
Mně to přijde jako dobrá školka a žádné zprávy, dobré zprávy.
Pokud se ti zdá školka, kde pracuješ, skvělá, tak proč jsi ho dávala jinam?
Píšeš, že až mu budou 3, takže jsou mu 2 a dvouleté dítě opravdu nepotřebuje mít „to svoje“
. Naopak bych využila toho, že jsem učitelka MŠ, a že o dítěti budu mít přehled a budu vědět, že se má ve školce dobře.
Jinak FB by mi sakra vadil. My máme fotky v aplikaci a vidí je jen rodiče ze stejné třídy.
Školku jsme pečlivě vybírali a plusové bylo, že jsem některé paní učitelky znala a důveřuju jim…když chci něco vědět konkrétně, tak se zeptám nebo napíšu paní učitelkami…akce a jídelníčku mají na internetu, v aplikaci a i na nástěnce u školky, takže vždy vím, jestli chtějí kostým, něco upéct, peníze nebo naší přítomnost…na fotky máme alba v aplikaci a několik jich dávají na stránky…kroužky mají 4× za týden bezplatně…větší nervy teď spíše mám s výběrem školy, aby se tam chytré dceři líbilo…
Tak jsou asi vsichni v poho když tě nikdo nebombarduje výtkami. A jinak se předci můžeš zeptat
. Zavolat třídní, domluvit si schůzku. Nám posílají každý víkend fotky. V týdnu ne, protože nesmí.
a pokud je fakt problém s nějakým bojem tak to učitelka hned hlásí a rovnou se můžeme domluvit na postupu.
Hlavně nehledej z stručný problémy!
Když si zvykl, tak bych ho nechala. Možná až později, když bude víc připravený na změnu, tak bych začala uvažovat o přeřazení. Hlavně od začátku roku, ne teď, když jsou už děti zaběhnuté.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.