Školka s docházkou rodiče

269
1.8.17 10:27

Skolka s docházkou rodiče

Dobrý den, nemáte prosím tip na školku, kde se první rok dochází i s rodičem (pro adaptaci - třeba 1× týdně). Jednu takovou jsem si našla, ale berou až od 2,5 roku. A pak samotné dítě do školky ve 3,5 letech. Jenže já bych si to celé představovala o rok dříve, tedy adaptace od 1,5 roku a samotné do školky od 2,5 let. Ideálně lesní, jelikož máme velké potravinové alergie. Vím, že jsem, náročná, ale copak je v Praze jen ta jedna? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
shadowbabe
1.8.17 11:35

Pokud budes s ditkem chodit taky, tak si myslim, ze to k nicemu nebude, kdyz te bude mit za zadkem ;) napadaji mne jedine jesle, jinak do skolky kolem tech 3 let opravdu, driv bych asi nedala, mam maminku ucitelku MS a sama sem chtela znat jeji nazor na MS kolem 2 let ditete, idealni je pry opravdu ten 3 rok zivota. Nikam bych nespechala, pokud to neni vylozene existencne nutne ( tvuj nutny nastup do prace ) :) ditko bych zkusila spis do klasicke MS kolem 2,5 roku dat treba parkrat tydne na par hodin, mozna se zbytecne bojis :hug: nemuzu srovnavat s nasi malou, ta vletela v zari do MS a hned zapomnela, ze ma maminku a tatinka :lol:

• Citovat
  • Upravit
33005
1.8.17 13:39

@Hakunamatata Nejsem v Prahy, takže nepopradím konkrétní školku. Ale dovolím si jeden postřeh. Nevidím důvod chodit s dítětem rok do školky/jeslí. Adaptaci by dítě mělo zvládnout během pár týdnů (nejprve s rodičem, pak bez, postupné navyšování doby strávené ve školce v rámci dne a následně týdne). Pokud ne, není na školku připravené.
Mít tam rok navezeného nějakého rodiče, byť jen na jedno dopoledne v týdnu, nebude dělat dělat dobrotu a asi těžko najdeš takto vstřícné zařízení.
To už raději choď s dítětem na nějaký batolecí kroužek, kde bude mít drobnější řízenější aktivitu, interakci s cizími dětmi a maminkami/dospělými.
U babičky taky asi s dítětem nejsi a nedozoruješ a klidně ho tam třeba na 2 hodiny dáš, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
1.8.17 14:00

Naše lesní školka třeba pořádá jedno dopoledne v týdnu kroužek pro maminky s batolaty - počítá se s tím, že je to primárně pro zájemce o docházku do školky v dalším roce. V tomhle vidím smysl, taky jsem tam s dcerou chodila. Děti se seznámí s prostředím, s pedagogy, s potenciálními budoucími spolužáky, zvyknou si trochu na řízený program a pravidla, která ve školce platí. Usnadňuje to potom adaptaci v dalším školním roce, když už dítě začne chodit samo. Ale je to separátní program pro maminky s batolaty před nástupem do školky, nejsou zamíchané mezi školkové děti. A je to teda od dvou let. Tak se zkus poohlédnout třeba po něčem takovém.
Pochybuju, že někde budou umožňovat, aby 1,5 roku staré dítě s maminkou chodilo pravidelně mezi starší školkové děti. To by jim strašně komplikovalo program a provoz a přítomnost dalšího „cizího“ dospělého a malého batolete by hodně ovlivňovala dynamiku skupiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
1.8.17 14:42

@Kassy a o jaké školce mluvíte? Toto je přesně princip té mojí vybrané v Řevnicich. Oficiálně berou do těch batolat od 2,5 let, když se člověk domluví tak od 2. Jenže malá má v září 1,5 roku a v půlce školního roku nastupovat je blbé. Paní říkala, že kdyby bylo málo dětí, že by šlo v 1,5 roce, jenže spíš ne. A mě se moc tento přístup líbí. Dcera je moc společenská, miluje děti, na kroužky chodíme, ale chtěla bych právě takovou přípravku na školku.
Ve 3,5 letech je na začátek školky dost pozdě, rodicak mám na 2 roky. Buď otěhotnim (a docházka s rodičem o rok později padá) a nebo posupajdim do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
1.8.17 15:13

@Hakunamatata Nastupovat v půlce roku u takových prťat vůbec není blbé. Děti v těchto školkách často nechodí každý den, jsou dost nemocné, neutváří nějaká reálná přátelství či ucelený kolektiv. Naopak, je to možná lepší, než když se jim v září sejdou tři/čtyři nováčci najednou.
Dcera začala chodit do soukromých jeslí ve dvou letech, berou děti od roku a půl. Nejdřív hodinu týdně s tatínkem, pak dvě hodiny, pak 2×2 hodiny s tatínkem, pak hodinu bez tatínka, další den 2 hodiny… vše bylo na konkrétní domluvě s „tetama“ a na tom, jak to malá zvládala.
A pro průměrné rok a půl staré dítě to úplně jako přípravka na školku nebude (pokud pominu nácvik odloučení od matky, ale to se v některých případech vůbec nedá nacvičit). Pokud není dítě extrémně chápavé a kooperativní, tak u rok a půl starého nemůžeš moc mluvit o nějakém věnování se organizované činnosti, poslouchání pravidel apod. Vždyť to asi znáš z těch batolecích kroužků - každé dítě si jede svoje dle své aktuální nálady, vyspalosti, temperamentu a dovednostem a je nutně dozorováno a usměrňováno rodičem, od kterého má stále 100% individuální pozornost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
1.8.17 16:54

@Hakunamatata: Naše konkrétní školka tu asi nepomůže, je v Brně :mrgreen:
Nastoupit v půlce roku mi v tomhle věku taky nepřipadá špatné, u nás je v tom kroužku dokonce každé pololetí zvlášť, když chodíš na podzim a chceš na jaře pokračovat, musíš se znovu přihlásit. Stejně tak se dá začít chodit až na jaře. Ono to rok a půl starému dítěti fakt moc nedá, o nějakém zvykání na školku v tom věku ještě nemůže být řeči, s účastí na řízené činnosti to taky nebývá slavné, tím spíš, když je program venku, kde to láká k běhání a blbnutí úplně samo (což asi v lesní školce bude).
A co se týče věku nástupu do školky jako takové, ony ty lesní školky vědí, proč nechtějí brát děti mladší než 3 roky. Celý den venku, v jakémkoliv počasí, to je i pro tříleťáky dost náročné. Batolata potřebují jiný přístup, mají jiné nároky na denní program, na náročnost aktivit, kladou jiné nároky na kvalifikaci pedagogů… těžko se to pak kloubí dohromady, aby to mrňata zvládla a předškoláci se nenudili. Tři a půl roku mi vůbec nepřipadá na nástup do školky pozdě. S tím jsi přece musela počítat, když sis nastavovala rodičák na dva roky, do státní by ti ji taky dřív nevzali. Případně bych se zkusila domluvit, jestli je možné nastoupit v půlce roku, až dosáhne těch tří let. My to tak třeba měli, dcera je prosincová a nastupovala v lednu po třetích narozeninách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí