Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Čtyřletý syn neustále padá. Momentálně má obě kolena do krve, ruce, rozedřené čelo do krve a bouli jak zeměkouli. To je skóre dvou posledních dnů. Ve všech případech běhal a spadl na asfaltu. Nemůžu říct, že je úplně nemotorný, rovnováhu i prostorovou orientaci má dobrou, například na odrážedle i šlapacím kole se naučil v podstatě hned, sedl a jel, na lyžích se letos v zimě, v necelých 4 letech, taky naučil docela pěkně během 2 odpolední. Ale obyčejná chůze a běh, pořád padá, je hrozně nekoordinovaný, při hře mu všichni utečou, i o dost mladší děti, že by někam po něčem vylezl, to taky moc ne, skákat snožmo mu taky dělá problémy, kotoul apod., to vůbec. Jemná motorika taky nic moc. Při jídle pořád strašně prasí, každou chvíli polije pitím sebe nebo okolí, kreslit moc nechce a pokud ho neopravuju co 5 minut, tak tužku drží jak prase kost (v celé dlani), pořád mu něco padá. Jinak se motoricky vyvíjel celkem normálně, rozdíl oproti vrstevníkům je vidět až tak od 2-3 let, dědičné to taky nebude, oba jsme s manželem sportovali závodně, vůbec v široké rodině je to samý sportovec. Prý jemná a hrubá motorika spolu dost souvisí, zaostává jedno, zaostává i druhé. Chápu, že každý má vlohy na něco jiného a taky, že je to asi vývojové, že ještě udělá nějaký pokrok, ale dá se tomu nějak pomoc? Je furt obouchanej, ve hře ho to mrzí, že je vždy poslední…
@brisco To velmi dobře, v tom naopak vždycky výrazně vynikal. Akorát mezi 3-4 rokem měl několik období, kdy zadrhával. Vždycky to přišlo a pak zas po pár týdnech odeznělo…
Na uchop tuzky se da koupit takova nasadka na tuzku co pomuze drzet ve spetce, pomohlo to u syna s tezkym autismem a retardaci a i u syna s dysfazii.
@verusak.berusak píše:
@brisco To velmi dobře, v tom naopak vždycky výrazně vynikal. Akorát mezi 3-4 rokem měl několik období, kdy zadrhával. Vždycky to přišlo a pak zas po pár týdnech odeznělo…
Tak v tom případě to dysfazie nebude…:
Nech mu zkontolovat zrak. Známí měli to samé a pak zjistili, že kluk špatně vidí. Dostal brýle a o dost se to zlepšilo.
Jezis ja jsem slepa
jsem ten dotaz nevidela
No oni treba aspergri mivaj super mluvu…
Jj, mám doma Aspergra a tak mě to taky hnedka napadlo
, tam je často ta celková motorická neohrabanost na to navázaná, jemná se s tím pak veze. No ale samozřejmě to může být i hromada jiných věcí nebo prostě jen takový je, jako že to nemusí být nutně „diagnóza“, ale někdo je takový, druhý makový. Zkontrolovat na první dobrou oči je dobrý nápad.
@Tarjei Nj, tak. Původně jsem chtěla napsat, že ale zrovna toho Aspergra kvůli motorice nikdo asi diagnostikovat nebude, to spíš kvůli jiným divnostem v chování. Ale u nás to vlastně tak bylo, má vysokofunkčního a je první malé dítě v rodině téhle generace, takže my jsme to tak nějak dávali až do doby, kdy se ve škole začala řešit dysgrafie (a k tomu samo jiné zádrhele) a mě to prostě přišlo mimo, opatření „procvičovat zápěstí“ v situaci, kdy je to jen vykouklá špička ledovce nad hladinou, bylo takové nedostatečně. Takže jsem pak řekla, že projdeme diagnostikou, jestli je moje tušení správné, ať všichni konečně víme, na čem jsme. A už končím a nebudu plevelit ![]()