Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To není den aby, když se kluků zeptám, co měli ve škole k jídlu, neřekli jeden nebo druhý popř. oba: „nějakej hnus“. Doma snědí skoro všechno, myslím, že moc vybíraví nejsou, ale ve školní jídelně mají prý blafy. Já vím, že tam vaří jinak, než doma, ale oni jim nechutnají ani brambory, řízek, prostě jídla, která se snad ani jinak uvařit nedají. Já teda nevim, ale vzpomínky na školní jídelny (a to jsem jich prošla hodně) mám teda dobrý. Nebo třeba v nemocnici mi taky vždycky chutnalo. Je mi teda jasný i to, že co nejí spolužák, to jim třeba taky nejede prostě z principu, ale že by puberťák odolal dobrému jídlu? Co vy a vaše děti? Chutnalo vám? Chutná jim?
Nechutná, jsou rozmazlený tak na obědy nechodí, vařím doma.A teda já mám trauma ze školní jídelny ještě teď, a už to je tak milion let co jsem ze školy pryč ![]()
Ja si vzpominam, ze jidlo ani tak hnusne nebylo, ale skolni jidelnu jsem nesnasela z toho duvodu, ze nas ucitelky a druzinarky nutily vsechno snist a nesmeli jsme odejit nez jsme dojedli…
a s tim naprosto nesouhlasim, ani ted, kdyz mam deti.
Ahoj, no ja souhlasim, ja s jidelnou taky problem nemela, ale myslim, ze tu asi budeme v mensine
. Drtiva vetsina lidi rika, ze v jidelne se varilo hnusne, ze na to maji strasny vzpominky a od ty doby nejedi to a to … Mne docela chutnalo i v porodnici/nemocnicich, akorat bych toho snedla vic, mala vecere v pet odpo mi teda nestaci.
Ja jsem treba nikdy nejedla lepsi sunkofleky, nez delali na zakladce ![]()
Jidla, ktera byla citit z kuchyne ve skolce, kam jsem vodivala kluka, mi vzdycky vonely a hned bych si s detma dala.
Jinak teda st.kluk si na ZS nestezoval, ale na gymplu, kam chodi, je to des, a to tam rika kazdy, maji prakticky jen jedno jidlo + vegetariansky (a to veget.znamena, ze treba kdyz je svickova, tak to veget.jidlo je ze na talir Ti daj jen knedliky a omacku - nedaj maso
) tam je to fakt strasny, stezujou si i kantori.
Barca12345 píše:
Ja si vzpominam, ze jidlo ani tak hnusne nebylo, ale skolni jidelnu jsem nesnasela z toho duvodu, ze nas ucitelky a druzinarky nutily vsechno snist a nesmeli jsme odejit nez jsme dojedli…a s tim naprosto nesouhlasim, ani ted, kdyz mam deti.
Jo, to máš pravdu, za nás to tak bylo. V dnešní době, alespoň co chodili mý kluci do školky a na první stupeň se to snad trochu změnilo. Učitelka chtěla, aby aspoň ochutnali, ale dál je nenutila. Ale i to je moc, pokud něco fakt nesnáší. Já ale tenhle problém nikdy neměla, já se každý den na oběd těšila.
Barca12345 píše:
Ja si vzpominam, ze jidlo ani tak hnusne nebylo, ale skolni jidelnu jsem nesnasela z toho duvodu, ze nas ucitelky a druzinarky nutily vsechno snist a nesmeli jsme odejit nez jsme dojedli…a s tim naprosto nesouhlasim, ani ted, kdyz mam deti.
Tak u nás to bylo to samé, nevím, o co jim šlo, když to jídlo platili rodiče
Jinak většina jídel mi docela chutnala. Nesnášela jsem hrachovou kaši a čočku, k tomu mám odpor dodnes ![]()
Barca12345 píše:
jo to je ono, a ještě ten smrad z těch ubrusů a táců ![]()
A jídlo v porodnici byl teda pěknej humáč, kam se hrabe na školní jídelnu
![]()
Řečeno slovy z Pelíšků, „u nás je to samá kantýna“
Malé děti ve školce, velké ve školní jídelně, já taky v práci ve šk. jídelně. Všichni jsme spokojení, já nejvíc, nemusím přes týden vařit a navíc já mám jídlo jako zaměstnanec extra levný. Děti si pochvalujou, stížnosti jsem neslyšela snad ani jednou. Jediný problém je, že šk. jídelna nenajela dosud (!!) na systém placení převodem a stále funguje na papírové lístečky
které se tak rády ztrácejí.
Příspěvek upraven 05.11.11 v 22:05
Ahoj,
u nás ve školní jídelně vařili celkem děsně, ale v poslední době se moc zlepšili. Mrzí mě, že jsem na mateřské a musím si vařit sama
Bohužel třeba brambory prý občas kupují polotovar (už oloupané) a to je opravdu humáč, ale to je asi jediné, na co si můžu stěžovat.
Jinak to vidím z té druhé strany. Velká část dětí jde od okýnka k okýnku a ani neochutnají a vysvělují to tím, že spěchají, nebo že to nejedí. Máme na výběr ze 2 jídel, tak je nepochopitelné, že si nevyberou to druhé. Často to taky funguje tak, že kdo to neodnese, je slaboch (hlavně u těch starších). Ty děti pak vracíme, aby snědly aspoň něco (naštěstí už nidko nenutí děti dojídat).
Bohužel máme vedle školy bistro a děti tam chodí na hranolky a langoše. Případně jsem byla i svědkem toho, že holka odnesla výborný kuřecí řízek, aby šla za mámou do lahůdek, kde si vyprosila řízek, že k obědu byl hnus…
Jinak do jídelny chodí 3 synovci a ani jeden z nich si na jídlo nestěžuje.
nakukovatelka píše:
Ahoj, no ja souhlasim, ja s jidelnou taky problem nemela, ale myslim, ze tu asi budeme v mensine. Drtiva vetsina lidi rika, ze v jidelne se varilo hnusne, ze na to maji strasny vzpominky a od ty doby nejedi to a to … Mne docela chutnalo i v porodnici/nemocnicich, akorat bych toho snedla vic, mala vecere v pet odpo mi teda nestaci.
Ja jsem treba nikdy nejedla lepsi sunkofleky, nez delali na zakladce
Jidla, ktera byla citit z kuchyne ve skolce, kam jsem vodivala kluka, mi vzdycky vonely a hned bych si s detma dala.
Jinak teda st.kluk si na ZS nestezoval, ale na gymplu, kam chodi, je to des, a to tam rika kazdy, maji prakticky jen jedno jidlo + vegetariansky (a to veget.znamena, ze treba kdyz je svickova, tak to veget.jidlo je ze na talir Ti daj jen knedliky a omacku - nedaj maso) tam je to fakt strasny, stezujou si i kantori.
Jé ty šunkofleky jsem taky milovala a bylo mi úplně jedno, že v nich asi bylo kdoví co. A svíčkovou, mňam. Jednou jsem se vsadila s holkama, že si ji třikrát přidám i s knedlíkama. A tak jsem v páté třídě zdolala 16 knedlíků. A koprovka, no báseň. Já, když dnes vidím ty jídelníčky na školách, tak úplně čumím. A ještě si můžou vybrat ze dvou jídel. Tvůj syn to ale teda blbě natrefil, to tě musí štvát.
nakukovatelka píše:
Ahoj, no ja souhlasim, ja s jidelnou taky problem nemela, ale myslim, ze tu asi budeme v mensine. Drtiva vetsina lidi rika, ze v jidelne se varilo hnusne, ze na to maji strasny vzpominky a od ty doby nejedi to a to … Mne docela chutnalo i v porodnici/nemocnicich, akorat bych toho snedla vic, mala vecere v pet odpo mi teda nestaci.
Ja jsem treba nikdy nejedla lepsi sunkofleky, nez delali na zakladce
Jinak teda st.kluk si na ZS nestezoval, ale na gymplu, kam chodi, je to des, a to tam rika kazdy, maji prakticky jen jedno jidlo + vegetariansky (a to veget.znamena, ze treba kdyz je svickova, tak to veget.jidlo je ze na talir Ti daj jen knedliky a omacku - nedaj maso) tam je to fakt strasny, stezujou si i kantori.
To mi připomíná náš gympl. Občas jsem měla pocit, že celý týden je to stejné jídlo, jen se vždy jinak jmonovalo ![]()
Na základce mi jídlo v jídelně nechutnalo, protože to tam divně smrdělo, tak jsem nebyla schopná sníst pak to jídlo a je jedno, jak bylo/nebylo dobrý. Na střední jsem jedla jak polívky, tak druhý a občas si i došla přidat
Jediný, co jsem nejedla (ani doma) jsou šišky nebo nudle s mákem ![]()
já dodnes vzpomínám na školní jídelny s láskou, a to za prvé proto že mi tam fakt chutnalo, a za druhé proto, že oběd byl ve škole úžasné zpestření obzvláště, když bylo ještě odpolední vyučování.
![]()
chutnaly mi strašně polévky (patřila jsem k výjimkám, spousta děti si polévku nebrala už z principu, natož aby ji vůbec ochutnali)
dále jsem měla ráda školní špagety s omáčkou, rajskou, buchtičky ze šodó, guláš s kolínkama, hrachová kaše, pomazánka z droždí,
ale já tam fakt jedla všechno, snad nikdy jsem nešla k okýnku s poloprázdným talířem… ![]()
ale já fakt jím úplně všechno, nejsem vybíravá, jsem prostě žravá ![]()
Eliška píše: Řečeno slovy z Pelíšků, „u nás je to samá kantýna“Malé děti ve školce, velké ve školní jídelně, já taky v práci ve šk. jídelně. Všichni jsme spokojení, já nejvíc, nemusím přes týden vařit a navíc já mám jídlo jako zaměstnanec extra levný. Děti si pochvalujou, stížnosti jsem neslyšela snad ani jednou. Jediný problém je, že šk. jídelna nenajela dosud (!!) na systém placení převodem a stále funguje na papírové lístečky
které se tak rády ztrácejí.Příspěvek upraven 05.11.11 v 22:05
Ty se máš! Já bych taky chtěla v poledne chodit na obědy, ty housky se salámem už mi lezou krkem
, hned bych utíkala do nejbližší školní jídelny…