Školní tematické dny pro (před)pubertální děti

Anonymní
26.4.25 08:23

Školní tématické dny

Mám dvě školni děti na dvou různých školách a obě školy se vyžívají v různých tématickych dnech, které jsou spojené s domácí přípravou. Konktetne jsou to různé barevné dny - zelený den - den sv. Patrika, Den Země, modrá - Den vody, žlutá - Den včel… Pak den osmdesátých let, den šílené módy, pyžamovy den, den společenské módy, černobílý den, duhový den, Halloween, čarodějnice… Je toho samozřejmě víc. Opravdu to většinu dětí baví, jak tvrdí učitelky? U nás od té čtvrté třídy už se nechce ani jedno dítě účastnit. Našli jste nějakou inspiraci, aby se účastnily, ale zároveň to bylo dostatečně střízlivé pro (před)pubertální děti? Nápady mám, ale třeba napadlo někoho neco lepšího.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66454
26.4.25 08:33

Tak ono to není povinné, ne. Máme třeba barevný týden, každý den je určená barva. Kdo nechce, přijde oblečený, jak chce. Stejně tak třeba den bez batohů. Někteří se v tom vyžívají, jsou kreativní, jiní na to dlabou a přijdou jako vždy. Nikdo to neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9917
26.4.25 08:35

U nás děti baví každý tématicky a projektový den. Možná je baví, že každý dospělý se přirozeně zapojí, sám se nadchne. Předává svoji pozitivní energii. Tím nadchne i děti. Zatím vždycky vznikla hezká atmosféra. Mluvím o prvním stupni.
Na druhém stupni mají své hry/dny. Třeba barevný týden, den zvláštní chůze, originální „školní taška“. Pamatuji si, že někteří bývalí deváťáci si domluvili v marketu nákupní košík. Půjčili si ho a to byla na ten den jejich školní taška. Někdo měl plastovou Tatru pro děti a někdo odpadkový koš předělaný na batoh, někdo přivezl popelnici do školy (umytou). Jako super, originální myšlenky. Takže i mládež na druhém stupni se umí bavit. Čarodějnice budou teď. Takže je možnost jít v kostýmu do školy, kdo chce. Kdo nechce, tak nemusí. Vše je dobrovolné. Kdo se nezapojí jeden rok, tak jsem si všimla, že obvykle následující rok se taky zapojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9281
26.4.25 08:38

My máme tématické pátky jednou měsíčně. Ale rozhodne to není povinný, nikdo neřeší, kdo se účastní a kdo ne. Naše děti nechtějí, takže se neúčastní. Jen jednou myslím jeden chtěl, tak jsme spolu nachystali oblečení příslušného stylu, domácí přípravou bych to teda nenazvala. Jestli tě to obtěžuje, ať si to chystají deti samy, ne? Najít ve skříni oblečení dane barvy snad školák zvládne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9917
26.4.25 08:41

Jednou byl den kostýmu/převleku. Tři nejlepší měli odměnu. A vyhrál kluk, který se převlek za Otíka ve filmu. Ředitel kolem něj prošel a nepoznal toho kluka, že jde o našeho deváťáka. Půjčil si věci od dědy, taťky, co se našlo po rodině. Nic nekupoval a byl nejvíc maskovaný. Pak byl den strašidelného kostýmu. Ale to si nepamatuji, kdo vyhrál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30457
26.4.25 08:47
@Anonymní píše: Více

Ve čtvrté třídě mám tematické dny o Titanicu, o světových vynálezech, o kosmonautice, 14 tematických dní hokejového MS, v páté třídě určitě přibyde tematický den na téma knihy Neobyčejný kluk. Většinou ty dny kopírují nějaké události, slavné dny nebo téma, které při výuce nadchne zrovna tu danou skupinu. Že to baví všechny si nedělám iluze, holkám by stačila koťátka, ale nikdy se nelze zavděčit úplně všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.25 08:56
@vokishka píše: Více

U nás to učitelka prožívá a posílá několik zpráv, kde prosí, aby děti měly aspoň něco, že to je pak hezké, když to nikdo nekazí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.4.25 08:58

@hanka.br. třídní tematické dny jsou něco jiného než ty školní. Třídní mají taky a o těch neslyším, vždy se dozvím jen zpětně. Ty školní máme vypsané vždy měsíc dopředu.

• Citovat
  • Upravit
9917
26.4.25 09:02

Třeba kamarádka u nich ve škole pořádala školní kolo MasterChef. Byla účastnice poroty. Šlo o soutěž pro konkrétní třídu, kde tuším dělá třídní. Kdo se nechtěl zapojit, tak byl divák. I diváky přece potřebuje soutěž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102569
26.4.25 09:04

Mame to taky a deti to ignorují. Jo, kdyby byl cerny ci bezovy den, to by se asi zvladly zúčastnit… Jednou jeden, pak druhý. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6444
26.4.25 09:04

Tak ono je to hlavně o rodičích, pokud se k tomu sami staví, že je to opruz a trapárna, děti to přejmou. Pokud to rodičům přijde zábavné a sami jsou kreativní, děti to taky baví a dokáží se pro to nadchnout. Osobně mi to přišlo fajn jako zpetření, u dětí na prvním stupni to problém nebyl, zúčastnily se všechny, na druhém stupni tak 3/4, na střední u puberťáků už je to horší, tam na nějaký názor rodičů kašlou.:-) Ale i tak se někteří zúčastní. Tam jsou zase fajn nějaké charitativní dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102569
26.4.25 09:05
@Midaku píše: Více

No, ti nevim, ja neumim ve skrini najit neco, co tam neni :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.25 09:10
@ZuzaM píše: Více

Mně by to bavilo, vzdy jsem chystala, vymyslela a děti mi na to od té čtvrté třídy hází bobek, že to je trapné.

• Citovat
  • Upravit
102569
26.4.25 09:13

Tak u nas zas jedno dite nesnasi, pokud je na nej uprena pozornost a na druhé leze prvni puberta :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5457
26.4.25 09:13

Tak tyhle aktivity mě nikdy nebraly, jsem ráda, že s koncem školky tohle ve škole nikdo neorganizuje.
Pokud děcka chtějí, ať se zapojí, pokud ne, tak bych je nenutila.
Učitelka by respektovat názor ostatních a pokud to deckam na prahu puberty přijde trapné je to normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí